Maciek92 Opublikowano 11 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Jak sie ladnie mowi - szewc w dziurawych butach chodzi. Wlasciwie to chyba *** sobie instalacje u siebie w domu :-). Albo po prostu zgubilem sens, w ktoryms momencie, bo niby dziala, ale jednak nie do konca a na dodatek pili mnie mocno, bo mam na budowie 2 stopnie przy obecnych mrozach Do rzeczy: kociol HT DasPell 12kW (Rcontrol 890 + modul C), pompa kotlowa na powrocie, zawor 3d temperaturowy, sprzeglo EcoBalance 100kW (wszystko w miedzi fi 35, ksztalki 1 1/4 cala). Za sprzeglem rozdzielacz z cu 35 z wydzielonymi 4 obiegami grzewczymi (od strony sprzegla - zbiornik cwu, rozdzielacz op, rozdzielacz grzejnikowy parter, rozdzielacz grzejnikowy pietro). Dojscia do rozdzielaczy i cwu w cu 28, potem doslownie po 2 metry pex 26 (szczegoly na zdjeciach; uprzedzajac fakty - filtrow przed pompami nie ma (nie liczac kotlowej), jest zbiorczy na zasilaniu). Proces rozpalania przebiega zwawo, kociol szybko dobija do 80 stopni zadanych, powrot wedlug wskazan termometra przylgowego osiaga 60 stopni, pompa kotlowa sobie mieli, ale tak jakby zlad tej nagrzanej wody nie wychodzi zbytnio poza sprzeglo. Rura zasilajaca za sprzeglem jest raptem letnia, mimo ze doslownie jej fragment zaraz za sprzeglem ma 60 stopni. Na obecna chwile odpalony jest tylko obieg op (reszta w wolnym czasie...). Rozdzielacz op zimny jak trup. Podejrzewalem, ze byc moze pompa w rozdzielaczu (Wilo Yonos 15/6) nie jest w stanie zassac wody z kotla, wiec sprobowalem wrzucic na ten obieg pompe, ktora bedzie dopychala wode do rozdzielacza (LFP Experia L 40, co by temperatura tejze wody otworzyla zawor 3d VTA). Efektow brak. Pytanie brzmi - co spieprzylem? Ten rozdzielacz z zaworem termostatycznym to dla mnie jakas czarna magia zupelnie. Niestety, taki byl od reki to bralem, bo czas gonil. Teraz jak na to patrze to moglem zrobic 3d z silownikiem + pompe i mialbym nad tym pelna kontrole. Po ptokach, niech bedzie co jest... Kotłownia wykonana według schematu w załączniku. Moje podejrzenia: 1. Brak zaworu zwrotnego na powrocie rozdzielacza op powoduje podsysanie wody z obiegu kotlowego przez powrot i zaburza prace calej instalacji. 2. Stoi gdzies banka powietrza, ktora blokuje przeplyw (malo prawdopodobne, bo instalacja byla napelniana pompa odpowietrzajaco-ladujaca) 3. Petle w podlogowce najzwyczajniej w swiecie przymarzly i nie ma tam obiegu (temperatura u mnie w okolicy to ok. -6 w ciagu dnia a woda stala w instalacji przez ok. 25-30 minut zanim odpalilismy). 4. Jakieś problemy z przepływami? Pompa kotłowa to jakiś chińczyk 60tka, natomiast w stronę rozdzielacza podłogówki pcha Experia 40tka. Matematycznie się zgadza - pompa kotłowa ma większą wydajność od pompy na obieg. Gadałem z przedstawicielem technicznym z Flamco i ten znowu stwierdził, że z ich doświadczenia nie ma potrzeby pakowania mocnej pompy na obieg kotłowy a słabych na obiegi grzewcze, żeby uzyskać tą 10%-procentową nadwyżkę mocy po stronie kotła. A może jednak? Patrze na to wszystko i zglupialem a w nogi zimnooo ha ha. Zdjecia w zalaczniku. Wybaczcie syf, ale zalalo mi kotlownie w miedzy czasie (pozdrawiam sasiadow) i nie mialem nawet jak zrobic porzadku z kabelkami. Edit: zawor vta afriso 55 stopni
odpowietrznik Opublikowano 11 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Ja bym zasobnik CWU wpiął przed sprzęgłem
Maciek92 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Autor #3 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Kurcze, no niby madz racje, ale abstrachujac poki co od tego, bo na obecna chwile chcialby odpalic troche grzania a zbiornik cwu to i tak nie predzej niz na wiosne :-)
Gość miki1212 Opublikowano 11 Stycznia 2017 #4 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Instalacja przekombinowana droga i niefunkcjonalna ale zgodna z modą na forum więc reputacja rośnie :) no i +5 do skilla :) Ile ty tam masz metrów do ogrzania bo maszynownia sugeruje co najmniej 500 metrów*2
Maciek92 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Autor #5 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Raptem 140. Osobne sterowanie pietrami i podlogowka (stad osobne pompy) + osobna pompa na zbiornik cwu. Tak chcialem, tak zrobilem. Nie w tym rzecz, zeby ogarniac czy przekombinowane czy nie. Przekroje sa odpowiednie, sprzet markowy, robione z glowa, aczkolwiek szybko. Kwestia dojscia do tego co moze byc nie tak. U Niemcow takie instalacje robione sa na porzadku dziennym i nikt nie twierdzi, ze przekombinowane, takie czy siakie :-). Swoja droga, cxyzby to tylko kwestia odpowiedniej regulacji pompami?
orzech1976 Opublikowano 11 Stycznia 2017 #6 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Moim zdaniem instalacja zapowietrzona, sprawdzałś czy dobrze zamontowaleś zawór zwrotny,odpowietrzyłes na pompę,jaki masz rozdzielacz na op
sambor Opublikowano 11 Stycznia 2017 #7 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zawór na obiegu kotłowym to jaki? - jak VTA to oczywiście źle. Jeden z kolegów ma podobną inst z kotłem 25kW i ogrzewa tym 400m2 Pompa na obiegu kotłowym 60 chodzi na 1 biegu i nie ma co robić
Maciek92 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Autor #8 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Sambor, moj blad, zawor ATV Afriso 1 1 1/4 55 stopni. Sprawdzalem, zamontowany prawidlowo. Za duze podobienstwo w nazwie do VTA i z przyzwyczajenia napisalem tak. Pierwsza pompa od lewej na foto (w pierwszym poscie) pcha w strone rozdzielacza podlogowki, ktory wyglada jak na zdjeciu. Zastanawiam sie w ogole czy ona powinna tam byc, ale chyba tak, bo jak mniemam pompa w rozdzielaczu tego typu zajmuje sie tylko mieszaniem wody w petlach. Wrzuce dzisiaj zz na powrot rozdzielacza, zeby wykluczyc lewy obieg i bedziemy skupiac sie na odpowietrzaniu. Popoludniu bede spinal jeszcze grzejniki, co by wykluczyc jakies zawirowania z podlogowka (zamarzniecie czy zapowietrzenie). Edit: reszta zwrotnych sprawdzona - zainstalowane prawidlowo
sambor Opublikowano 11 Stycznia 2017 #9 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Taki rozdzielacz to ciągnie wodę wprost z kotła, sprzęgła czy innego źródła , nie potrzebuje dodatkowej pompy.
odpowietrznik Opublikowano 11 Stycznia 2017 #10 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Jaki jest rozmiar rur PEX doprowadzających czynnik grzewczy do rozdzielacza podłogowego?
sambor Opublikowano 11 Stycznia 2017 #11 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Pex do rozdzielacza jest 26 - post 1, ale jak nie ma całkiem przelotu to musi być albo zaw 3-D w rozdzielaczu albo powietrze w rurach A gdzie są zera na rotametrach? Raz miałem taki przypadek, że poprawiałem robot,e i był taki rozdzielacz . Poprzednik zamienił zasilanie z powrotem ( rury) i za cholerę nie chciało ruszyć , dopiero na samym końcu doszedłem co i jak.Teraz pierwsze to sprawdzam.
Maciek92 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Autor #12 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Wielkie dzieki Panowie za wszystkie rady! Temat rozwiazal sie sam - czynnik w podlogowce scielo w doslownie 10 minut i nie ma przeplywu, wiec logicznie - petle nie dzialaja, pompa w rozdzielaczu nie ma jak robic obiegu, bo rozdzielacz nie ma bypassu, wiec nie zasysa czynnika ze sprzegla. Wsadzilismy sprezarke w kazda rurke po kolei i nigdzie nie ma przeplywu. A bylo nie ladowac na gwalt wody tylko poczekac do nastepnego dnia i zabrac glikol z hurtowni :-). Sam sobie bat ukrecilem na siebie, ech. Jutro wieszamy grzejniki i grzejemy bude a tymczasem kociol sobie wygrzewa sprzeglo, bo szkoda mi go wygaszac. Powrot i zasilanie sprawdzilem dzisiaj dla pewnosci (tez podejrzewalem, ze sie pomylilem) i sie zgadza.
hajtaler428 Opublikowano 12 Stycznia 2017 #13 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Pierwsza pompa od lewej na foto (w pierwszym poscie) pcha w strone rozdzielacza podlogowki, ktory wyglada jak na zdjeciu. Zastanawiam sie w ogole czy ona powinna tam byc Nie powinno jej tam być. Tyko jedna pompa za zaworem 3d. W Twoim przypadku ta przy rozdzielaczu
Maciek92 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor #14 Opublikowano 12 Stycznia 2017 No tak wlasnie sadzilem, bo ostatnio skladalem podobny rozdzielacz z kilku (klient nakupowal gratow w internecie i ostatecznie sie poddal), wlasnie tez na zaworze termostatycznym i sam sobie pieknie wszystko zaciagnal. No, ale w podbramkowej sytuacji czlowiek lapie sie czasami kuriozalnych rozwiazan i przelozylem ja z cwu :-) :-).
Maciek92 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor #15 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Nie mogę już niestety edytować, ale informuję, że grzejniki odpalone i grzeje pięknie. Na kotle 80, na powrocie 60. Zużycie pelletu póki co niemiarodajne, bo rozgrzewam budę ile wlezie i kocioł leci w trybie Fuzzy Logic na pełnej mocy (na grzejnikach 70 stopni cały czas).
Maciek92 Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor #16 Opublikowano 4 Lutego 2017 Chyba za szybko odgwizdalem zwyciestwo, bo dziala jakos marnie. Rzadko tam bywam, bo czasu malo, ale cos nie grzeje to tak jakbym tego oczekiwal. Wszystko juz pospinane tak jak powinno byc, pompy i mieszacze podlaczone do sterownika. Tak sie zastanawiam, rozumiem ze pompa kotlowa ma mielic caly czas a reszta instalacji zaciagac czynnik grzewczy w zaleznosci od zadanych temperatur? Na obecna chwile mam to tak spiete, ze pompa kotlowa poflaczona jest jako 'pompa co' i wlacza sie po osiagnieciu 50 stopni na kotle. Pompa CWU wlacza sie razem z nia i momentalnie zbija temperature zasilania co powoduje, ni mniej ni wiecej, ze pompa kotlowa oraz cwu wylaczaja sie. I tak w kolko a temperatura na kotle ledwo ledwo rosnie. Pompa mieszacza na grzejniki rowniez wlacza sie w tym samym momencie jak 2 poprzednie (to akurat jest dla mnie jakies przekomiczne, ale w tej sprawie bede sobie dzwonil do Pluma). Jak to w sumie powinno byc podpiete? Jak mniemam raczej niezaleznie od siebie, bo teraz to raczej dziala dosc idiotycznie.
Maciek92 Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor #18 Opublikowano 4 Lutego 2017 Ano, tak wlasnie sadze. Dzisiaj wrzuce jakis prosty sterownik do obslugi pompy obiegu kotlowego, bo Rcontrol890 nie obsluguje takich cudow. Pompa obiegu kotlowego ma chodzic caly czas czy wylaczac sie po osiagnieciu jakiejs zadanej temperatury? Startowac ma jak mniemam razem z kotlem a nie od jakiegos progu? Wkurza mnie mieszacz podlogowki, bo wlasciwie nie da rady spiac go automatyka kotla. Jak zaczne krecic 3d termostatycznym to potem bede musial ustawic podobny zakres temperatury na kotle, bo inaczej zacznie mi to wszystko swirowac. Dzieki Bogu, ze testuje to u siebie w domu, bo gdybym mial tak walczyc z tym u klienta to chyba spalilbym sie ze wstydu...
Patrol Opublikowano 4 Lutego 2017 #19 Opublikowano 4 Lutego 2017 Nie masz co psioczyć na sterownik, bo dostępnymi opcjami bije na głowę konkurencję. Sam mam instalację z wymiennikiem płytowym na 890 i zawór 3D z siłownikiem po stronie wtórnej - działa to bez zarzutu, ale do rzeczy - jak chcesz, żeby pompa kotła chodziła non stop to ustawiasz w serwisowych wymiennik na TAK, ale szczególnie w trybie LATO (jeśli zasobnik cwu jest ładowany bezpośrednio z kotła) to zbędna opcja; pompa mieszacza rusza razem z kotłową po osiągnięciu zadanej temp. załączenia c.o. (ja mam 50C) i to jest jak najbardziej prawidłowe zachowanie, a wyłączana jest po spadku o wartość histerezy kotła; co znaczy, że mieszacza podłogówki nie da się spiąć z automatyką? masz przecież moduł rozszerzeń i możliwość podpięcia więcej niż jednego siłownika. od razu podpowiem, że standardowo ustawiony jest za wysoki parametr zakresu proporcjonalności w ustawieniach serwisowych mieszacza, co wpływa na zbyt szybkie ruchy siłownika - trzeba go zmienić na 2 lub nawet 1 (zakładam, że czas otwarcia zaworu wbiłeś prawidłowy); poza tym podstawowy 'błąd' to włączenie trybu regulacji fuzzy logic - przejdź na standard (to nawet od jakiegoś czasu zaleca sam serwis), dodatkowo ułatwi Ci konfigurację palnika kalkulator mocy z linku w mojej stopce; poza tym jeśli pompa mieszacza zasila podłogówkę ustaw też tryb pracy na podłogowy i zmniejsz próg max temp. mieszacza, co w sytuacji awaryjnej nie doprowadzi do pełnego otwarcia zaworu; jest jeszcze kilka innych przydatnych opcji serwisowych, ale to na później
Maciek92 Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor #20 Opublikowano 4 Lutego 2017 W sprawie Heiztechnikow dzwonie zawsze do Heiztechnika a tam ogolnie na dzwiek slow 'Rcontrol' panuje poploch i panika. Znaczy no moze nie jest tak zle, ale sa duzo bardziej pomocni jesli chodzi o problemy ze sterownikami Fostera. Do Pluma w sumie nie dzwonilem, fakt faktem nie pomyslalem o tym. Zakres proporcjonalnosci nieruszony, wiec zaraz zrobie tam poprawke. Czas otwarcia zaworu wbity 140s, tak jak podaje producent. Kalibracja w trybie recznym rowniez wykonana i obraca jak trzeba. Zasobnik CWU ladowany jest za sprzeglem, wiec wlacz ten tryb wymiennika. Wydaje mi sie, ze ciagle dzialanie pompy kotlowej wplynie troche lepiej na prace calego ukladu. Na obecna chwile caly proces rozpalania i rozbujania ukladu trwa dosc dlugo (byc moze ja tez niepotrzebnie oczekuje jakiegos ekspresowego nagrzania wszystkiego), bo jednoczesny start pompy kotlowej, cwu i mieszacza powoduje ekspresowy spadek temp na kotle, potem kociol znowu dobija, znowu start, znowu spadek i tak w kolo Macieju. W miedzy czasie pompa mieszacza podlogowki ciagle zaciaga wode z ukladu, bo jest wpieta na zywca do gniazdka. No chyba, ze tak ma byc. Ale skoro mowisz, ze idzie wysterowac jakos nawet pompe w mieszaczu z zaworem 3d termostatycznym to przebije sie i to zepne. Zawsze montuje 3d z silownikiem i zabezpieczenie termiczne na ogrzewanie podlogowe, ale tutaj czas gonil i przytargalem do domu to co od reki bylo w sklepie... Edit: chyba zle doczytalem i sterowanie mieszaczem podlogowki z poziomu kotla nie bedzie mozliwe. 3d termostatyczny zabija cala zabawe imho Edit2: oczywiscie, odpalilem na fuzzy logic; dopiero zaczynam przygode z pelleciakami i nie czulem sie na silach, zeby jakos wysterowac proces spalania.
Patrol Opublikowano 4 Lutego 2017 #21 Opublikowano 4 Lutego 2017 jeśli będziesz miał wpięta pompę mieszacza do sterownika to możesz korzystać z funkcji priorytetu cwu, także wyłączenia w przypadku ryzyka przegrzania instalacji (przekroczenie temp zadanej) no i standardowo załączanie wraz pompą kotła od określonej temp. dlaczego sterowanie mieszaczem z poziomu kotła nie będzie możliwe? w kwestii podłączenia masz pierwszy mieszacz z pompą wpięty pod płytę gł. rcontrol, a drugi zestaw pod moduł C?
Maciek92 Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor #22 Opublikowano 4 Lutego 2017 Oba 3d z silownikami wpiete pod modul C. Tutaj tez chyba dalem ciala, bo jednego mieszacza w ogole mi nie wykrywa (chyba, ze trzeba usunac zworke, ktora jest tam zrobiona). Pompa obiegu kotlowego wpieta jako pompa co w sterowniku glownym. Swoja droga, Rcontrol obsluguje czujnik temp powrotu? Wydaje mi sie, ze czytalem o tym, ale nie widze zadnego wejscia w sterowniku i module, ktory moglby za to odpowiadac.
Patrol Opublikowano 5 Lutego 2017 #23 Opublikowano 5 Lutego 2017 z tego co mi wiadomo każdy rcontrol obsługuje czujnik t.powrotu (T4 - styki 20-21), dopiero wersja SControl wymagała 'kombinacji' (współdzielone styki z czujnikiem t.spalin - konieczność zakupu PT1000 zamiast KTY81)
Maciek92 Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor #24 Opublikowano 5 Lutego 2017 Musze sprawdzic konkretnie co za ustrojstwo tam siedzi. Katalogowo zamawialem Rcontrol, ale mam wrazenie, ze na obudowie modulu glownego widzialem napis Scontrol. Zrobilem wczoraj w nocy troche po swojemu jednak, ale z wydatnym korzystaniem z Twoich rad. Pompe obiegu kotlowego podpialem do najzwyklejszego sterownika on/off TMK Wrzesnia i zalaczylem prace ciagla. Czujnik tego stera poszedl do kotla a czujnik kotla modulu glownego przerzucilem do sprzegla. Grzejniki oraz zbiornik cwu nagrzalem bez wiekszych problemow. Temperatura powrotu utrzymana, zasilanie dobilo do 80 stopni i kociol przeszedl w nadzor. Pompa CWU oraz pompa mieszacza grzejnikow startuja od 50 stopni. Palnik pracuje w dwustanie tak jak radziles (poprawnosc spalania jeszcze bede regulowal, bo wczoraj o 3. w nocy juz mi sie nie chcialo z tym grzebac). Po nagrzaniu wspomnianej czesci ukladu, uruchomilem pompe podlogowki (poki co wciaz wpinam ja do gniazdka, bo musze przebic sie przez strop, zeby przeciagnac kable). Zawor 3d vta na rozdzielaczu ustawiony na 40 stopni. Efekt byl natychmiastowy, bo temperature kotla (a wlasciwie sprzegla) praktycznie od razu zbilo do 35 stopni. W takim stanie to zostawilem. Nie mialem okazji jeszcze tam byc i skontrolowac czy sie wygrzalo czy nie, ale mam obawy, ze nie. Przeplywy na rozdzielaczu wyregulowane na ok. 1.5-1.8l w zaleznosci od dlugosci petli, odpowietrzone. Szkopul lezy gdzies w sterowaniu ogrzewaniem podlogowym imho. Martwilem sie, ze moze kociol za maly, ale potem puknalem sie w glowe - 12kw na, obecnie ogrzewane, niecale 90m2 to i tak za duzo. Strop dach zaizolowany welna 20, dojdzie jeszcze jedna 20. Na posadzkach 18-20 cm styro i 6.5 cm wylewki z alu. Dobowo jest teraz ok. -1, wiec raczej bez wielkiego zapotrzebowania na moc. Edit: Caly czas troche smieje sie z siebie, ze oczekuje szybkich efektow przy wygrzewaniu podlogowki w takich warunkach. Ale to moze dlatego, ze rzadko mam okazje kontrolowac ta instalacje na zywo i wprowadzac niezbedne poprawki. Edit 2: Nad tym spalaniem bede sie musial dzisiaj pochylic, bo strumien podawania mam 2.5kg/h. Mysle, ze odpowiednimi ustawieniami powinno mi sie udac ugrac chociaz 0.5-0.8kg w dol.
sambor Opublikowano 5 Lutego 2017 #25 Opublikowano 5 Lutego 2017 Dalej ze sterowanie nie jest dobrze. Daj wyższa temp startu grzania CW np 60C
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.