Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Instalacji

kristof82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Brak ochrony powrotu kotła, podmieszanie do podłogówki najlepiej zrobić przy kotle i zrezygnować z gotowego mieszacza danego producenta. Dużo razy było to opisywane na forum.

Opublikowano

To ten zawór 3D nie zabezpieczy powrotu?

Opublikowano

Zawór trójdrożny przed pompą  obniża temperaturę czynnika grzewczego a nie chroni kocioł przed niską temperaturą. Schemat kolegi pop to istny science fiction :D 

Opublikowano

Nie ma co przesadzać z ilością pomp. zrezygnowałbym z mieszającej, pompa CWU załatwi sprawę.

Dodatkowo, pomyśl już teraz jak będziesz sterował zaworem 3D (podłogówka).

Na schemacie masz opisany kocioł OEP 16kW, jesteś tego pewny?

post-41218-0-46382400-1486675738_thumb.jpg

Opublikowano

Kolego "pop" boiler jest ładowany za pomocą pompy. Wydaje mi się że takie podłączenie zbiornika wyrównawczego jak przedstawiłeś jest niezbyt dobre bo w chwili załączenia się pompy CWU woda z instalacji będzie szła do zbiornika wyrównawczego , a z niego przelewem w kanał.

Opublikowano
kristof82 dokształć się, zwłaszcza zasada działania układu otwartego a zamkniętego,ty se daj i 20 pomp tylko na co?? mnie by wystarczyła 1 porządna pompa i dał bym ją na powrocie do kotła,

Wydaje mi się że takie podłączenie zbiornika wyrównawczego jak przedstawiłeś jest niezbyt dobre bo w chwili załączenia się pompy CWU woda z instalacji będzie szła do zbiornika wyrównawczego , a z niego przelewem w kanał.
zapamiętaj robisz układ otwarty.
Opublikowano

Griszah taki kocioł już posiadam :) Pompa CWU niby załatwi sprawę ,ale chyba wtedy nie ma kontroli nad temperaturą ciepłej wody. Jakiś pomysł na sterowanie zaworem 3D? Myślę że może siłownik z jakimś sterownikiem.

Opublikowano

Griszah taki kocioł już posiadam :) Pompa CWU niby załatwi sprawę ,ale chyba wtedy nie ma kontroli nad temperaturą ciepłej wody. Jakiś pomysł na sterowanie zaworem 3D? Myślę że może siłownik z jakimś sterownikiem.

Na CWU masz taką samą temp. co zadana na kotle. Nie wiem dlaczego ludzie boją sie 55-60deg w kranie.

A najlepiej te 4 grzejniki i boiler zrób na jednej pompie a drugą  pompę na podłogówkę. Pieniądze w kieszeni zostaną juz teraz, no i w przyszłości mniejsze rachunki za prąd.

Jeśli masz eCola 3.5 to jest tam sterowanie siłownikiem, jeśli masz wersje 2.1 lub 2.4  to możesz zrobić coś takiego jak ja (zerknij na kocioł w stopce), lub poszukać zewnętrznego sterownika pogodowego.

Opublikowano

hehe kristof82 a co zrobisz Gdy zabraknie prądu?? pompa off a w piecu huczy żar heheheeh

bez wspomagania w postaci dmuchawy to ten żar se nie pohuczy

Opublikowano

Kolego "pop" masz rację jestem laikiem dlatego chcę się podpytać tych którzy mają na temat instalacji C.O jakieś pojęcie. Trzeba było skreślić pompę CWU na moim schemacie to bym się nie udzielał.

Opublikowano

bez wspomagania w postaci dmuchawy to ten żar se nie pohuczy

tylko bedzie dup i po kotle, znasz zasadę działania układu otwartego?? nie myl z działaniem układu zamknietego.

Opublikowano

tylko bedzie dup i po kotle, znasz zasadę działania układu otwartego?? nie myl z działaniem układu zamknietego.

Spokojnie, przecież to oczywiste że zbiornik za pompą został wrysowany bez sensu.

Zwróciłem uwagę, że bez prądu kocioł nie poszaleje z temp.

Opublikowano

kristof82 wg twego schematu jaki se namalowałeś, to tak czy siak masz wszystko zapowietrzone, zrozum, układ otwarty musi miec tzw odpowietrznik w postaci zb. wyrównawczego a pompa to tylko dodatek aby wymusic grawitacje.

Opublikowano

jutro ci dom tzw schemat wg twego schematu, i co ja bym zrobił, ty nawet nie uwzgledniłes tzw jakie rury masz, i co chcesz miec, bo kazdy może wg swego widzi misie naszkryflac schemat a potem bo to nie działa. jutro znojda czas to ci naszkryflom wg twego schematu.

Opublikowano

a ty napisz konkretnie co chcesz ogrzewac?? dom , mieszkanie czy spiżarnia dla zrozumienia, bno twój schemat mi do niczego nie pasuje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.