marconi Opublikowano 28 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Witam , szukam rozwiązania na ogrzanie 50 m domu przerobionego z obory składającego się z pokoju połączonego z kuchnią , drugiego pokoju i łazienki.. Dom częściowo ocieplony -ściany 10 cm styropianu na poddaszu 10 cm wełny. niestety podłoga prawie bez ocieplenia (wykonawca remontu klilkanaście lat temu o tym zapomniał).Obecnie nie mieszkam tam na stałe ale rozważam taką możliwość. Obecnie ogrzewam dom kozą i klimatyzatorem electrolux exi18hd1. Oba urządzenia znajdują się w jednym pomieszczeniu. Nieogrzany jest drugi pokój i łazienka. Nie mam instalacji cwu - w łazience przepływowy podgrzewacz. Mam możliwość założenia instalacji solarnej do cwu.przez gminę. Mój pomysł jest taki ,żeby wykorzystać instalację solarną do c.o. . Mam kilka grzejników purmo (kilkuletnie po wymianie w mieszkaniu) ,drugi klimatyzator electrolux exi12hd1we. Klimatyzatory w funkcji grzania posiadają klasę energetyczną a i mają scop 3.8 . Czy jest sens myśleć o połączeniu wszystkiego? Wiem o ograniczeniach pracy klimatyzatorów w temperaturze poniżej - 10 c ale wtedy ratowałbym się grzałką elektryczną w bojlerze. Co o tym sądzicie
automatyk Opublikowano 28 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 28 Stycznia 2017 dołóż drugi klimatyzator z grzaniem do -25st i będziesz miał problem rozwiązany(przy dobrych klimatyzatorach nie ma ograniczeń temperaturowych ) ,robienie instalacji CO i solarów to nie trafiony pomysł jesli juz to foto o ile możesz na to jakąs kase wyciągać
marconi Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor #3 Opublikowano 29 Stycznia 2017 solary włąściwie mnie nie interesują ale za 2000 zł mam 200 zbiornik z podwójną wężownicą . pompę , częsciową instalację do c,o. . Drugi klimatyzator mam ale nie o takich parametrach jak piszesz ,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.