Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko 12Kw Ster K1Pv4

sokol29

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrób zdjęcie spieków bo jak na razie to dobrze to wygląda, może mało jest na palniku. Skróć przerwę o 3-5s.

Opublikowano

Zrób zdjęcie spieków bo jak na razie to dobrze to wygląda, może mało jest na palniku. Skróć przerwę o 3-5s.

na zdjęciu jest ok bo dosłownie 10min wcześniej zrzuciłem wszystkie spieki.

Jutro z rano zrobię fotę i wrzucę na forum. Aktualnie po dłuższym czasie robi się górka więc jak zmniejsze przerwę to będzie pewnie jeszcze większa.

No ale spróbuje i też dam znać.

Opublikowano

Jeśli chodzi o palnik to ten model tak ma. żeby paliło się równiej to trzeba zkryzować szczeliny tam gdzie się mocniej pali. winny jest za to przeciwzwój który wypiętrza paliwo nierówmo tylko z jednej strony.

Druga sprawa to dodatkowo mieli częściowo eko na miał a ten skolei zabuża prawidłowy przepływ przez palenisko. Spieki spowodowane są za mocno podawanym powietrzem. Jak mniemam jego ilość jest odpowiednia ale z racji punktowego jego podawania rozgrzewają paliwo do temperatury topnienia popiołu i tworzą się spieki.

Ja poradziłem sobie nawiercając na obwodzie korony otwory dopalające wiertłem fi5.

post-16917-0-43439400-1516820038_thumb.jpg

post-16917-0-99660400-1516820055_thumb.jpg

post-16917-0-09920400-1516820078_thumb.jpg

Opublikowano

Jeśli chodzi o palnik to ten model tak ma. żeby paliło się równiej to trzeba zkryzować szczeliny tam gdzie się mocniej pali. winny jest za to przeciwzwój który wypiętrza paliwo nierówmo tylko z jednej strony.

Druga sprawa to dodatkowo mieli częściowo eko na miał a ten skolei zabuża prawidłowy przepływ przez palenisko. Spieki spowodowane są za mocno podawanym powietrzem. Jak mniemam jego ilość jest odpowiednia ale z racji punktowego jego podawania rozgrzewają paliwo do temperatury topnienia popiołu i tworzą się spieki.

Ja poradziłem sobie nawiercając na obwodzie korony otwory dopalające wiertłem fi5.

Dzięki wielkie za info,

faktycznie część ekogroszku wygląda po zmieleniu jak miał. 27% to maksymalna dawka powietrza, jak zrobię więcej to tworzy się jeden ogromny spiek i sięga aż wgłąb palnika.

a może silikonem zakleić część szczelin tam gdzie się mocnej pali ??

Opublikowano

Witam serdecznie.

Nie chce zaczynać nowego wątku więc piszę tu.

Mam problem z swoim piecem Defro EKO Duo Komfort 12KW PZ.

Piec zamontowany został stosunkowo niedawno i od samego początku mam problem z dużą ilością spieków i słabym płomieniem (na zdjęciu słabo to widać). Praktycznie codziennie muszę wyciągać duże spieki, które w środku są puste.

Palę bez PID, ustawienia to:

temperatura zadana 57C

podawanie 5sec

przerwa 50sec

wentylator 27%

praca w podtrzymywaniu 8sec

przerwa w podtrzymywaniu 16min

wentylator w podtrzymywaniu 20sec co 8min

W podtrzymywaniu piec wytrzymuje max 12-14min.

Wydaje mi się że problem leży w nadmuchu, zauważyłem że większość płomieni znajduje się w tylnej częsci palnika, z przodu się tylko zarzy (a po kilku godzinach tworzy się tam właśnie spiek).

Dodatkowo turbinka na wentylatorze kręci się w prawo co chyba też nie jest prawidłowe.

Ekogroszek Czarna Perła, Dom 110 m2

proszę o pomoc.

https://www.youtube.com/embed/7km2CeTNQEo

Kolego co do opału to ...z racji chwilowego braku w Obi , eko-groszku jakim cały czas bezproblemowo pale od kwietnia a jest nim Bartex Silver, kupiłem kilka worków tej czarnej perły - ruskie badziewie i u mnie totalna porażka ten opał. Kocioł mam prawie ten sam co Ty tylko Defro Komfort Eko PZ 15kW. Jadę na ustawieniach fabrycznych z tym że ustawiłem korektę górna powietrza na "-8" przy mocy kotła 60% i na Silverze jest bajka , do kotłowni zaglądam tylko popatrzeć i raz na 5,6 dni wysypać popiół - pyłek...na tej perle spieki i spalanie większe. Ogrzewam około 140m2 i spalanie Silvera na poziomie 15 do 18 kg na dobę w zależności od temperatury zewnętrznej jaka ostatni bywała czyli ujemna. Oczywiście pale z PID em a temperatura zadana kotła to min.65°C.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kolego co do opału to ...z racji chwilowego braku w Obi , eko-groszku jakim cały czas bezproblemowo pale od kwietnia a jest nim Bartex Silver, kupiłem kilka worków tej czarnej perły - ruskie badziewie i u mnie totalna porażka ten opał. Kocioł mam prawie ten sam co Ty tylko Defro Komfort Eko PZ 15kW. Jadę na ustawieniach fabrycznych z tym że ustawiłem korektę górna powietrza na "-8" przy mocy kotła 60% i na Silverze jest bajka , do kotłowni zaglądam tylko popatrzeć i raz na 5,6 dni wysypać popiół - pyłek...na tej perle spieki i spalanie większe. Ogrzewam około 140m2 i spalanie Silvera na poziomie 15 do 18 kg na dobę w zależności od temperatury zewnętrznej jaka ostatni bywała czyli ujemna. Oczywiście pale z PID em a temperatura zadana kotła to min.65°C.

Jak dla mnie masz za dużo powietrza a za długi czas przerwy między podaniem eko.

Ja mam Kofort Eko 12kw

Miałem wymienioną koronkę a potem uszczelniłem palnik i śmiga super

Parametry:

5/55s

dmuchawa 27%

Nie wiem czy to dobrze że masz zadaną 57 ale może niech inni się wypowiedzą, może masz aki eko który potrzebuje wyższej temp

Opublikowano

Innego ekogroszku nie próbowałem. Na alledrogo to był jeden z chętniej kupowanych ekogroszków, dlatego go zamówiłem.
Być może faktycznie to wina tego ekogroszku, kupie jutro kilka worków czegoś innego, tak na próbę.

A ta korekta powietrza to tylko jak palę z PID ma znaczenie, tak ?. Z PID nie chcę palić bo piec ciąglę w tym trybie chodził, tj. nie było tam czegoś takiego jak 'podtrzymywania' i trochę mnie to denerwowało.

Opublikowano

Innego ekogroszku nie próbowałem. Na alledrogo to był jeden z chętniej kupowanych ekogroszków, dlatego go zamówiłem.

Być może faktycznie to wina tego ekogroszku, kupie jutro kilka worków czegoś innego, tak na próbę.

A ta korekta powietrza to tylko jak palę z PID ma znaczenie, tak ?. Z PID nie chcę palić bo piec ciąglę w tym trybie chodził, tj. nie było tam czegoś takiego jak 'podtrzymywania' i trochę mnie to denerwowało.

O to chodzi by w trybie PID piec pracował ciągle, sam dostosowuje dawkę i przerwę.

Opublikowano

Jak dla mnie masz za dużo powietrza a za długi czas przerwy między podaniem eko.

Ja mam Kofort Eko 12kw

Parametry:

5/55s

dmuchawa 27%

Nie wiem czy to dobrze że masz zadaną 57 ale może niech inni się wypowiedzą, może masz aki eko który potrzebuje wyższej temp

Mógbyś podać mi wszystkie swoje ustawienia. Palisz z PID czy bez ? , jaką masz temperaturę zadaną?

w K1v4 jest coś takiego jak Tryb pracy pompy, jaki tryb powinien być wybrany ?

Opublikowano

Mógbyś podać mi wszystkie swoje ustawienia. Palisz z PID czy bez ? , jaką masz temperaturę zadaną?

w K1v4 jest coś takiego jak Tryb pracy pompy, jaki tryb powinien być wybrany ?

Obecnie bez pid, ale jak paliłem nic nie zmieniałem jedynie korekta nadmuchu lub moc kotła w dół tak by piec nie wchodził w nadzór

Pompy równoległe

Opublikowano

Ja mam Kofort Eko 12kw

Parametry:

5/55s

dmuchawa 27%

Kolego manx, przeczytaj dokładnie to co napisałem w poście który zacytowałeś...u mnie zadana to min 65 °C lub więcej jak jest poniżej np -5 ... I tak jak wspomniałem od czasu jak dopasowałem ustawienia PID do groszku Bartex Silver , do kotłowni zaglądam tylko popatrzeć jak fajnie kocioł pracuje. A nie jak kiedyś całymi wieczorami siedziałem i kombinowałem z ustawieniami

Opublikowano

Kolego manx, przeczytaj dokładnie to co napisałem w poście który zacytowałeś...u mnie zadana to min 65 °C lub więcej jak jest poniżej np -5 ... I tak jak wspomniałem od czasu jak dopasowałem ustawienia PID do groszku Bartex Silver , do kotłowni zaglądam tylko popatrzeć jak fajnie kocioł pracuje. A nie jak kiedyś całymi wieczorami siedziałem i kombinowałem z ustawieniami

Przejdę na pid jak przerobię instalację tak by powrót był dogrzany ;)

Opublikowano

To jest palnik Ekoenergii. Tam zamiast sznura wskazane jest uszczelnienie "silikonem" wysokotemperaturowym. Trochę za wysoko wyjechałes z tymi otworami dopalajacymi. Powinny moim zdaniem od strony rantu palnika wyjść trochę niżej. Przydaje sie statyw do wiertarki i podstawka pod odpowiednim kątem dla korony.

Opublikowano

Tak wyglądał palnik ekoenergia w moim Defro Komfort Eko PZ 15kW jak przyjechał kociołek do mnie...otwory są , tylko od strony podajnika ich nie ma. Nie mam na nic wklejonej i sprawuje się super794e9eda0d22ec5588a7fafd69fc2b5a.jpgc4c37df7c6643aa8f6f439671167b407.jpg

Opublikowano

To jest palnik Ekoenergii. Tam zamiast sznura wskazane jest uszczelnienie "silikonem" wysokotemperaturowym. Trochę za wysoko wyjechałes z tymi otworami dopalajacymi. Powinny moim zdaniem od strony rantu palnika wyjść trochę niżej. Przydaje sie statyw do wiertarki i podstawka pod odpowiednim kątem dla korony.

Serwisant ekoenergi nie zaleca wigilie doszczelniania korony. Zaaplikowałem sznur żeby łatwo było ja demontować.

Co do wysokości nawiertu i jego kata to robiłem je właśnie wiertarka na statywie zrobione są pod katem ( na zdjęciu włożyłem wiertło dla zobrazowania kąta) i moim zdaniem dzięki temu odpalam to co wyszło z palnika a całkowicie się nie spaliło.

Swego czasu Ekoenergia przysłała mi nowa koronę właśnie z nawierconych otworami ( tylko w mniejszej ilości) pod takim samym katem i tej samej wysokości.

Co do zasklepiania szczelin silikonem to popieram takie działanie ale jednocześnie trzeba nawierconych otwory po przeciwnej stronie bo inaczej w palniku wzrośnie ciśnienie powietrza i spieki gwarantowane.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

A gdzie ten sznur czy silikon mają być ? Kiedyś wyciągałem koronę po zamontowaniu pieca i żadnego sznura tam nie było ? Ona leży luźno w korycie , ustawiłem ja tylko aby równo leżała i tyle, nie wiem czy są otwory nawiercone ale fabrycznie nic nie ruszałem więc być może że nie ma, kupiony piec w czerwiec 2017

Opublikowano

Zwieksz temp zadana na 65

I daj wentylator na 27

I obserwuj

A to co masz na wyczyść na palniku

Opublikowano

U siebie w palniku Ekoenergia 15-25 kW (średnia) miałem nawiercane fabrycznie dwa rzędy otworów, ale żadnego od strony podajnika. Sam dowierciłem tam trzy otwory .

Opublikowano

Nie wiecie może czy w palnikach ekoenergia w piecach 12kw też są fabrycznie nawiercane dziury ? Pięć kupiony w 2017 kwadratowe palenisko

Opublikowano

A co z tym sznurem ? Gdzie ma byc ? I to taki jak w drzwiczkach ?

Opublikowano

Wróć do postu #78- tam wszystko widać.

Opublikowano

Wyciągnąłem koronę z pieca. Nie ma nawierconych dziur oraz sznura żadnego. Dzwoniłem do Defro i odp że w tym modelu nie jest potrzebny sznur ani dodatkowe otwory- ma się palić. Ale ze lubię nudzić to zrobią tak że koronkę inna mi wyślą wraz ze sznurem. Przyjdzie , zobaczymy.

post-77347-0-08330100-1517045285_thumb.jpg

post-77347-0-60960100-1517045336_thumb.jpg

Opublikowano

Zauważ, że miałeś przedmuchy w miejscu gdzie nie ma ani nacięć, ani otworów. Skoro czekasz na nową koronę, zrób trzy otwory fi6 na owalnym boku krony i w rowek nałóż uszczelniacza wysokotemperaturowego 1200 C. Może się okazać, że będzie palic lepiej niz ta co przyjdzie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.