Rober528 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #76 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zrób zdjęcie spieków bo jak na razie to dobrze to wygląda, może mało jest na palniku. Skróć przerwę o 3-5s.
btelega Opublikowano 24 Stycznia 2018 #77 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zrób zdjęcie spieków bo jak na razie to dobrze to wygląda, może mało jest na palniku. Skróć przerwę o 3-5s. na zdjęciu jest ok bo dosłownie 10min wcześniej zrzuciłem wszystkie spieki. Jutro z rano zrobię fotę i wrzucę na forum. Aktualnie po dłuższym czasie robi się górka więc jak zmniejsze przerwę to będzie pewnie jeszcze większa. No ale spróbuje i też dam znać.
dormario Opublikowano 24 Stycznia 2018 #78 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Jeśli chodzi o palnik to ten model tak ma. żeby paliło się równiej to trzeba zkryzować szczeliny tam gdzie się mocniej pali. winny jest za to przeciwzwój który wypiętrza paliwo nierówmo tylko z jednej strony. Druga sprawa to dodatkowo mieli częściowo eko na miał a ten skolei zabuża prawidłowy przepływ przez palenisko. Spieki spowodowane są za mocno podawanym powietrzem. Jak mniemam jego ilość jest odpowiednia ale z racji punktowego jego podawania rozgrzewają paliwo do temperatury topnienia popiołu i tworzą się spieki. Ja poradziłem sobie nawiercając na obwodzie korony otwory dopalające wiertłem fi5.
btelega Opublikowano 24 Stycznia 2018 #79 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Jeśli chodzi o palnik to ten model tak ma. żeby paliło się równiej to trzeba zkryzować szczeliny tam gdzie się mocniej pali. winny jest za to przeciwzwój który wypiętrza paliwo nierówmo tylko z jednej strony. Druga sprawa to dodatkowo mieli częściowo eko na miał a ten skolei zabuża prawidłowy przepływ przez palenisko. Spieki spowodowane są za mocno podawanym powietrzem. Jak mniemam jego ilość jest odpowiednia ale z racji punktowego jego podawania rozgrzewają paliwo do temperatury topnienia popiołu i tworzą się spieki. Ja poradziłem sobie nawiercając na obwodzie korony otwory dopalające wiertłem fi5. Dzięki wielkie za info, faktycznie część ekogroszku wygląda po zmieleniu jak miał. 27% to maksymalna dawka powietrza, jak zrobię więcej to tworzy się jeden ogromny spiek i sięga aż wgłąb palnika. a może silikonem zakleić część szczelin tam gdzie się mocnej pali ??
161os037 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #80 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Witam serdecznie. Nie chce zaczynać nowego wątku więc piszę tu. Mam problem z swoim piecem Defro EKO Duo Komfort 12KW PZ. Piec zamontowany został stosunkowo niedawno i od samego początku mam problem z dużą ilością spieków i słabym płomieniem (na zdjęciu słabo to widać). Praktycznie codziennie muszę wyciągać duże spieki, które w środku są puste. Palę bez PID, ustawienia to: temperatura zadana 57C podawanie 5sec przerwa 50sec wentylator 27% praca w podtrzymywaniu 8sec przerwa w podtrzymywaniu 16min wentylator w podtrzymywaniu 20sec co 8min W podtrzymywaniu piec wytrzymuje max 12-14min. Wydaje mi się że problem leży w nadmuchu, zauważyłem że większość płomieni znajduje się w tylnej częsci palnika, z przodu się tylko zarzy (a po kilku godzinach tworzy się tam właśnie spiek). Dodatkowo turbinka na wentylatorze kręci się w prawo co chyba też nie jest prawidłowe. Ekogroszek Czarna Perła, Dom 110 m2 proszę o pomoc. https://www.youtube.com/embed/7km2CeTNQEo Kolego co do opału to ...z racji chwilowego braku w Obi , eko-groszku jakim cały czas bezproblemowo pale od kwietnia a jest nim Bartex Silver, kupiłem kilka worków tej czarnej perły - ruskie badziewie i u mnie totalna porażka ten opał. Kocioł mam prawie ten sam co Ty tylko Defro Komfort Eko PZ 15kW. Jadę na ustawieniach fabrycznych z tym że ustawiłem korektę górna powietrza na "-8" przy mocy kotła 60% i na Silverze jest bajka , do kotłowni zaglądam tylko popatrzeć i raz na 5,6 dni wysypać popiół - pyłek...na tej perle spieki i spalanie większe. Ogrzewam około 140m2 i spalanie Silvera na poziomie 15 do 18 kg na dobę w zależności od temperatury zewnętrznej jaka ostatni bywała czyli ujemna. Oczywiście pale z PID em a temperatura zadana kotła to min.65°C. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
manx Opublikowano 24 Stycznia 2018 #81 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Kolego co do opału to ...z racji chwilowego braku w Obi , eko-groszku jakim cały czas bezproblemowo pale od kwietnia a jest nim Bartex Silver, kupiłem kilka worków tej czarnej perły - ruskie badziewie i u mnie totalna porażka ten opał. Kocioł mam prawie ten sam co Ty tylko Defro Komfort Eko PZ 15kW. Jadę na ustawieniach fabrycznych z tym że ustawiłem korektę górna powietrza na "-8" przy mocy kotła 60% i na Silverze jest bajka , do kotłowni zaglądam tylko popatrzeć i raz na 5,6 dni wysypać popiół - pyłek...na tej perle spieki i spalanie większe. Ogrzewam około 140m2 i spalanie Silvera na poziomie 15 do 18 kg na dobę w zależności od temperatury zewnętrznej jaka ostatni bywała czyli ujemna. Oczywiście pale z PID em a temperatura zadana kotła to min.65°C. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Jak dla mnie masz za dużo powietrza a za długi czas przerwy między podaniem eko. Ja mam Kofort Eko 12kw Miałem wymienioną koronkę a potem uszczelniłem palnik i śmiga super Parametry: 5/55s dmuchawa 27% Nie wiem czy to dobrze że masz zadaną 57 ale może niech inni się wypowiedzą, może masz aki eko który potrzebuje wyższej temp
btelega Opublikowano 24 Stycznia 2018 #82 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Innego ekogroszku nie próbowałem. Na alledrogo to był jeden z chętniej kupowanych ekogroszków, dlatego go zamówiłem.Być może faktycznie to wina tego ekogroszku, kupie jutro kilka worków czegoś innego, tak na próbę. A ta korekta powietrza to tylko jak palę z PID ma znaczenie, tak ?. Z PID nie chcę palić bo piec ciąglę w tym trybie chodził, tj. nie było tam czegoś takiego jak 'podtrzymywania' i trochę mnie to denerwowało.
manx Opublikowano 24 Stycznia 2018 #83 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Innego ekogroszku nie próbowałem. Na alledrogo to był jeden z chętniej kupowanych ekogroszków, dlatego go zamówiłem. Być może faktycznie to wina tego ekogroszku, kupie jutro kilka worków czegoś innego, tak na próbę. A ta korekta powietrza to tylko jak palę z PID ma znaczenie, tak ?. Z PID nie chcę palić bo piec ciąglę w tym trybie chodził, tj. nie było tam czegoś takiego jak 'podtrzymywania' i trochę mnie to denerwowało. O to chodzi by w trybie PID piec pracował ciągle, sam dostosowuje dawkę i przerwę.
btelega Opublikowano 24 Stycznia 2018 #84 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Jak dla mnie masz za dużo powietrza a za długi czas przerwy między podaniem eko. Ja mam Kofort Eko 12kw Miałem wymienioną koronkę a potem uszczelniłem palnik i śmiga super Parametry: 5/55s dmuchawa 27% Nie wiem czy to dobrze że masz zadaną 57 ale może niech inni się wypowiedzą, może masz aki eko który potrzebuje wyższej temp Mógbyś podać mi wszystkie swoje ustawienia. Palisz z PID czy bez ? , jaką masz temperaturę zadaną? w K1v4 jest coś takiego jak Tryb pracy pompy, jaki tryb powinien być wybrany ?
manx Opublikowano 24 Stycznia 2018 #85 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Mógbyś podać mi wszystkie swoje ustawienia. Palisz z PID czy bez ? , jaką masz temperaturę zadaną? w K1v4 jest coś takiego jak Tryb pracy pompy, jaki tryb powinien być wybrany ? Obecnie bez pid, ale jak paliłem nic nie zmieniałem jedynie korekta nadmuchu lub moc kotła w dół tak by piec nie wchodził w nadzór Pompy równoległe
161os037 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #86 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Jak dla mnie masz za dużo powietrza a za długi czas przerwy między podaniem eko. Ja mam Kofort Eko 12kw Miałem wymienioną koronkę a potem uszczelniłem palnik i śmiga super Parametry: 5/55s dmuchawa 27% Nie wiem czy to dobrze że masz zadaną 57 ale może niech inni się wypowiedzą, może masz aki eko który potrzebuje wyższej temp Kolego manx, przeczytaj dokładnie to co napisałem w poście który zacytowałeś...u mnie zadana to min 65 °C lub więcej jak jest poniżej np -5 ... I tak jak wspomniałem od czasu jak dopasowałem ustawienia PID do groszku Bartex Silver , do kotłowni zaglądam tylko popatrzeć jak fajnie kocioł pracuje. A nie jak kiedyś całymi wieczorami siedziałem i kombinowałem z ustawieniami Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
manx Opublikowano 24 Stycznia 2018 #87 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Kolego manx, przeczytaj dokładnie to co napisałem w poście który zacytowałeś...u mnie zadana to min 65 °C lub więcej jak jest poniżej np -5 ... I tak jak wspomniałem od czasu jak dopasowałem ustawienia PID do groszku Bartex Silver , do kotłowni zaglądam tylko popatrzeć jak fajnie kocioł pracuje. A nie jak kiedyś całymi wieczorami siedziałem i kombinowałem z ustawieniami Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Przejdę na pid jak przerobię instalację tak by powrót był dogrzany ;)
gmaj22 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #88 Opublikowano 24 Stycznia 2018 To jest palnik Ekoenergii. Tam zamiast sznura wskazane jest uszczelnienie "silikonem" wysokotemperaturowym. Trochę za wysoko wyjechałes z tymi otworami dopalajacymi. Powinny moim zdaniem od strony rantu palnika wyjść trochę niżej. Przydaje sie statyw do wiertarki i podstawka pod odpowiednim kątem dla korony.
161os037 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #89 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Tak wyglądał palnik ekoenergia w moim Defro Komfort Eko PZ 15kW jak przyjechał kociołek do mnie...otwory są , tylko od strony podajnika ich nie ma. Nie mam na nic wklejonej i sprawuje się super Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
dormario Opublikowano 24 Stycznia 2018 #90 Opublikowano 24 Stycznia 2018 To jest palnik Ekoenergii. Tam zamiast sznura wskazane jest uszczelnienie "silikonem" wysokotemperaturowym. Trochę za wysoko wyjechałes z tymi otworami dopalajacymi. Powinny moim zdaniem od strony rantu palnika wyjść trochę niżej. Przydaje sie statyw do wiertarki i podstawka pod odpowiednim kątem dla korony.Serwisant ekoenergi nie zaleca wigilie doszczelniania korony. Zaaplikowałem sznur żeby łatwo było ja demontować. Co do wysokości nawiertu i jego kata to robiłem je właśnie wiertarka na statywie zrobione są pod katem ( na zdjęciu włożyłem wiertło dla zobrazowania kąta) i moim zdaniem dzięki temu odpalam to co wyszło z palnika a całkowicie się nie spaliło. Swego czasu Ekoenergia przysłała mi nowa koronę właśnie z nawierconych otworami ( tylko w mniejszej ilości) pod takim samym katem i tej samej wysokości. Co do zasklepiania szczelin silikonem to popieram takie działanie ale jednocześnie trzeba nawierconych otwory po przeciwnej stronie bo inaczej w palniku wzrośnie ciśnienie powietrza i spieki gwarantowane. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
TomiiN Opublikowano 25 Stycznia 2018 #91 Opublikowano 25 Stycznia 2018 A gdzie ten sznur czy silikon mają być ? Kiedyś wyciągałem koronę po zamontowaniu pieca i żadnego sznura tam nie było ? Ona leży luźno w korycie , ustawiłem ja tylko aby równo leżała i tyle, nie wiem czy są otwory nawiercone ale fabrycznie nic nie ruszałem więc być może że nie ma, kupiony piec w czerwiec 2017
btelega Opublikowano 25 Stycznia 2018 #92 Opublikowano 25 Stycznia 2018 pa całym dniu wygląda to tak: podawanie 5sec , przerwa 50sec, wentylator 24% , temp. zadana 52C mam nawiercać koronę ??
manx Opublikowano 25 Stycznia 2018 #93 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zwieksz temp zadana na 65 I daj wentylator na 27 I obserwuj A to co masz na wyczyść na palniku
btelega Opublikowano 25 Stycznia 2018 #94 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zwieksz temp zadana na 65 I daj wentylator na 27 I obserwuj A to co masz na wyczyść na palniku Ok, wieczorem dam kolejną fotkę
gmaj22 Opublikowano 25 Stycznia 2018 #95 Opublikowano 25 Stycznia 2018 U siebie w palniku Ekoenergia 15-25 kW (średnia) miałem nawiercane fabrycznie dwa rzędy otworów, ale żadnego od strony podajnika. Sam dowierciłem tam trzy otwory .
TomiiN Opublikowano 25 Stycznia 2018 #96 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Nie wiecie może czy w palnikach ekoenergia w piecach 12kw też są fabrycznie nawiercane dziury ? Pięć kupiony w 2017 kwadratowe palenisko
TomiiN Opublikowano 25 Stycznia 2018 #97 Opublikowano 25 Stycznia 2018 A co z tym sznurem ? Gdzie ma byc ? I to taki jak w drzwiczkach ?
gmaj22 Opublikowano 25 Stycznia 2018 #98 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Wróć do postu #78- tam wszystko widać.
TomiiN Opublikowano 27 Stycznia 2018 #99 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Wyciągnąłem koronę z pieca. Nie ma nawierconych dziur oraz sznura żadnego. Dzwoniłem do Defro i odp że w tym modelu nie jest potrzebny sznur ani dodatkowe otwory- ma się palić. Ale ze lubię nudzić to zrobią tak że koronkę inna mi wyślą wraz ze sznurem. Przyjdzie , zobaczymy.
gmaj22 Opublikowano 27 Stycznia 2018 #100 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zauważ, że miałeś przedmuchy w miejscu gdzie nie ma ani nacięć, ani otworów. Skoro czekasz na nową koronę, zrób trzy otwory fi6 na owalnym boku krony i w rowek nałóż uszczelniacza wysokotemperaturowego 1200 C. Może się okazać, że będzie palic lepiej niz ta co przyjdzie ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.