Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Elektryczne... Czy To Się Może Udać ?

nordzik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy zgodzicie się z tym stwierdzeniem:

Cytuję:

"Ogrzewanie bezpośrednie, zużywa znacznie mniej kWh i zapewnia znacznie większy komfort przy niższej cenie instalacji, niż ogrzewanie pompą ciepła w systemie centralnym dlatego że:

- nie ma bufora i żadnej akumulacji.

-jest zadaniowe ( oddzielnie ciepła woda, oddzielnie grzanie powietrza, indywidualnie pomieszczenia.

Wentylacji nie należy łączyć z ogrzewaniem czy chłodzeniem.

Jeszcze raz! Bufory i ogrzewanie pośrednie (hydrauliczne) nie nadaje się do współczesnego budownictwa. Nie da się wykonać poprawnie instalacji !"

Opublikowano

poprawka

ogrzewanie bezposrednie pobiera duzo wiecej energi niz PC ale biorąc pod uwage koszty instalacji oraz technologi plus pompy czyli koszt około 30-50tys w zaleznosci od wymagań i adekwatnie do tego zamontowanie grzejników konwekcyjnyj lub hybrydowych gdzie koszt instalacji wyniesie od 4000-10000zł to liczac w skali 10lat koszt instalacji i energi to in plus jast dla grzejników elektrycznych

Opublikowano

Czy zgodzicie się z tym stwierdzeniem:

Cytuję:

"

Jeszcze raz! Bufory i ogrzewanie pośrednie (hydrauliczne) nie nadaje się do współczesnego budownictwa. Nie da się wykonać poprawnie instalacji !"

To kompletna bzdura, a jak ktoś nie umie poprawnie wykonać to zleca albo się uczy jak to zrobić

Opublikowano

Plus  mat grzejnych jest taki że nie ma strat na przesyle ciepła i energii natomiast przy wodnym takie straty jednak występują

Jeśli przesył realizowany jest w obrębie budynku ogrzewanego, to gdzie te straty?

Każdą teorię można jakoś uzasadnić skupiając się na wycinku rzeczywistości i tak samo sprzedaje się technologie uwydatniając ich zalety i wyolbrzymiając wady alternatyw.

Opublikowano

jakby,s nie patrzył to ogrzewanie elektryczne staje sie podstawą za pomoca pompy ciepła lub grzanie bezpośrednie plus panele foto na dachu

jak miło juz dzis wpłynęło 5 zapytań o pompy

Opublikowano

No właśnie też mam wrażenie, że na tych forach to sami przedstawiciele handlowi są, naganiają, marketing szeptany a miastowi nie maja pojęcia o życiu w domu i łykają jak młode pelikany na kredyty na 40 lat bez szansy zwrotu (analfabetyzm ekonomiczny spadek po PRLu) :) Co sie dziwić skoro nawet nie wiedzą z czego składa się rachunek za prąd :)

1kW dla pompy ciepła oznacza 3kW dla elektrowni łatwo policzyć kiedy wzrosną ceny prądu a w zimę nasza infrastruktura niestety nie wytrzymuje obciążenia, które ciągle wzrasta :)

Opublikowano

zobacz wykres KSE do dyspozycji mamy jeszcze 10GW na ogrzewanie zimą jesli bedzie potrzebne a sieci zimą odpoczywają nie nie maja co robić

Opublikowano

10GW na ogrzewanie domów?

Wiesz ile gazu lub węgla można mieć za kasę, którą trzeba wywalić na taką instalację?

Fotovoltaika to jest tylko zbyt drogie hobby, którego koszt nigdy nawet się nie zwróci, a co dopiero mówić o zyskach w odniesieniu do konwencjonalnych systemów.

W jednym z wątków pisałem o doświadczeniach zaprzyjaźnionej firmy instalatorskiej, w której zestaw fotovoltaiczny o mocy 1kW  produkują prąd do sieci.

Przez ponad 7 miesięcy nieprzerwanej pracy wyprodukował niecałe 500kWh energii. Największa wygenerowana moc tego zestawu to było niecałe 750W, a obecnie generowana moc waha się w przedziale 40-50W.

Ta wyprodukowana energia przez te ponad 7 miesięcy nawet nie starczy na przygotowanie ciepłej wody przez miesiąc dla rodziny 4 osobowej.

Opowiadali też o inwestorze, który zainwestował ponad 100 tys. zł i teraz pluje sobie w brodę, bo nie może tej energii sprzedać, ani też wykorzystać dla wałsnych potrzeb.

Opublikowano

Najpierw piszesz że polskie sieci nie maja mocy to Ja pisze że lekko liczyć mozna 10GW dostrczyc w kazdej chwili na potrzeby ogrzewania  a ty mi piszesz że ile mozna mieć wegla czy gazu ??? o czym ty piszesz?

Opublikowano

Ale to nie ja pisałem

jakby,s nie patrzył to ogrzewanie elektryczne staje sie podstawą za pomoca pompy ciepła lub grzanie bezpośrednie plus panele foto na dachu

jak miło juz dzis wpłynęło 5 zapytań o pompy

Ja się donoszę do tej wypowiedzi.

Uważam, że panele fotovoltaiczne to póki co tylko zbyt drogie hobby, a grzanie prądem po prostu jest nieekologiczne, bo sprawność takiego systemu jest do kitu, nawet z wykorzystaniem pomp ciepła. Przynajmniej jest tak w Polsce, gdzie prawie cała energetyka stoi na węglu. Uważam, że mniej krzywdy dla środowiska robi spalanie np. gazu czy biomasy bezpośrednio w gospodarstwach.

Opublikowano

Witam, to mój pierwszy post na forum.

Mam zamiar w kwietniu rozpocząć budowę domu, parterowego 155m, fundamenty tradycyjne ocieplanie 20cm styropian.

Dodatkowo jestem w trakcie oczekiwania na dotacje do fotowoltaiki 7kw po dotacji 25000zl.

Mój system ogrzewania będzie opierać się na buforze ciepła 2000l. połączonego z kominkiem na płaszcz wodny.

Bufor będzie grzany grzalkami i w ekstremalnych temperaturach kominkiem.

Oczywiście do tego wszystkiego dorzucę rekuperator z GWC.

Co sadzicie o takim rozwiązaniu?

Trochę martwię się odległością bufora od komonka ok 10m.

Opublikowano

Ale to nie ja pisałem

Ja się donoszę do tej wypowiedzi.

Uważam, że panele fotovoltaiczne to póki co tylko zbyt drogie hobby, a grzanie prądem po prostu jest nieekologiczne, bo sprawność takiego systemu jest do kitu, nawet z wykorzystaniem pomp ciepła. Przynajmniej jest tak w Polsce, gdzie prawie cała energetyka stoi na węglu. Uważam, że mniej krzywdy dla środowiska robi spalanie np. gazu czy biomasy bezpośrednio w gospodarstwach.

no widzisz to jest kwestia daleko idącego myślenia

bez urazy ale dla niektórych rzecz nieosiągalna 

czyli mam przykładowo domek 100m2 do niego montuje grzejniki elektryczne i maty w łazience i w 100% grzeje pradem do tego montuje foto około 6kW całosc tej inwestycji kosztuje mnie 35 tys zł czyli grzejniki plus foto . Koszt energi dla domu roczny około 1200zł /rok (koszty przesyłu i inne pierdy z rachunku za energie ) czyli w skali 10 lat uwgledniajać inflacje koszt energii energii i źródeł ogrzewania niespełna 50 tys adekwatnie naa 30 lat niespełna 80 tys zł

a teraz bierzemy tradycyjne rozwiązanie czyli "Panie cyntralne i wungiel musi w dumu być " kotłownia kominy pomieszczenie lekko liczyć 10 tys kocioł plus CO leciutko liczyć 20-25 tys (dla groszku) czyli mamy podobnie inwestycja 35 tys i teraz do tego koszt energi elektrycznej i wungla z inwestycja na 10 lat to 70 tys zł plus latanie z wunglym i popiołym bezcenne

koszt na 30 lat 160 tys zł zakładając że kocioł co 10 lat się spsuje

to policz sobie sam czy lepiej wydać z głową i niech sie samo grzeje czy tez lepiej ne myśleć wachlować węgiel i wydać krocie ????

a nikt w tym kraju nie broni bogato żyć i kupować prąd i węgiel i wywalać przez komin

Opublikowano

W tej chwili na sam węgiel w żadnym starostwie juz pozwolenia na budowę się nie dostanie. Minimum to ekogroszek a od wczoraj jesli prad to z fotowoltaiką.

Opublikowano

no widzisz to jest kwestia daleko idącego myślenia

bez urazy ale dla niektórych rzecz nieosiągalna 

czyli mam przykładowo domek 100m2 do niego montuje grzejniki elektryczne i maty w łazience i w 100% grzeje pradem do tego montuje foto około 6kW całosc tej inwestycji kosztuje mnie 35 tys zł czyli grzejniki plus foto . Koszt energi dla domu roczny około 1200zł /rok (koszty przesyłu i inne pierdy z rachunku za energie ) czyli w skali 10 lat uwgledniajać inflacje koszt energii energii i źródeł ogrzewania niespełna 50 tys adekwatnie naa 30 lat niespełna 80 tys zł

a teraz bierzemy tradycyjne rozwiązanie czyli "Panie cyntralne i wungiel musi w dumu być " kotłownia kominy pomieszczenie lekko liczyć 10 tys kocioł plus CO leciutko liczyć 20-25 tys (dla groszku) czyli mamy podobnie inwestycja 35 tys i teraz do tego koszt energi elektrycznej i wungla z inwestycja na 10 lat to 70 tys zł plus latanie z wunglym i popiołym bezcenne

koszt na 30 lat 160 tys zł zakładając że kocioł co 10 lat się spsuje

to policz sobie sam czy lepiej wydać z głową i niech sie samo grzeje czy tez lepiej ne myśleć wachlować węgiel i wydać krocie ????

a nikt w tym kraju nie broni bogato żyć i kupować prąd i węgiel i wywalać przez komin

Ale znów to tylko teoria, a prawda dalece się rozmija z Twoimi teoriami. W praktyce instalacja fotovoltaiczna o mocy 6kW nie jest nawet w stanie pokryć zapotrzebowania energetycznego dla 4 osobowej rodziny na przygotowanie ciepłej wody użytkowej przez cały rok. Przy mocnym oszczędzaniu starczy raptem na pół roku. Wytłumacz mi więc jak chcesz jeszcze ogrzać tą energią dom?

Kolega karolb78 myśli, że dzięki panelom fotovoltaicznym będzie ogrzewał dom, a to po prostu jest nierealne i nawet te dotowane 25 tys. zł to pieniądze wyrzucone w błoto. Zamiast mu o tym powiedzieć to go jeszcze utwierdzasz w błędnym przekonaniu.

Co do wydatków rocznych 1200zł na energię elektryczną to także podałeś jakąś wartość z sufitu, ponieważ tyle to się zużywa przez rok na samo oświetlenie, pracę telewizora i pralki. Za te pieniądze nie przygotujesz ciepłej wody użytkowej dla rodziny przez cały rok.

Piszesz, że kotły trzeba wymieniać co 10 lat, a jednocześnie ukrywasz prawdę, że ogniwa fotovoltaiczne także tyle nie przeżyją takiego czasu i z każdym rokiem ich wydajność jest coraz mniejsza. Ponadto trzeba też wziąć pod uwagę, że na rynku polskim obecnie jest zatrzęsienie ogniw przywożonych z Niemiec, które są częściowo zużyte i demontowane z farm. Trzeba uważać, żeby ktoś nie cisnął takiego g...

Poza tym dlaczego zawsze jako odniesienie piszesz "wungiel"? To jest demagogia.

Jest wiele innych metod:

- pellet można zrobić wszędzie

- gaz ziemny o ile jest sieć gazowa

- propan tylko 1,5 raza droższy od gazu ziemnego.

- pompy ciepła także można zrobić wszędzie, a koszty ogrzewania mogą być nawet niższe niż gazem ziemnym

Na miejscu kolegi karolb78 to zamiast wyrzucać w błoto te 25 tys. zł kupiłbym solary za 5 tys. zł, aby grzać CWU w okresie od wiosny do jesieni, a za pozostałe 20 tys. zł pompę ciepła, żeby grzała dom i CWU.

Zamiast kominka z płaszczem wodnym zrobiłbym kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza lub postawił piecyk kominkowy na pellet.

Opublikowano

Kominek z płaszczem wodnym to tylko proszenie się o smołę i smród wędzarniany. 

Opublikowano

Dokładnie. Tym bardziej, że zapotrzebowanie tak małego domu i tak dobrze ocieplonego przez większość sezonu będzie powodowało, że kominek będzie się kisił, bo będzie musiał być mocno tłumiony.

Wracajac jeszcze do "cyntralnego" to Panie automatyk "cyntralne" być nie musi, ale jak ktoś chce grzać oszczędnie i komfortowo to lepiej jest to "cyntralne" zrobić i do tego instalację podłogową. Dzięki temu nie jest się uzależnionym od tylko jedynego sposobu ogrzewania. Pomijam już fakt, że ceny energii elektrycznej rosną.

Poza tym piszesz tak jakby instalacji pod grzejniki elektryczne nie trzeba było robić.

Niestety, ale pod grzejniki elektryczne także musi być zrobiona instalacja oraz rozdzielnia, a do tego większa moc przyłączeniowa. To także są koszty, o których w ogóle tutaj nie piszesz.

Opublikowano

Ale znów to tylko teoria, a prawda dalece się rozmija z Twoimi teoriami. W praktyce instalacja fotovoltaiczna o mocy 6kW nie jest nawet w stanie pokryć zapotrzebowania energetycznego dla 4 osobowej rodziny na przygotowanie ciepłej wody użytkowej przez cały rok. Przy mocnym oszczędzaniu starczy raptem na pół roku. Wytłumacz mi więc jak chcesz jeszcze ogrzać tą energią dom?

Kolega karolb78 myśli, że dzięki panelom fotovoltaicznym będzie ogrzewał dom, a to po prostu jest nierealne i nawet te dotowane 25 tys. zł to pieniądze wyrzucone w błoto. Zamiast mu o tym powiedzieć to go jeszcze utwierdzasz w błędnym przekonaniu.

Co do wydatków rocznych 1200zł na energię elektryczną to także podałeś jakąś wartość z sufitu, ponieważ tyle to się zużywa przez rok na samo oświetlenie, pracę telewizora i pralki. Za te pieniądze nie przygotujesz ciepłej wody użytkowej dla rodziny przez cały rok.

Piszesz, że kotły trzeba wymieniać co 10 lat, a jednocześnie ukrywasz prawdę, że ogniwa fotovoltaiczne także tyle nie przeżyją takiego czasu i z każdym rokiem ich wydajność jest coraz mniejsza. Ponadto trzeba też wziąć pod uwagę, że na rynku polskim obecnie jest zatrzęsienie ogniw przywożonych z Niemiec, które są częściowo zużyte i demontowane z farm. Trzeba uważać, żeby ktoś nie cisnął takiego g...

Poza tym dlaczego zawsze jako odniesienie piszesz "wungiel"? To jest demagogia.

Jest wiele innych metod:

- pellet można zrobić wszędzie

- gaz ziemny o ile jest sieć gazowa

- propan tylko 1,5 raza droższy od gazu ziemnego.

- pompy ciepła także można zrobić wszędzie, a koszty ogrzewania mogą być nawet niższe niż gazem ziemnym

Na miejscu kolegi karolb78 to zamiast wyrzucać w błoto te 25 tys. zł kupiłbym solary za 5 tys. zł, aby grzać CWU w okresie od wiosny do jesieni, a za pozostałe 20 tys. zł pompę ciepła, żeby grzała dom i CWU.

Zamiast kominka z płaszczem wodnym zrobiłbym kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza lub postawił piecyk kominkowy na pellet.

no widzisz dlatego pisałem o daleko idącym myśleniu

a co bys powiedział jakbys płacił rachunki za dom bez foto opalając innym paliwem a za sam prad rocznie w przedziale 5-7 tys ?? a z ogrzewaniem i 3kW foto 4700zł na rok bez udziału wegla i innej energi ????

niemozliwe wg Ciebie tak pisałem to juz wieloktronie w innych watkach

ja planuje zejsc z kosztami energi dla domu na cały rok do poziomu 1500-2000zł rocznie z ogrzewanie oswietleniem i wszytkim czy mi to wyjdzie to nie wiem ale ostatni rachunek za poł rou od czerwca do połowy grudnia opiewa na kwote niespełna 600zł rachunek tez jest w klejony w innym watką

jednoczesnie przypominam iż ogrzewam 430m2 powierzchni uzytkowej

Opublikowano

Oswietlenie, lodówki, pralka, telewizory, radia, piekarniki to minimum 2000 zł rocznie .

Opublikowano

tak zgadza sie minimum bez myslenia ja najmniejszy trachunek bez paneli na dwa miesiace miałem 800zł wystarczyło pomysleć foto na dach zmiana taryfy i jest super

Opublikowano

Miałem dwie taryfy i byłem uwiązany godzinami nocnymi a w nocy to ja lubię pospać. W nocy taniej a w dzień dreżej i wychodziło na to samo.

Opublikowano

a mnie wychodzi super srednio rocznie mam zuzycie 75% w taryfie taniej a w tym roku moze dojdzie do 90% ale i tak czekam na grudzien co wyjdzie

Opublikowano

Dokładnie. Tym bardziej, że zapotrzebowanie tak małego domu i tak dobrze ocieplonego przez większość sezonu będzie powodowało, że kominek będzie się kisił, bo będzie musiał być mocno tłumiony.

Nieprawda, przy buforze 2000L nie ma opcji o kiszeniu kominka. W kominku nie musi sie non stop palic. Ja przykladowo rozpalam o 6 rano, nastepnie o 15 i do 22 trzymam zar przy zewn. temperaturach ponizej -1. Jak tylko wyjdzie slonce to momentalnie spadaja straty ciepla i wystarczy raz wieczorem przepalic na pelnej mocy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.