Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grześ, zmniejszyć ilość poziomów mocy, np wycinając skrajne. Cel taki: mniejsza szansa na rozjeżdżanie się palnika przy błędnych nastawach użytkownika.

Osobiście mnie nie przeszkadza jak jest, ale mogę już chyba powiedzieć, że macie z tym ciut jazdy... :P

PS: Ja Ci pokażę, że jest co wyciąć, skrócić i wyrzucić :) A instalka zyska nowe, lepsze życie :D

Opublikowano

Ja myślę żebyś nic nie wycinał bo mamy dzięki temu więcej możliwości.

Przy niższym zapotrzebowaniu na ciepło lub przy innym opale niż mam teraz kociołek pracowałby na niższych poziomach mocy.

Teraz moce poniżej 70% są mi zbędne.

Opublikowano

Z tymi poziomami to się zgodzę. Sam niedawno ustawiłem minimalną moc na 50%, maksymalną zaś na 80%. 

Ale tak jak napisał caffe: lepiej zostawić, dodać jedynie wpis do instrukcji z sugestią widełek mocy.To dla mniej doświadczonych użytkowników.

Z wycinaniem i skracaniem już nie bardzo chcę się zgodzić :) Tu już jedynie regulacja tym co jest. A większy bojler jak najbardziej w planach jest.

vmilo: "PS: Ja Ci pokażę, że jest co wyciąć, skrócić i wyrzucić  :) A instalka zyska nowe, lepsze życie  :D"

caffe23: "Ja myślę żebyś nic nie wycinał bo mamy dzięki temu więcej możliwości."

Widzisz?  caffe też mówi, żeby nic nie ruszać. :-P ;)

Opublikowano

Odbiegając trochę od tematu.

Coś mi się wydaje, że w swojej instalacji zrezygnuję oprócz pompy CO również z pompy CWU i wszystko będzie szło na grawitacji.
Napełniając wodą wannę, gdy załączy się pompa, wszystkie temperatury lecą do dołu. Widać to na wykresach, na przykład dzisiaj w nocy pomiędzy 02:20 a 03:00
Na grawitacji takich skoków nie będzie. Nie potrzebuję dużej ilości ciepłej wody w szybkim czasie, po za tym nawet napełnienie wanny przy 200 litrowym baniaku nie pozbawia mnie całkowicie ciepłej wody i przy takiej zadanej CO jak mam teraz (64st.) w bojlerze pozostaje woda o temperaturze nie mniejszej niż 40 stopni.

Opublikowano

OK, to zostaną moce, a zrobię wybór zakresu wg temp zewnętrznej, co myślicie ?

Jacku, widziałem tę zapaść... dynamika panie, dynamika :P

Grześ, bojler masz OK, tylko sterujesz tym jak pijany - bez urazy ;)

Opublikowano

Wczoraj pomiędzy godziną 9:20 a 21:35 kocioł szedł z dynamiką ustawioną na 1.

Nie były wylewane jednorazowo większe ilości ciepłej wody i prawdę mówiąc na wykresach nie zauważyłem żadnej różnicy przy przejściu z 3 na 1.

Nie stałem też długo przy kotle wsłuchując się w jego pracę i też nie mogę określić czy były jakieś słyszalne zmiany po przejściu z dynamiki 1 na 3 i odwrotnie.

Trzeba by się przeprowadzić do kotłowni na co najmniej trzy doby aby na bieżąco wyłapywać wszystkie zmiany. :)

Od godziny 21:35 pracuje z dynamiką 3 wiec te zapaści były również na tej dynamice.

Nie sądzę aby przy mojej instalacji zmiana dynamiki poprawiłaby wykresy w takich sytuacjach.

Tu raczej wymagana jest przeróbka w instalacji lub wyłączenie pompy CWU.

Opublikowano

Ustaw na 1, nie powinien się tak zapadać przy większym zapotrzebowaniu.

Opublikowano

Też tak zrobiłem, ustawiając dynamikę na "1". Do tego sterowanie 3D wyłączone, ustawione na sztywno na 80% dla c.o. i 20% dla c.w.u., temp. powrotu skryzowana zaworem do poziomu ok.10-12*C niższej niż zadana kotła. Może teraz instalacja w końcu "wytrzeżwieje"? ;)

Tu wcześniej błędem mogło być trzymanie na siłę temp. powrotu przy pomocy sterowania zaworem 3D. Sterownik potrzebuje wskazań temp. kotła i wg niej dostosowuje moc. Przy dużym rozbiorze, spada temp. powrotu i sterownik rozpędzony do 80-100% tylko do grzania bojler (bo siłownik, żeby ratować powrót, puszcza 80% strumienia na cwu.) Kocioł, pozbawiony głównego odbioru ze strony c.o., przebija szybko zadaną, zanim zawór zdąży wrócić do pozycji 80-90 % na c.o.

W druga stronę podobnie: wracający zawór puszcza coraz więcej (schłodzonej przez czas dogrzewania bojlera) wody z powrotu c.o. i temperatura kotła oraz powrotu znów spada. Zawór zaczyna swoją wędrówkę w górę (czyli zasilania cwu), żeby ratować powrót....itd., itd... :)

milo:  chyba ten 3D chciałeś wyciąć?  :)

Opublikowano

Grześ, może być że będzie lepiej. Jeśli masz zawór ZA baniakiem, to spróbuj nim wysterować, a 3D na max.

Albo to ruszy jak myślę, albo możesz mi kopa zasadzić przy okazji :ph34r:

Opublikowano

Witam

A ja wreszcie dostałem trudny węgiel i próbuje go spalić, teraz sterownik na testy by się przydał... bo pod choinką nie było a grzeczny byłem.

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Grześ, może być że będzie lepiej. Jeśli masz zawór ZA baniakiem, to spróbuj nim wysterować, a 3D na max.

Albo to ruszy jak myślę, albo możesz mi kopa zasadzić przy okazji :ph34r:

Sterownik ma za zadanie panować nad temp. kotła, moim zadaniem jest zapanować nad  przepływami. Jak się dograją, będzie iść jak po sznurku.

milo: pamiętaj, że u mnie nie ma dla 3D min i max, bo jest rozdzielający. W obu skrajnych przypadkach jest MAX, w jednym na c.o., w drugim na cwu. Chyba że masz na myśli ustawienie  MAX dla c.o., zaś dla cwu wyregulować przepływ zaworem ZA baniakiem pokazanym na szkicu:https://zapodaj.net/e7649b18fcd2c.png.html

Opublikowano

Edwin, przecież Ty już na dniach na pellet idziesz...zdrajca :P

Opublikowano

Wg mnie zostawić zakres tak jak jest. Na nowym sofcie jest ok. Dorobić zakres i gitara. Chociaż mam jeszcze innego "plana", ale to na PW ;)

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Romek ale takiego "fajnego" węgla to dawno nie miałem, dałem w dwu stanie może się coś poprawi...

A teraz na obiadek i ...

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Edwin, majątku nie kosztuje, a Ty potrzebujesz bodaj najbiedniejszą wersję...

Jeden tel we wtorek, i w środę ster wisi na kotle.

Opublikowano

Chyba że masz na myśli ustawienie  MAX dla c.o., zaś dla cwu wyregulować przepływ zaworem ZA baniakiem pokazanym na szkicu....

Próbowałeś ?

- 3D MAX na CO

- zawór zaznaczony otwarty na MAX

- dostrojenie zaworem na powrocie z CWU

Czy mam sobie poduszkę szykować ?

Opublikowano

Grzegorz, nie pozwól mu się odstawiać... moc min obniż, dynamika na 2. Dzwoń jak trzeba.

Opublikowano

Nie było mnie całe popołudnie, ale to co widzisz na wykresie po 13stej do teraz to sterowanie SPP v2, Tylko przełączone sterowniki, bez ruszania zaworów. Ale i sytuacja stabilna była, bo rozbiór cwu znikomy.

Na noc ustawię jak pisałeś: na Verbomacie i zawory ustawione jak wskazałeś  w poprzednim poście. Dynamika jest na 2. Obniżyć moc minimalną, to dać dla 40% podawanie 2sek? Wcześniej było 3 sek.

Co z poduszką to zobaczymy rano :)

Opublikowano

Zostań na SPP, widać lepiej zarządza instalacją. Całkiem możliwe, że mój nie jest dla Ciebie... :/

Opublikowano

Nie mam zamiaru się tak łatwo poddać :) Miało nie być laurek, ale skoro podjąłem się testu, to przynajmniej chcę wiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Moja instalacja to widocznie niezły poligon doświadczalny :) Tu potrzebny jest mocno adaptacyjny sterownik. Jutro mam zamiar stworzyć najbardziej stabilne warunki/przepływy, jak to tylko możliwe. Ściągnę głowice z grzejników, dam niską temp. na kotle, żadnego sterowania 3D, stałą moc pompy. 

Opublikowano

Głowice będziesz zdejmował ? Nie rób tego, przecież masz czarno na białym co i jak. Daj spokój.

Opublikowano

tak ja mam jeden z  grzejników 7,5 kw  głowica jest zamontowana jako atrapa-

termost robił straszne zamieszanie w inst

najlepiej wykryzować przepływ przez poszczeg grzejniki i finito

a sterownikiem można ustawić wszystko przecież jest jeszcze histereza

a dwustanowe sterowanie jest zajeb-najlepsze  na rynku B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.