Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mpm Ds - Leje Się Z Komina


luczyw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Dziś dostaliśmy niezły prezent na święta... w łazience śmierdzi i pojawiła się czarna plama na ścianie(kominie).

 

Kocioł to 25kW pracujący z buforem ciepła, temp na kotle to ok. 60 stopni, temp spalin w granicach 200stopni, chyba, że opał się zawiesi to spada - specjalnie starałem się trzymać wyższą temp żeby nie było problemów z kominem, a i tak zonk...

Komin to 25x40cm z cegły palonej a nad dachem klinkierówka(dziurawka :| ) latem po upałach pojawiły się żółte plamy po ulewach więc zrobiliśmy z teściem czapkę na komin z kwasówki żeby woda nie wchodziła do przestrzeni w cegle... a dziś ZONK!

 

Wszedłem na strych i wygląda to tak : :/ :o !! echh
 

 

https://youtu.be/Fl-jAWpXh7Y

 

 

Co z tym teraz zrobić? wiem, że trudno będzie się pozbyć smoły i smrodu - ale może są jakieś sposoby?, w tym sezonie już pewnie wiele nie zrobię bo śnieg na dachu za chwilę będzie :(

Myślałem żeby zrobić wkład kominowy z blachy żaroodpornej, tylko czy to doby pomysł? jeśli tak to jaki?

Normalnie załamać się idzie, ciągle jakieś problemy... palimy drugi sezon i taki zonk, w zeszłym sezonie trzymałem jeszcze wyższe temperatury spalin... ech ech ech

Opublikowano

Powodem chyba jest zbyt duży komin i nie ocieplony.

Opublikowano

Do kotłów niskotemperaturowych a takie są DS powinien być komin ceramiczny najlepiej w wersji z ociepleniem. Kominy metalowe czy tam wkłady metalowe są to kominy spalinowe do oleju albo gazu a nie dymowe. 

Opublikowano

Jak komin jest murowany, nie ocieplony to musi mieć odpowiednią temperaturę i nie mierzymy jej na wylocie z kotła a na końcu komina, moim zdaniem minimum 55 stopni. 

Pomijając ocieplenie komina przechodzącego przez pomieszczenia nie ogrzewane czy też w części nad dachem, o tym było już tyle, że nie warto pisać. Trzeba po prostu pogodzić się, że taki komin będzie grzał tak samo jak kaloryfer, kaloryfery w pomieszczeniach przez które przechodzi komin należy zaopatrzyć w głowice termostatyczne albo ograniczyć grzanie zwykłymi zaworami.

Pogoń za coraz sprawniejszymi kotłami ma sens gdy jest komin systemowy, ceramiczny, ocieplony który nie boi się kwaśnego kondensatu. 

W przypadku komina murowanego należy brać pod uwagę, że ciepło w układzie kocioł - komin i tak zostaje w budynku, więc nie ma się o co bić.

Opublikowano

OK, tylko teraz już nie poradzę komin już jest wybudowany i zalany smołą... całą budowę otaczali mnie sami "fachowcy, doradcy" którzy tylko po skończonej robocie gadali, a było zrobić tak czy srak... ech...

 

Nic, poszukam jakiegoś dobrego wyjścia z sytuacji.

Opublikowano

Latem zdemontować i wstawić ceramiczny. To nie ściany nośne, to tylko komin. To nowy dom? Nowy dom i komin ze zwykłej cegły?

Opublikowano

A w środku komin też mokry, bo ja tam widzę nacieki spod kalenicy chyba. Zajrzyj do wyczystki, zajrzyj do komina od góry (jak masz drabinkę kominiarską). Generalnie to jak są to wymiary wewnętrzne przewodu, to komin nie pod kocioł, a pod Mikołaja murowali. No i masz na święta prezent...

Opublikowano

Komin chyba pod kocioł 150kW. 

Opublikowano

Ja mam wkład żaroodporny gr 1mm i paląc drewnem jest OK , suchutki i nie ma co czyścić, może i tobie byłby dobry.

Opublikowano

Wyczytałem, że wkład do wegla/ drewna powinien być z blachy czarnej 2mm, i taki chyba zrobię, może uda sie w tym roku jeszcze...

 

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zrobiłbym tak, na chwilę obecną do końca sezonu palił z wyższą temperaturą spalin tak jak to robiłeś w poprzednim sezonie albo nawet jeszcze wyższą tak aby komin wyschnął i do tego aby schnięcie następowało od środka bo ma to znaczenie dla zatrzymania tych wykwitów.  Jak teraz wsadzisz do mokrego komina wkład to ta cała śmierdząca woda schnąc podejdzie na zewnątrz i smród będzie jeszcze większy.

Opublikowano

No właśnie ten sezon jakoś musimy przetrwać... a w przyszlym wkład i skuwanie tynku, echh

 

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Takich doradców,którzy doradzili taki komin za jajca,do worka i poleconym przez Mikołaja na biegun podeslać. Do nowego domu systemowy 200 mm i sprawa załatwiona. 7m komin za około 2100 PLN,kształtki ceramiczne,ocieplenie, pustaki keramzytowe,klej [ostatnio miałem taką wycenę]. W dzisiejszych czasach tanszy komin można mieć tylko wtedy,gdy sam murujesz,,ocieplisz i materiał kupisz. Nie kazdy ma umiejetności i mozliwości,a czasami nie warto nawet wtedy sie w to bawić. Tak jak piszesz,musisz na nastepny sezon coś zmienić,czy to bedzie wkład,przebudowa,to już zależy od ciebie. Jeśli chcesz mieć spokój na lata, trzeba kuć po sezonie[nie jest to chyba 12m komina? miejmy nadzieje] i wkład ceramiczny ocieplany Ci pomoże.

Opublikowano

Ech, ja już nie mam siły na tych doradców, mieliśmy wykańczać stopniowo dom a jak na razie ciągle poprawiamy po partaczach...

 

Czy takie rozwiązanie jest dobre? czy też tymczasowa spawa?(czy wkład ceramiczny może być bez ocieplenia?)

 

U mnie wejdzie 200mm bez rozwiercania... Cały komin ma może z 8-9m... nad kominem klinkierowym dałbym jeszcze 1m ocieplonego żeby podnieść ciąg, bo mógłby być lepszy...

4.jpg

Opublikowano

Aktualnie węgiel, drewno schnie... docelowo chciałbym opalać drewnem.

 

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To nie ma co wymyślać tylko wstawić wkład z nierdzewki. Mam taki już pewnie koło 15 lat i żadnego zużycia nie widzę a palę praktycznie wszystkim a średnica 13 cm na kocioł 14 KW więc teoretycznie nie powinno działać. Ważne, żeby dobrze obrobić i nie pozwolić na mocną wentylację przestrzeni między wkładem a kominem. Zrobisz w dzień czy dwa nawet sam.

Opublikowano

Kurde, tylko jak to ocieplić od góry? Wolałbym nie rozwalac tego co jest... z nierdzewki ocieplony ponad 4tyś ;(

 

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Żadnego ocieplania, przynajmniej na początku. Rura do środka i obróbka na zakończeniu komina, żeby woda nie wpadała do komina obok wkładu a gorące powietrze z przestrzeni między wkładem a kominem nie uciekało w kosmos, tylko nagrzewało mur komina.

Opublikowano

Sambor, genialne w swojej prostocie! ;) macie jakąś metodę jak te segmenty wkładać? Czy to ceramika czy stal, trzeba jakoś to włożyć, hehe

 

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Moje rury (pierwsza od dołu) miały na zewnątrz uszy jak w garnku. Pszesaadzało się przez środek rury linkę i zaczepiało za te uszy, żeby nie opadła z hukiem na dno komina. Następne rury nanizywałem jak koraliki i mocowwłem jedna w drugą i wpychałem stopniowo w komin, popuszczając jednocześnie linkę.

A co do keramzytu, to ciekaw jestem jak się spisuje. Czy poprawia pojemność cieplną wkładu, tzn.magazynuje część ciepła jak ceramika, czy raczej tylko izoluje jak wełna ?

Opublikowano

Ja od góry wkładam, po drodze nitując lub skręcając elementy.

Blachę to można z ręki wstawić - potrzeba min 2-3 osób, choć ja tak genialny nie jestem i mam opaskę z bednarki, którą zaciskam rurę, opierając ją na kominie i w miarę dostawiania segmentów popuszczam.

 

Jak jest rura z uszami to tak może jak Sony opisuje, 

 

Keramzyt jest izolacją , więcej https://pl.wikipedia.org/wiki/Keramzyt

Opublikowano

Izolacja.

Swego czasu zakupiłem perlit w workach na alledrogo 120L/worek bodajże,stosuje to do róznych projektów jako izolator,tyle że mieszam perlit w różnych proporcjach np z cementwm,zaprawą zduńską ew piaskiem + woda,powstaje fajny beton izolacyjny. Czasami stosuję luzem [uwaga,mocno pyli] a na to zaprawa/beton z odpowiednia dylatacją. Keramzytu nie stosowałem, perlit jest lekki,miesza się łatwo z wypełniaczami,jest oczywiście ognioodporny, można nawet zrobić z tego zaprawę ciepłochronną.

Opublikowano

Tylko żeby nie wysypał się przez wyczystkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.