twardy5 Opublikowano 22 Listopada 2016 #1 Opublikowano 22 Listopada 2016 Witam! W domu mam zrobioną instalacje według schematu, mieszkam czwarty rok, wszystko działa sprawnie ale problemem jest przemiarowany piec 16 KW, na moje 140 m2 dobrze docieplonego domu w zupełności wystarczyłoby 10 KW , moje pytanie czy można wstawić bufor w tą instlacje bez drastycznych przeróbek? pompki sterowane są auraton 1111 multi schemat.pdf
sono2020 Opublikowano 22 Listopada 2016 #2 Opublikowano 22 Listopada 2016 Wstaw schemat nie w pdf bo nie będziemy tego czytać.
twardy5 Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 22 Listopada 2016 Wstaw schemat nie w pdf bo nie będziemy tego czytać.
sono2020 Opublikowano 22 Listopada 2016 #4 Opublikowano 22 Listopada 2016 Bez przeróbek się nie obejdzie a więc wywal zawór 4D dodaj bufor zmień naczynie przelewowe na większe około 10% sumy wody w układzie 1. Kocioł 2. Sterownik 3. Naczynie przelewowe 4. Laddomat 5. Bufor 6. Zawór 3D 7. Pompa kaloryferów 8. Kaloryfery
Gość Digitrax Opublikowano 22 Listopada 2016 #5 Opublikowano 22 Listopada 2016 Na powyższym schemacie jest błąd. Obieg grzejników wraz z zaworem 3D i pompą musi być podłączony bezpośrednio do bufora a nie kotła (zasilanie).
twardy5 Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor #6 Opublikowano 23 Listopada 2016 Gdybym zostawił zawór 4D i zrobił coś takiego, zbiornik CWU ma 2 wężownice , zastanawiam się czy można by podpiąć bufor do drugiej wężownicy wtedy w okresie letnim nabijanie CWU odbywałoby się przez bufor?
odpowietrznik Opublikowano 23 Listopada 2016 #7 Opublikowano 23 Listopada 2016 Zamiast loddomatu(drogo) zawór stałotemperaturowy np.ESBE VTC
twardy5 Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor #8 Opublikowano 23 Listopada 2016 Czyli mój zawór 4D do wyrzucenia?
sambor Opublikowano 23 Listopada 2016 #9 Opublikowano 23 Listopada 2016 No nie, odłóż go na półkę. Zawsze możesz go podarować najgorszemu wrogowi.
twardy5 Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor #10 Opublikowano 23 Listopada 2016 Dlaczego to nie będzie działało z tym zaworem 4D? co myślicie o tym żeby podpiąć drugą wężownice w CWU do bufora?
hajtaler428 Opublikowano 23 Listopada 2016 #11 Opublikowano 23 Listopada 2016 Bo ten zawór nie znajdzie zastosowania w instalacji z buforem-jakie niby ma on pełnić zadanie, szczególnie obieg bufor-zawór -bufor? Wężownice zepnij szeregowo i podłącz z obiegu kotłowego jak w schemacie @odpowietrznika- zwiększysz jej moc i szybciej CWU dobije do zadanej.
tomtomek Opublikowano 23 Listopada 2016 #12 Opublikowano 23 Listopada 2016 Wg. mnie podpinanie zbiornika cwu prosto w obieg kotłowy, czy też z bufora nie jest dobrym pomysłem ze względu na temperaturę. Po co grzać cwu do temperatury 90-95*C? Zbiornik cwu nie ma raczej zbyt dobrego ocieplenia i przy takiej temperaturze będą duże straty i w dodatku ryzyko poparzenia. Lepiej podłączyć go z bufora przez zawór 3D i grzać do odpowiednio niższej temperatury.
odpowietrznik Opublikowano 23 Listopada 2016 #13 Opublikowano 23 Listopada 2016 Poczekajmy do lata kiedy przyjdzie ogrzać ciepłą wodę a żeby to zrobić przy Twoim pomyśle trzeba bedzie najpierw zagrzać ileś tam set litrów wody w buforze a przy podłączeniu przed buforem odcinasz zaworami bufor i masz szybko ciepłą wodę.Poza tym temperaturą wody w zasobniku streruje sterownik kotła.
hajtaler428 Opublikowano 23 Listopada 2016 #14 Opublikowano 23 Listopada 2016 Wg. mnie podpinanie zbiornika cwu prosto w obieg kotłowy, czy też z bufora nie jest dobrym pomysłem .Jak nie do kotła i nie do bufora to do czego?Temp kotła czy bufora jest w wężownicy a na CWU ustawiamy dowolną wedle upodobań. Lepiej się wstrzymaj z poradami...
tomtomek Opublikowano 23 Listopada 2016 #15 Opublikowano 23 Listopada 2016 Jakie set litrów? Grzałem w lecie, paliłem co 7 - 8 dni. Gorąca woda jest w kilkanaście minut od rozpalenia. Jedynie należy ustawić przepływ przez wężownice tak aby powrót nie był gorący. hajtaler428 - przeczytaj do końca mój post, bo zacytowałeś fragment i tak to rzeczywiście sensu nie ma. A tak z ciekawości. Posiadasz bufor i używasz, że tak pewnie każesz się innym wstrzymywać z wypowiedziami na ten temat? Co do samego grzania cwu, to rzeczywiście, gdy to jest bojler z wężownicą i nie będzie grzał grawitacyjnie to z reguły można ustawić aby woda użytkowa miała niższą temperaturę - ja man bojler z płaszczem wodnym i grzeje od razu do wysokiej temperatury takiej jak z kotła płynie.
wojtl Opublikowano 23 Listopada 2016 #16 Opublikowano 23 Listopada 2016 Wg. mnie podpinanie zbiornika cwu prosto w obieg kotłowy, czy też z bufora nie jest dobrym pomysłem ze względu na temperaturę. Po co grzać cwu do temperatury 90-95*C? Zbiornik cwu nie ma raczej zbyt dobrego ocieplenia i przy takiej temperaturze będą duże straty i w dodatku ryzyko poparzenia. Lepiej podłączyć go z bufora przez zawór 3D i grzać do odpowiednio niższej temperatury. Pompą cwu zazwyczaj steruje sterownik z termostatem, w którym ustawia się zadaną temperaturę wody do tego histerezę kiedy ma ją dogrzać. Skoro zbiornik cwu nie ma dobrego ocieplenia to doradź koledze niech dodatkowo kupi 300L termos. Mój ideał to byłby buforor z izolacją zasobnika cwu, a nie jakieś 10cm waty zwanej villes.
tomtomek Opublikowano 23 Listopada 2016 #17 Opublikowano 23 Listopada 2016 A to są normalnie zasobniki cwu z izolacją 25-30 cm wełny? Co do grzania cwu to już napisałem, że jeśli nie będzie grzał grawitacyjnie, a jest to bojler z wężownicą to może sobie ustawić niższą temperaturę - z płaszczem wodnym tak się nie da, bo u góry od razu się wrzątek robi. Również nie zmienia to faktu, że w przypadku długich rur (nie wiem jak daleko jest od bufora do bojlera) i wysokiej temperatury też będą duże straty. Teraz tak patrzę jeszcze na schemat, który dał "odpowietrznik" to wg tego w ogóle nie ma możliwości grzania cwu z bufora - tylko z kotła. Widziałem podobne schematy jednak był tam zawór sterujący, który w zależności od temperatury przestawiał grzanie cwu z bufora lub prosta z kotła.
hajtaler428 Opublikowano 23 Listopada 2016 #18 Opublikowano 23 Listopada 2016 Jakie set litrów? Lepiej podłączyć go z bufora przez zawór 3D i grzać do odpowiednio niższej temperatury.W podłączeniu jakie proponujesz trzeba najpierw naładować bufor żeby nagrzać CWU - takie set litrów.Po co do tego zawór 3d -wyjaśnij jeśli możesz. Ja się odnoszę do schematu załączonego przez kol @odpowietrznika. CWU nie jest grzane grawitacyjnie co sugeruje schemat autora gdzie jest obieg CWU z pompą i do tego napisane jak byk że zasobnik z dwiema wężownicami
twardy5 Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor #19 Opublikowano 24 Listopada 2016 Bo ten zawór nie znajdzie zastosowania w instalacji z buforem-jakie niby ma on pełnić zadanie, szczególnie obieg bufor-zawór -bufor? Wężownice zepnij szeregowo i podłącz z obiegu kotłowego jak w schemacie @odpowietrznika- zwiększysz jej moc i szybciej CWU dobije do zadanej. Może się nie znam :) Zawór pełnił by taką funkcje jak teraz tylko role kotła przeją by bufor . Po załadowaniu bufora ciepło stopniowo było by oddawane do obiegu przez zawór 4D
tomtomek Opublikowano 24 Listopada 2016 #20 Opublikowano 24 Listopada 2016 W podłączeniu jakie proponujesz trzeba najpierw naładować bufor żeby nagrzać CWU - takie set litrów. Widać, że piszesz ale nie do końca wiesz o czym. Poczytaj czym jest warstwowe ładowanie i rozładowanie bufora. ;) Z wężownicami już wyjaśniłem, że to mój błąd, więc po co to dalej ciągniesz. Pompa obiegowa nie oznacza braku obiegu grawitacyjnego. Bufor to nie kocioł z bojlerem, na którym masz 50*C. Zawór 3D nie jest konieczny i zależy od całej instalacji, ale wg mnie lepiej jest rozprowadzać po instalacji wodę o temp. np.65*C niż wrzątek 95*C bo tak się grzeje bufor aby zgromadzić w nim jak największą ilość energii.
tomtomek Opublikowano 24 Listopada 2016 #21 Opublikowano 24 Listopada 2016 Może się nie znam :) Zawór pełnił by taką funkcje jak teraz tylko role kotła przeją by bufor . Po załadowaniu bufora ciepło stopniowo było by oddawane do obiegu przez zawór 4D nie używałem nigdy zaworu 4D, ale w kotle służy on m.in. do podnoszenia temperatury powrotu. W przeciwieństwie do kotła w buforze powrót ma mieć jak najniższą temperaturę. Więc jeśli da się go tak regulować, aby obniżał temp. na grzejniki, ale nie podnosił temp. powrotu to może dało by się go użyć.
twardy5 Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor #22 Opublikowano 25 Listopada 2016 OK, to trochę wyjaśnia , można podsumować temat. Jeśli zdecyduję się na montaż bufora to cały koszt w optymistycznych założeniach wyjdzie około 3000 zł. czy to ma sens? mały piec z podajnikiem kupie do 6 tys a wygoda znacznie większa (w przyszłym roku może będą jakieś dopłaty to można odjąć 2-3 tys. ) , trzecia opcja to gaz , gazociąg jest jakieś 50 m od mojego domu koszt przyłącza + koszt instalacji,pieca lekko 20 tys. Jak więc widać mam mały dylemat :) a wy co radzicie?
odpowietrznik Opublikowano 25 Listopada 2016 #23 Opublikowano 25 Listopada 2016 Wg mnie opcja z buforem mimo to że moze jest na chwilę obecną najtańsza się nie opłaca,szału nie ma) Gaz aż 20tyś?raczej mniej.instalację wewnętrzną już masz ale czy isć w gaz to tez zależy od ocieplenia budynku jak słabo to zbankrutujesz jak wg.współczesnych norm to moze warto ale tu nalezałoby zrobić wstępny kosztorys i wtedy ewentualnie podjac decyzję.Pośrednim rozwiązaniem gdyby gaz okazał się za drogi to kocioł z podajnikiem.To jest moja hierarchia ale może inni forumowicze mają odmienne zdanie)
tomtomek Opublikowano 25 Listopada 2016 #24 Opublikowano 25 Listopada 2016 Też z buforem liczyłem optymistycznie na 2,5 - 3 tyś zł - skończyło się na 3,7tyś. Przy czym wszystko robiłem sam - oprócz zbiornika, który kosztował mnie 1185 zł. Mimo dość dużych kosztów uważam to za bardzo dobrą inwestycję. Jednak u mnie problemem jest niskie zapotrzebowanie na energię. Pasował by mi kocioł który mógłby się palić z mocą tak 1.5 - 7 kW. Gazu nie chciałem, myślałem o pompie ciepła powietrze-woda na okres przejściowy i grzania cwu w lecie, a gdy byłby mróz to palić węglem. W końcu stanęło na buforze. W domu mam stałą temp. - regulator pokojowy - w dzień 22,2 a w nocy 21,4*C + zawory termostatyczne (elektroniczne) na grzejnikach w sypialniach. Palę teraz co 2-3 dni.
twardy5 Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor #25 Opublikowano 29 Listopada 2016 Thx, czyli bufor odpada, nie ma sensu wywalać 4 tys na bufora i mieć pół kotłowni zawalonej do tego dodatkowa pompka i skomplikowanie instalacji. Muszę zrobić kosztorys gazu -przyłącza + instalacja z piecem , zobaczymy jak to wyjdzie. Kolejną opcją jest piec z podajnikiem na ekogroszek , piec za 5-6 tys i wpięcie do już istniejącej instalacji z zaworem 4D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.