krajos33 Opublikowano 22 Listopada 2016 #1 Opublikowano 22 Listopada 2016 witam jaka pompę obiegowa zastosować przy instalacji ogrzewania podlogowego (parter około 80m2 i pietro około 80m2) całość około 1000m rury pex 16mm. Każde pietro posiada oddzielny rozdzielacz i tu pytanie czy jedna pompa da rade uciągnąć dwa rozdzielacze? Myslalem nad pompą Grundfos ALPHA2.
sambor Opublikowano 22 Listopada 2016 #2 Opublikowano 22 Listopada 2016 A jakie są długości tych pętli? Jak do 90m to Alpha 25/40 wystarczy Jak będzie przygotowywana woda do podłogówki
krajos33 Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 22 Listopada 2016 najdluzsze petle maja okolo 90m czyli jedna pompa 25/40 na dwa rozdzielacze? Zamontowany bedzie zawór czterodrogowy który bedzie obnizal temp na podlogowke
sambor Opublikowano 22 Listopada 2016 #4 Opublikowano 22 Listopada 2016 Jakie rury do rozdzielaczy z kotłowni - to też ważne, gdyż na zasilaniu może być spadek ciśnienia większy niż na pętlach. Ile jest pętli na każdym z rozdzielaczy?
odpowietrznik Opublikowano 22 Listopada 2016 #5 Opublikowano 22 Listopada 2016 najdluzsze petle maja okolo 90m czyli jedna pompa 25/40 na dwa rozdzielacze? Zamontowany bedzie zawór czterodrogowy który bedzie obnizal temp na podlogowke Jeżeli już to 3drogowy
krajos33 Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #6 Opublikowano 22 Listopada 2016 peti na kazdym rozdziealczu jest 7, a co do rur do z pieca wychodzi 5/4 cala do zaworu 4 lub 3 drogowego i na obiegu co rowniez 5/4 i do poszczegolnych rozdziealczy 1 cal tak jak jest wejscie do rozdzielacza a czemu 3 drogowy a nie cztero?? Schemat kotłowni w zalaczniku
sambor Opublikowano 22 Listopada 2016 #7 Opublikowano 22 Listopada 2016 To schemat ogólny kotłowni na paliwo stałe i grzejniki A rury 1" są OK pod warunkiem prowadzenia niezależnego zasilania z kotłowni do każdego rozdzielacza. Jeżeli 1 rura to na parter musi iść rura 5/4" a od niej na piętro rura 1"
odpowietrznik Opublikowano 22 Listopada 2016 #8 Opublikowano 22 Listopada 2016 Lepiej było zrabić jak w załączniku ale jak już jest 4D Jak ok 90m najdłuzsza pętla(mam nadzieje ze to 90m podane razem z komunikacją do niej) ale i tak dla pewności dałbym Grundfos Alpha 2L 60 wystarczy 1pompa na dwa rozdzielacze chyba ze się chce mieć dwie srefy grzewcze o różnych temp.to wtedy dwa 3D i dwie pompy.Zawór 3D moze być sterowany pogodowo o ile sterownik kotła ma taką funkcję. Np.ESBE zaw.3D VRG130+siłownik ARA 600
krajos33 Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #9 Opublikowano 22 Listopada 2016 do kazdego rozdzielacza bedzie szla oddzielna rura 1'' a jaka pompe polecicie do cwu i do cyrkulacji??
odpowietrznik Opublikowano 22 Listopada 2016 #10 Opublikowano 22 Listopada 2016 Do zasobnika CWU obojętnie jaka 40ka jak kasa nie gra roli to może być np.Grundfos Alpha 2L-40 do cyrkulacji CWU np LFP Erga
krajos33 Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #11 Opublikowano 22 Listopada 2016 wlasnie lepiej jakby byly to jakies tansze pompy
Gość Digitrax Opublikowano 22 Listopada 2016 #12 Opublikowano 22 Listopada 2016 Tanie mięso to psy jedzą. Kupisz tania pompę to będzie pobierać więcej prądu a gdy kupisz droższą z autoadaptem to oszczędzisz na zasilaniu.
odpowietrznik Opublikowano 23 Listopada 2016 #14 Opublikowano 23 Listopada 2016 wlasnie lepiej jakby byly to jakies tansze pompy Trochę tańsze od Grundfosa są LFP równie dobre
krajos33 Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor #15 Opublikowano 23 Listopada 2016 z LFP jakie modele sa odpowiednikami tych grundfosa? ta pompa 2L 60 wystepuje tylko z gwintem 6/4 natomiast u mnie rura bedzie 5/4
sambor Opublikowano 23 Listopada 2016 #16 Opublikowano 23 Listopada 2016 To nie ma znaczenia, pompę i tak podłączasz do gwintu 1", a sam śrubunek pompy ma 6/4"
krajos33 Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor #17 Opublikowano 23 Listopada 2016 Czyli od razu za pompa 1'' i trójnik na dwa rozdzielacze po 1 ''?
MIQ Opublikowano 23 Listopada 2016 #19 Opublikowano 23 Listopada 2016 ... kupisz droższą z autoadaptem ... Naprawdę potrzeba autoadapt?
Gość Digitrax Opublikowano 23 Listopada 2016 #20 Opublikowano 23 Listopada 2016 Jak nie szkoda mu kasy na prąd to może kupić stało obrotową. Autoadapt ma tą zaletę, że dostosuje ciśnienie w obiegu do poprawnej pracy instalacji. Nie będzie ani za szybko ani za wolno. Przekłada się to na oszczędności na prądzie.
MIQ Opublikowano 23 Listopada 2016 #21 Opublikowano 23 Listopada 2016 Czy w tej sytuacji nie wystarczy energooszczędna?
Gość Digitrax Opublikowano 23 Listopada 2016 #22 Opublikowano 23 Listopada 2016 A potrafisz na niej wyregulować tak obroty i przepływ by pobierała jak najmniej energii ? Nie bo tam masz sztywno określone biegi a w przypadku gdy pierwszy jest za wydajnym to autoadapt sie sprawdzi i zejdzie z pobieraną mocą. Zwykła energooszczędna tego nie potrafi.
MIQ Opublikowano 23 Listopada 2016 #23 Opublikowano 23 Listopada 2016 Czy przy podłogowym ogrzewaniu na takiej powierzchni, "pierwszy bieg" to zbyt duża wydajność? Czy przy stałych przepływach autoadapt rzeczywiście się sprawdza?
odpowietrznik Opublikowano 23 Listopada 2016 #24 Opublikowano 23 Listopada 2016 Funkcja pompy Autoadapt jest przydatna gdy na grzejnikach są zawory termostatyczne lub siłowniki przy ogrzewaniu podłogowym w innym przypadku na OP ustawia sie CP1 CP2(stały przepływ) a na grzejniki PP1 PP2(proporcjonalny)
wikliraf2 Opublikowano 27 Listopada 2016 #25 Opublikowano 27 Listopada 2016 Witam, rzadko udzielam się na forum- budowa nowego domu poświęca większość mojego czasu, lecz często przeglądam. Ostatnio robiłem instalację CO w moim nowym domu i myślę, że mogę doradzić w sprawie pompy, ponieważ moja instalacja jest równie mała (dokładnie 112 m2 podlogówki na 2 rozdzielaczach). Niestety przez pomyłkę w projekcie do rozdzielaczy dałem rurę PP stabi 25, w dodatku rozdzialającą się 4m od kotłowni na 2 rozdzielacze z 1 takiej rury( w projekcie miałem PP DN25 - projektant kopiując nie zmienił oznaczenia - myslal o stali DN 25 czyli 1 cal, a ja w PP mam odpowiednik 3/4). Teraz juz trudno, wylewki juz są a kuć nie będę. W hurtowni instalacyjnej doradzono mi pompe LFP experia 25/40 - pompa elektroniczna bez funcji autoadapth, lecz do 100% podłogówki ta funkcja okazuje się zbędna. W/w pompa to odpowiednik grundfosa alpha 2 (na tych samych podzespołach, ten sam wygląd- mniejsza cena) Początkowo myslałem, że dobrana pompa jest zbyt mała i myslałem o wymianie(chodziłą na max). Po rozgrzaniu budynku i ustawieniu przepływów okazało się, że moge zmniejszyć bieg pompy i pracuje na biegu CP1, a więc jest jak najbardziej ok. Dodam, że u mnie najdłuższa pętla ma dokładnie 100m. Mam 10 pętli na cały budynek. Budynek jest zbudowany w technologii energooszczędnej, bardzo dobrze ocieplony, okna 3 szybowe z ciepłym montażem, wentylacja mechaniczna z rekuperacja. Podłogówka rozłożona co 15 cm, w łazience co 10 cm, dokładnie 750mb przewodu, kocioł 9 KW. Wg programu obliczeniowego przy takich rozstawach przepływy ustawione są w granicach 0,19-- 1,2 l/min ( w zależności od długości pętli). Przy doborze pompy pomocne są programy w których obliczysz potrzebną moc oraz przepływy w ogrzewaniu podłogowym, a następnie oszacujesz wymagany przepływ w pompie i na podstawie charakterystyki pracy dobierzesz jej moc. Moc pompy zależna jest od przepływów, które z kolei zależne są od zapotrzebowania budynku na ciepło, czyli mocy, która instalacja musi przenieść oraz temperatur na jakich pracuje. W moim przypadku okazało się, że pomimo pomyłki instalacja działa OK. Życzę prawidłowego doboru pompy. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.