Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Ze Sprzęgłem Hydraulicznym - Więcej Niezależnych Obiegów C.o.

Tigeer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie, tam jest gniazdo na czujnik temperatury, ktory jest podlaczony do sterownika i pokazuje temperature powrotu:) Dzisiaj został wyciagniety i otulina zdjeta przed jutrzejszym odcieciem krotszego obiegu z zaworem;)

Opublikowano

Co do zapotrzebowania jeszcze. 
Sambor pisał o grubych rurach, żeby przenieść dużą moc chwilową - jak rury są 1 cal to trzeba gonić szybciej pompą, żeby przenieść więcej mocy przez cieńsze rury.
I to do czego zmierzam - np. 2 spięte wężownice razem w bojlerze i zimnej wodzie w bojlerze 300L to odbiór rzędu 40-50 kW. Widać tutaj jak to daje po dupie jak pojawi się nagle taki odbiór...

Opublikowano

Wlasnie jestem po modyfikacji instalacji czyli mam zablokowany krotszy obieg kotlowy z zaworem ATV a aktywny jest tylko krotki obieg poprzez sprzeglo. Zmiana wplynela pozytywnie na grzanie instalacji, piec zwieksza juz moc w razie wiekszego zapotrzebowania, obiegi nagrzewaja sie bez problemu natomiast.... spada temperatura powrotu w momencie zalaczenia sie CWU (tak jak kolega wyzej napisal 370L i dwie wezownice spiete razem) lub obiegu CO, ktory zalacza sie w godzinach pracy (inaczej bylby caly czas wygrzany z pozostalymi  obiegami i niebyloby problemu). Wczesniej minimalna temperatura powrotu byla w okolicach 55 stopni a teraz potrafi w nagorszym momencie spac do ok 35 stopni np dzisiaj rano jak zalaczylo sie CWU. Ale rzeczywiscie nie mam przelaczone jeszcze na priorytet CWU wiec jak to zrobie to napewno bedzie lepiej. Zastaniawiam sie jeszcze czy niebyloby lepiej zastapic zawor ATV (powoduje duzy spadek wydajnosci pieca) na zwykly zawor 3D i wtedy ponowne uruchomienie krotszego obiegu celem poprawienia temperatury powrotu... I czy jakbym zamienil na ten zawor 3D to wystarczyloby go raz wyregulowac recznie zeby miec np min temperature powrotu 50 stopni czy zeby to osiagnac to musialbym dolozyc silownik i czujnik temperatury i wtedy wpiac pod sterownik instalacji, ktory by tego pilnowal?

Opublikowano

Ja mam zwykły 3d i nie zdaje on zbytnio egzaminu obieg idzie cały czas poprzez sprzęgło spadek temp. powrotu w trakcie grzania cwu jest nie większy niż 10st a tak normalnie delta nie większa niż 2 st.

Opublikowano

Można jeszcze "spowolnić" ładowanie bojlera pompą CWU albo/i zaworem na obiegu ładowania CWU. Do tego, o czym wcześniej już napisał kol. @sambor,  mocniej gonić pompą kotłową przed sprzęgłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.