Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocena Schematu Co

kris889

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
potrzebuje pomocy w instalacji nowego ogrzewania centralnego. Dom z 80 lat, typowa kostka 10x9 m, piętrowa. Dom planujemy ocieplić w przyszłym roku. Teraz właśnie robimy, albo zamierzamy zrobić ogrzewanie. Proszę o pomoc w schemacie, co o nim myślicie? Kocioł 17 kw podajnik na ekogroszek. Moc grzejników obliczyłem mnożąc powierzchnie razy 100 W, wyszło 15kw na cały dom. Pozdrawiam

7775617600_1479542816_thumb.jpg

Opublikowano

Źle podłączone naczynie.Jak instalacja jeszcze nie zrobiona to odradzam zawór 4D

Zrób wg.schematu jak w załączniku.

Oczywiscie grzejniki nie muszą być podłączone jak na załączonym schemacie w układzie rozdzielaczowym mogą być również podłączone w układzie trójnikowym jak u Ciebie

post-32948-0-20659800-1479545283_thumb.jpg

post-32948-0-32785900-1479545564_thumb.jpg

Opublikowano

Czemu twierdzisz że zawór 4D mam zastąpić 3D ? Czu rura do naczynia wyrównawczego musi iść z pieca? nie może iść z któregoś z pionów?

49764438148704713832_thumb.jpg

Opublikowano

Może iść z pionu pod warunkiem że od kotła do naczynia po drodze nie będzie na niej żadne armatury ani przewężeń czy syfonow

Z zaworem 4d użytkownicy mają wiele problemów - poczytaj tematy na forum

Opublikowano

Kolega wyżej ma rację bardzo źle wręcz karygodnie wpięte naczynie. Nie wolno na drodze od kotła do zaworu stosować żadnych zaworów. Zajrzyj do DTR-ki kotła tam powinno być dokładnie narysowane jak je wpiąć. Po drugie brakuje rurki wodowskazowej i przelewu. Jak będziesz uzupłeniał wodę to rozumie we dwoje z telefonem w reku? Dobrze jest wpiąć naczynie do powrotu. Ale na ten temat tez są różne teorie. A co do instalacji w PEX to zapytaj producenta systemu czy ta rura nadaje się do instalacji z kotłem stałopalnym. Jak Ci się zagotuje woda a pewnie kilka razy w życiu Ci się to zdarzy to pytanie jak się zachowa ta rura jak dojdzie do niej para.  

Opublikowano

Witam,

udała mi się poprawić schemat, co teraz o tym myślicie. Producent pieca zaleca zawór 4d. Także musi być...

71886629621306658153_thumb.jpg

Opublikowano

Rura bezpieczeństwa nie moze być podłączona do naczynia od góry lecz od dołu i powinna być nie żadne Cu 25 bo takiego nie ma lecz CU 28 Co do 4D musi to umrzeć ;) W swojej DTRce kotłów firma Defro zezwala na inne sposoby zabezpieczenia kotła przed korozją niskotemperaturową a nie tylko zawór 4D wreszcie producenci kotłów nie narzucają jednego rozwiązania(przynajmniej co niektórzy)

post-32948-0-95625700-1480266887_thumb.jpg

Opublikowano

Wielkie dzięki, czyli reszta już jest dobrze? Co do kotła to jeszcze myślimy właśnie nad defro duo oraz zebcem- mercury.

Czy na powierzchnie domu 140 m2, kostka z lat 80, dwie osoby narazie ;) będziemy ocieplać w przyszłym roku, to czy moc kotła 17kw wystarczy? a może jest za duża?

Nie lepiej może, kupić kocioł zasypowy dolnego spalanie zamiast kotła z podajnikiem? Trwałość kotła zasypowego jest wyższa?

Opublikowano

Czy na powierzchnie domu 140 m2, kostka z lat 80, dwie osoby na razie ;) będziemy ocieplać w przyszłym roku, to czy moc kotła 17kw wystarczy? a może jest za duża?

Czy wszystko inne z schematu jest już poprawne?

Opublikowano

Rura bezpieczeństwa nie moze być podłączona do naczynia od góry lecz od dołu i powinna być nie żadne Cu 25 bo takiego nie ma lecz CU 28 Co do 4D musi to umrzeć ;) W swojej DTRce kotłów firma Defro zezwala na inne sposoby zabezpieczenia kotła przed korozją niskotemperaturową a nie tylko zawór 4D wreszcie producenci kotłów nie narzucają jednego rozwiązania(przynajmniej co niektórzy)

Widzisz kolego ,a w normie stoi  jak byk OD GORY

Opublikowano

Rura bezpieczeństwa od góry a od dołu rura wznośna. A to że w małych kotłach jedna rura na odcinku kocioł-dolne podłączenie naczynia może pełnić funkcję jednej i drugiej to inna sprawa ;)

Opublikowano

Wydawało mi się że chyba było gdzieś w normie że w,kotłach powyżej iluś kW do naczynia osobna RB i RW ale może coś pomyliłem a nie bardzo teraz mam możliwość sprawdzić

Opublikowano

Rura idącą od zasilania kotła do naczynia(a konkretnie do przestrzeni powyżej lustra wody naczynia) to RB i w schemacie załączonym przez Ciebie RB i RW zaznaczone błędnie (odwrotnie)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W obiegu kotłowym musi być min Cu 35 lub stal 5/4". Do,CWU może być 28

Opublikowano

dzięki, a czy do CWU musi być ten obieg taki jak jest na szkicu, nie może być sama pompa i różnicowy i filtr w jednym zamocowaniu? 

Opublikowano

Pompa i zawór zwrotny musi być na obejściu zaworu różnicowego(jeżeli chcesz grzać CWU grawitacyjnie, jeżeli nie to różnicowy wcale niepotrzebny), zawory odcinające żebyś mógł wyczyścić filtr. Zawór różnicowy w pionie a nie tak jak na schemacie

Opublikowano

A co jeśli nie dam pompy do bojlera, to będzie ogrzewana woda tylko grawitacyjnie. Może tak być? Jak wtedy regulować ciepło w bojlerze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.