Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Retopal I Ekoret Prosto Z Kopalni - Brał Ktoś?

robertokot25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja kupowałem w kwietniu. Był dosyć wilgotny (w porównaniu do drugiego który kupiłem w tym samym czasie) przez co było sporo miału oklejonego dookoła węgla. Jestem świeży w temacie więc nie wiem czy wilgotność jest akceptowalna - do ręki się kleił ten drobny pył ale z worka nie kapało. Co do granulacji to wg specyfikacje z przewagą większego sortu (ok 15-20mm)

Przywieźli po 3 dniach od zakupu

Opublikowano

Ja bym się jeszcze wstrzymał. Bo cena chyba mocno zawyżona :) . Lipiec to chyba optymalny zakup.

Opublikowano
3 godziny temu, kecajbi napisał:

Ja bym się jeszcze wstrzymał. Bo cena chyba mocno zawyżona :) . Lipiec to chyba optymalny zakup.

A kto tam wie jak będzie z tymi cenami... 

Zawsze można kupić teraz kiedy mniejszy popyt i jest w czym wybierać. Jak pójdzie w górę to będziesz zadowolony że kupiłeś a jak w dół to można dokupić i uśrednić cenę :D :P 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy ktoś brał teraz retopal? Jak wygląda jakość? Bo to co dzieje się na rynku węgla to masakra. (Cenny)

Opublikowano

Jeśli masz przekonanie do Retopala, masz gdzie go składować, masz na niego kasę to kupuj. Na bank taniej już nie będzie. Ja kupiłem 3 palety i jestem w rozterce, czy nie rozsądniej byłoby gdybym wszysto kupił w Karenie. Tu moje dwa słowa

Opublikowano

Możesz wrzucić jakieś zdjęcia węgla którego kupiłeś? Jak długo czekałes na dostawę bo opinie są różne o Karena

Opublikowano

Nie ma sprawy, w linku poniżej troszkę pisałem ad Twoich pytań.

Opublikowano

Ogólnie otwieralesworki jak wyglądają z Karena? Mokry suchy, miał czy nie miał :->

Opublikowano

Dzisiaj wjechały 3 tony retopala i 1 tona Greenpala. Z retopala jestem niezadowolony bo zawiera dużo mialu, ale Greenpala miodzio. Jutro wrzucę Wam fotki, dzisiaj już padam na ryj po przetransportowaniu tego do kotłowni.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie sytuacja trochę inna bo kurier jeździ tylko dwuosiowym autem którym nie ma szansy wjazdu na podwórko. Zostawił przed bramą i musiałem to ponosić do kotłowni tego samego dnia. Jak zareklamuje to będą mi kazali to z kotłowni wywalić spowrotem więc podziękuję. Nie ma tyle tego mialu co by się palić nie dalo.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
11 godzin temu, stolwel napisał:

Ogólnie otwieralesworki jak wyglądają z Karena? Mokry suchy, miał czy nie miał :->

Tak, kilka worków otworzyłem. Miału nie nie widziałem ani w Retopalu ani z Kareny, z Kareny suchszy, ale pisałem o tym pod linkiem który wstawiłem do poprzedniego posta.

Opublikowano
17 godzin temu, Oldek napisał:

Jeśli masz przekonanie do Retopala, masz gdzie go składować, masz na niego kasę to kupuj. Na bank taniej już nie będzie. Ja kupiłem 3 palety i jestem w rozterce, czy nie rozsądniej byłoby gdybym wszysto kupił w Karenie. Tu moje dwa słowa

Jaka Karene brałeś pomarańczową? 

Opublikowano

No to zamówiłem niebieską i czerwona ;-) zobaczymy co to za cudo. 

Opublikowano
1 godzinę temu, mariuszekf napisał:

Jaka Karene brałeś pomarańczową? 

Tak, worki pomarańczowe, ale firma zwie to Iskra Wesoła.

58 minut temu, stolwel napisał:

No to zamówiłem niebieską i czerwona ;-) zobaczymy co to za cudo. 

Jak dojdzie co napiszsz co za cudo doszło.

Opublikowano

Planowana dostawa next środa zobaczymy. Ale zamówienie telefonicznie robiłem to muszę powiedzieć że konkretna rozmowa. Tu mają plusa. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Węgiel dotarł pakowanie jest ok chociaż kilka worków pękło słaby zgrzew na środku. Wilgotność węgla jest ok ,wiadomo nie będzie to suche jak pieprz. Dostawa zgodnie z umówionym terminem. 

Worki przyszły 25kg (nie 20kg) 

Narazie brak fv oraz jakiegoś certyfikatu jakości.

Testy spalania zrobię za 2tyg jak wypalii się obecny węgiel.

Iskra czerwona i niebieska 

20180627_195727.jpg

20180627_195653.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Po wypaleniu Iskry czerwonej jestem bardzo zadowolony 

Węgiel poleżał tydzień w kotłowni otwarty, po wysypaniu jak pieprz (kurz się wzniósł przy wsypywaniu)

ładny ogień, popiół papierosowy jestem zadowolony. 25kg na 9 dni grzania wody. defro duo uni r 15kw

Po tygodniu od zamówienia przyszła FV oraz certyfikaty na węgiel który kupiłem szok ;) 

Teraz testuje niebieską iskrę. 

20180728_170805.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, stolwel napisał:

Po wypaleniu Iskry czerwonej jestem bardzo zadowolony 

ładny ogień, popiół papierosowy jestem zadowolony. 25kg na 9 dni grzania wody. 

wow, ładny "wynik". Tak sobie myślę że niżej już nie można, ale jestem b. ciekawy jak będzie z tą niebieską

Opublikowano

Bede palił dopiero ekogroszkiem pierwszy sezon(Ogniwo Eko Plus M 14 kW zamontowane po sezonie grzewczym  w kwietniu tego roku).Czytajac to forum i inne, zdecydowałem sie na Retopal ,zamówiłem na przestrzeni ostatnich miesiecy 4 palety Retopalu w sklepie pgg (jedną reklamowałem ze wzgl. na znacznie zwiekszona ilosc podziarna, cała palete w miare szybko wymieniono). Na próbe kupilem tez 4 worki Ekoretu , bo do mieszalni na Juliuszu mam 5 km (pojechałem swoim autem).Chciałbym jeszcze kupic palete Karlika, nowego ekogroszku pgg o wiekszej kalorycznosci , ma byc dostepny workowany w sprzedazy internetowej jeszcze w sierpniu (zródło wiadomosci pewne).Dom i strop nad pietrem ocieplony dopiero w tamtym roku , tak ,ze nie wiem ile w praktyce spalę, dotychczas paliłem 40 lat  w "kopciuchach " spalajac ok. 5.5 t orzecha I z Sobieskiego.Mam lepszy wybór w porownaniu do niektorych z Was , bo mam tez blisko do kopalni Myslowice jak i  Sobieski  grupy Tauron, jednak startuje z Retopalem ,jak najlepszym ekogroszkiem dla nowicjusza, tak przynajmniej tu pisaliscie. Moze w przyszłosci bede palił innym?Nigdy dotychczas nie kupowałem wegla na tzw. składzie, bo kupowałem prosto na wadze kopalni,co zapewniało odpowiednia cene, jakosc i rzetelna wagę.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Analizując forum zamówiłem 2 palety retopala uziarnienie wogole inne niż eko z lokalnych składów z uwagi na to zamówiłem jeszcze tone Grennpala trochę będzie roboty przy workowaniu ale za tą cenę według mnie warto. Retopal dotarł wciągu 4dni od zamówienia zobaczymy jak będzie z Greenpalem wczoraj rano zamowiony.

Opublikowano

Od dzisiaj tj. 6 sierpnia 2018 poszly w góre w sklepie @,cena Greenpala w big bag  do 709 złbr/ba/t, Retopal 1000 kg w big bag kosztuje 878 zl br/ba/t, czyli wychodzi tylko 12 zl taniej niz Retopal workowany, ktory nie podrozał i kosztuje nadal 667.50 zl za palete 750 kg, czyli 890 zl br/ba/t.

Tanio juz bylo....

Opublikowano

Retopal w big bag suchy. Zero mialu. Nawet na dnie worka nie spotkałem pyłu. Jak dla mnie rewelacja. Widzę ze udalo mi się kupoc po starej cenie bo poszly w górę. Dostawa na 5.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.