Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka Instalacji Co

uzytkownik12345

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich . Chce wnieść małą poprawkę w mojej instalacji, mianowicie zamontować zawór trójdrożny. Główny powód to podgrzanie powrotu.W tej chwili różnica między zasilaniem a powrotem to około 15-16 stopni.Czy taka przeróbka ma sens?

post-70669-0-77999300-1480455664_thumb.jpg

Opublikowano

Trochę ten rysunek jest nie jasny.   A co do różnicy między zasilaniem i powrotem to może być jak  najbardziej OK. . Myślę że w dokumentacji kotła o ile  ja masz i kocioł to nie samoróbka pewnie jet podany parametr 90/70 A to oznacza że różnica między zasilaniem a powrotem w przypadku mocy maksymalnej wynosi 20 stC Ale jeżeli jest to kocioł stalowy to trzeba mu jeszcze zapewnić tzw minimalną temperaturę powrotu. W praktyce to około 45-50 stC.

Bez zmiany czegokolwiek  jeżeli masz pompę z biegami, zwiększ jej obroty - ustaw wyższy bieg pompy a zobaczysz że różnica tempertatur się zmniejszy.

Opublikowano

Niebieski kolor to powrót z grzejników, u góry zasilanie rozdziela się na dwie strony. Pompa pracuje na pierwszym biegu, jak przelacze na trzeci to mi grzejniki szumią ale powrót faktycznie cieplejszy o jakieś 2 stopnie. Myślałem jeszcze o pompie z autoadapt ale nie wiem czy jest sens wydawać 600 zł? Im wyższa temperatura na kotle tym większa różnica temperatury powrotu. Teraz mam 52 zadaną temperatura w domu odpowiednia,jak skręce termostaty powrót jest jeszcze zimniejszy stąd pomysł o zaworze 3d.

Odnośnie schematu to zawór 3d do kotła nie łączy się z zasilaniem tylko jest za nim.

Opublikowano

Napisałem, że może będzie działać, a z pompą na powrocie na pewno będzie działać.

Resztę poszukaj na forum - było wiele razy - szukaj zaw 3-D w funkcji rozdzielania i mieszania.

Opublikowano

Na rurze z trójnika na powrót jest potrzebny zawór grzybkowy - regulacyjny przepływu , gdyż musisz ustalić przepływ powrotny na odpowiednim poziomie 

Średnica może być taka sama lub mniejsza , powinno wystarczyć 1/2"

Opublikowano

Nie - on tylko przydławia przepływ a nie sprawia że woda płynie w jednym kierunku

Opublikowano

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.