Vlad24 Opublikowano 28 Września 2012 #51 Opublikowano 28 Września 2012 można, ale po tym teście zastanawiam się czy nie dospawać mu dodatkowych radiatorów :) a może nawet z dodatkowa obudową. W ten sposób podgrzane powietrze podać na dmuchawę.
Vlad24 Opublikowano 28 Września 2012 #53 Opublikowano 28 Września 2012 wtedy zdecydowanie TAK :D dalszy przebieg, widać skutki wietrznej pogody, od 12:20 RCK zablokowany - oznak brak, 12:50 podanie i wydłużony przedmuch do 3 min w podtrzymaniu. https://plus.google....182514678168018 a tu wyżej wspomniany przeciąg :) uchylone drzwiczki palnika od 13:39 - 13:46 dobrze widać bezwładność wkładu kominowego jak po 5-6 C trend zmienia nachylenie. Ciekawe też jest to, że nie tak obrazu wraca do przednich temperatur, bardziej nagrzany komin lepiej ciągnie i jak by się sam napędzał. :P https://plus.google....196549980836354
henryk1953 Opublikowano 1 Października 2012 #54 Opublikowano 1 Października 2012 Witaj!! Vlad24 zrobiłeś pomiary - do jakich wniosków doszedłeś , co one oznaczają? Z jakiego materiału zbudowany masz komin,? ps. Przeglądając wykresy natrafiłem na zdjęcie ciepłomierza -jeżeli to twój to usuń to zdjęcie- bardziej niepoprawnie zamontowanego nie widziałem.
arthi Opublikowano 1 Października 2012 #55 Opublikowano 1 Października 2012 mam ten sam rck powyżej czopucha i nie widzę negatywnych efektów jego pracy i jak na razie ok 6mc nie widać zanieczyszczenia na wewnętrznej stronie klapki Dzięki za informację, ułatwiłeś mi trochę życie, bo nie ukrywam, że montaż poniżej byłby bardziej kłotpotliwy, jeszcze tylko czekam na termometr spalin i zabieram się do pracy :)
henryk1953 Opublikowano 26 Października 2012 #56 Opublikowano 26 Października 2012 Po zamontowaniu RCK temperatura spada ale komin jest wentylowany i osuszany pomimo niższej temperatury. A regulacja po prostu powoduje prawie stałe podciśnienie w kominie gdy przy braku to podciśnienie jest bardzo różne w zależności od temperatury spalin i wygrzania komina. Używam RCK już od wielu lat i nic niedobrego się nie dzieje a wręcz przeciwnie komin jest zawsze suchy. Witaj!!! Piszesz: Po zamontowaniu RCK temperatura spada ale komin jest wentylowany i osuszany pomimo niższej temperatury. Tak to opisują producenci RCK I MAJĄ RACJĘ- tylko że to dotyczy komina "mokrego".Jeżeli palnik jest wyłączony a podciśnienie otworzy RCK do przewodu kominowego wpłynie powietrze np, o wilgotności 50% i tem. 20 * i to powietrze napotka mokry kondensat to odbierze z niego część wilgoci i na wylocie będzie miało np. 80% wilgotności.Teraz wytłumacz mi w jaki sposób wpuszczając to samo powietrze do komina "SUCHEGO " którego minimalna tem. na wlocie160* a na wylocie 40 d0 50*( ta temperatura na wylocie oznacza że w żadnym innym punkcie komina tem. ta nie może być mniejsza i nie może to być wypadkowa kilku strug powietrza) ty osuszasz ten komin? Piszesz . Używam RCK już od wielu lat i nic niedobrego się nie dzieje a wręcz przeciwnie komin jest zawsze suchy.Jeżeli masz komin wewnętrzny około 6, 7 m .wysoki, ocieplony to róznica tem, na wlocie i wylocie jest nieduża i nigdy tego komina nie zamoczysz. Ty dopuszczając chłodne i wilgotne powietrze do komina "suchego" ten komin podziurawisz. Mam nadzieję ze sprawdzasz szczelność komina lub przynajmniej masz zamontowane czujniki czadu w pomieszczeniach.O dziurze w kominie ( pracującym w podciśnieniu) dowiadujemy się ,gdy jest już za póżno. pozdrawiam.henryk1953
aiko Opublikowano 11 Lutego 2013 #57 Opublikowano 11 Lutego 2013 Zatykanie wylotu u nasady komina, to tak jakby zamykać rurę wydechowa w aucie i czekać na wyniki. Najlepsze są rozwiązania najprostsze, czyli zadbać o mniejszy dopływ powietrza pierwotnego poprzez miarkownik lub dmuchawe lub ewentualnie montować przerywacz ciagu na doplywie powietrza do kotłowni. Rozwiązaniem jest rownież otwarcie drzwiczek wyczystki pod kominek całkowicie lub pomniejszone otwartego otwory na zasadzie prób i błędów. Przy okazji komin będzie dodatkowo podsuszany.
AndrzejGr Opublikowano 12 Czerwca 2013 #58 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Witam mam jedno pytanie gdzie prawidłowo powinno się instalować RCK czy można w wyczystce poniżej czopucha czy może montować dodatkowy trójnik powyżej czopucha albo dodatkową wyczystkę??
janklos12 Opublikowano 13 Czerwca 2013 #59 Opublikowano 13 Czerwca 2013 ja mam nad czopuchem ale pod też jest prawidłowo
arthi Opublikowano 30 Października 2013 #60 Opublikowano 30 Października 2013 Panowie czy ktoś miał problem z pokrętłem regulacji? U mnie po roku nie chce się kręcić, trzeba dużej siły, żeby przekręcił się z 35 na 30, dalej już nie ma mowy. Miał ktoś podobny problem? Co sposobów montażu, w instrukcji DARCO jest informacja, że można zamontować nad czopuchem, tak zrobiłem, bo tak było najwygodniej, jednak warto zastosować się do wyżej widocznej wskazówki i zachować pewną odległość od czopucha, bo inaczej możemy się szybko pożegnać z ładnym wyglądem. Co do zabezpieczenia RCK przed sadzą w przypadku gdy klapka uchyla się do środka polecam dorobienie blaszki, tak zrobiłem u siebie i jest lepiej.
mietek440 Opublikowano 22 Czerwca 2014 #61 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Odgrzeję kotleta , o jakiej blaszce piszesz arthi , najwygodniej będzie mi zamontować rck 14 x 14 cm nad czopuchem jednak będzie to ok . 20 cm - niewiele , jak wygląda kwestia jego czyszczenia .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.