Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam LFP Leszno od 2004 roku , nie pamiętam ile kosztowała i Keller za jakieś 190 zł od 2007 roku. Keller hałasuje, LFP kulturalniejsze. Bez awarii. Keller lata 24/h od 10 prawie lat w sezonie.

Opublikowano

Jestem w szoku, że to jeszcze lata. Skazywałem ją na pożarcie i nawet byłem zły na instalatora, że ją zamontował. Kosztowała mniej niż połowę ceny Grundosa w tamtym okresie. Trochę hałasuje i całkiem możliwe, że zjada więcej prądu.  Keller to jest marka Ferro. Nie wiem czy to kapitał chiński, bo w dobie globalizacji i tak nie dojdziesz, kto co i dla kogo produkuje.

Jest jakaś fabryka, która od A do Z robi w Europie a nie składa z chińskich części? Jeżeli nie ma to pytanie nie jest o to gdzie robione tylko o kontrolę jakości.

Opublikowano

listwa styków ektr przykrecona  do korpusu na trzech śrubkach a miejsce jest aby czwartą skręcić ale nie ma w oryginale dziurki z gwintem w korpucie   i by było po sprawie  jest tak samo w starszych grunfosach  -biznes się kreci kto sie nie zna wali w sklep :D

Opublikowano

Ta chińska u Rajmunda to prawie kopia Grundfosa, ale jednak nie Grudnfos.

Osobiście wolałbym używkę Grundfosa, zamiast nowej chińskiej.

Opublikowano
Mam nadzieję, że będę potrafił jak najczytelniej opisać swoje spostrzeżenia, stosowna dokumentacja foto również będzie, wykresy się naprawiły, zobaczymy.

I co tam ? Wal pan śmiało, dobrze czy źle, byle prawda.

Opublikowano

zmiana pompki wyraźnie odczuwalna - po wykresach widać

a ta chińska to mnie już kilka lat wstecz tak w konia robiła a wszystko winne były styki elektr na listwie łączeniowej odszyfrowałem że ta listwa z biegiem lat odchylała się

zakupiłem grundfos alpha 2 l czyli bez autoelektroniki

co do ustawień werbomata ja stosuję niekonwencjonalne ustawienia gdyż mam całkiem inną dmuchawkę 

ale nie twierdzę iż te normalne są złe B)

Opublikowano

a i zrobiłem przemeblowanie mój bardzo dobry stary wysłużony sterownik rt 09pid przeszedł na emeryturę bo po prostu w starość elektroniki się nie opłaca inwestować

werbomat jest lepszy o niebo -nie ma zaniku pamięci

a i piec k na razie odpoczywa bo nie mam czystego paliwa-groszku i sobie poczeka aż zrobię palniczek sam jurz mam pomysł -zapewne z korpusu burnera posklejam taki co mnie będzie zatysfakcjonować :)

Opublikowano

I co tam ? Wal pan śmiało, dobrze czy źle, byle prawda.

vmilo dziękuję za możliwość testowania sterownika.

Kilka informacji na wstępie. Podczas testów u mnie były mrozy do - 29 w nocy i - 18 w dzień. Mój owczarek podhalański znalazł drzwi do domu :lol: . Dom 450 m2 (całość 550), kubatura ok 1250 m3, 24 grzejniki (21 z termostatami) i 220 m2 o.p., kocioł 25kW RBR, paliwo miał kl 24, awaryjnie ekogroszek z wesołej i antracyt. Spalanie miału w mrozy nie przekroczyło 55 kg/doba.Temp kotła 63-65, grzejniki 45-50, o.p. 32-38 st C (wiem że dużo, ale wysokość 3,0 m i otwarta przestrzeń robi swoje). W domu 22 st C cały czas, łazienki 24 - 25). Instalacja z zaworem termostatycznym 55 st C na powrocie i sprzęgłem, na instalację 2 zawory 3D.

Kominek przygotowany w pogotowiu, żonę korciło, ale wytrzymała.

Prawda jest taka, że ster robi robotę. Używałem cały czas automatu. Bez trudu utrzymywał zadaną i płynnie dobierał moc, na tyle płynnie, że nigdy nie przeszedł w stan podtrzymania, nawet przy histerezie 1 st C. Mój sposób palenia miałem jest dość "dziwny", ponieważ toleruję niedopał kosztem utrzymywania odpowiedniej ilości paliwa na palniku. Kocioł płynnie przechodzi na różne moce, w zależności od potrzeby. Przy obecnym sterowniku eCoal zdarza się, że przejdzie w podtrzymanie, a histreza jest 5 st C.

Jak dla mnie to duży + , najważniejsze że autor sterownika wie co robi i z pewnością wie co jeszcze chce zrobić a to daje nam nadzieję, że finalna wersja będzie jeszcze lepsza. :D

vmilo, miał pełną wiedzę o nastawach i z pewnością też coś doda o nastawach na moim kotle.

To tak na szybko, pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję

Opublikowano

Dzięki Norbert, że napisałeś podsumowanie.

Cóż mogę dodać ? Może tyle, że ster był ustawiony w ostatnich dniach testu dość oszczędnie, jeśli chodzi o "wyciąganą" moc.

Norbert podsyłał mi ze dwa razy foty... wg mnie nie wyglądało to najlepiej, ale najważniejsze jest zdanie użytkownika. Wg mnie niedopał nie był konieczny, choć wtedy spalanie może faktycznie być niższe. W każdym razie, widziałem, że ster daje sobie radę z zadaną, choć gwiazda forum uznała że się męczy (zadana na IE była niższa niż na obserwowanym sterze, panie gwiazda)

Dzięki Norbert za test - choć mało pisałeś, to potrzebną wiedzę posiadłem :) Już jestem bardzo blisko nastaw fabrycznych :]

Opublikowano

No nic Panowie i Panie... jakakolwiek robota traci sens, gdy zaufa się nieodpowiedniej osobie.

Żadnych testów u "obcych" już nie będzie.

Opublikowano

No nic Panowie i Panie... jakakolwiek robota traci sens, gdy zaufa się nieodpowiedniej osobie.

Co się stało?
Opublikowano

Stało się to że rozwiązania zaczynają lądować w innym sterowniku. Pewnie to tylko zbieg okoliczności.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A swoim wierzysz bezgranicznie? Życie... samo życie, Panie  :)  :)  :)

Opublikowano

Mało tego, jeżeli IE okaże się rynkowym hitem czego oczywiście życzę tobie Vmilo oraz wszystkim którzy na ten sterownik pracują. To wszystkie ciekawsze rozwiązania zostaną skopiowane. Przykładów szukać daleko nie musisz cały kraj zwany Chiny kopiują wszystko i mają wszystkich głęboko, smutne ale prawdziwe. Systemy operacyjne/ soft kopiuje każdy od każdego microsoft<-> google< -> apple i dodaj sobie kilka innych. Niestety realia dzisiejszego świata.

Opublikowano

. W każdym razie, widziałem, że ster daje sobie radę z zadaną, choć gwiazda forum uznała że się męczy (zadana na IE była niższa niż na obserwowanym sterze, panie gwiazda)

Ciekawe ale praktycznie tak samo na podobne zarzuty reagował kolega @zawijan w temacie kotła Ogniwo 5klasy u koleżanki @ Bietki .

Jak ktoś podaje mylne dane to wnioski nasuwają się same , że to nie test lecz, jak kolega sam określił 

vmilo, dnia 16 Sty 2017 - 20:59, napisał:

Pierdoły.

Czy ktoś już kupił taki sterownik i może podać jakieś opinie na jego temat?

Obecne opinie to klaka - na zasadzie:

"Mamo chwalą nas - wy mnie, a ja was"

A tak po za tematem

Czy ktoś sprawdzał jaka jest czystość spalin z kotła sterowanego takim sterem?

Może się okazać, że ster potrafi z kotła 3 klasy robić kocioł klasy 5  ;)

Albo też odwrotnie  :P

Opublikowano

sambor, w koncu wrocil  do mnie Verbomat, link w stopce mozesz popatrzec jak sobie radzie. 

Opublikowano

Ja często oglądam wasze dane , wykresy itp, oczywiście dotyczące tej nowości lub kotłowni w których są przeróbki przeze mnie wykonane lub zaproponowane i to co mnie zastanowiło to duża różnica pomiędzy krzywą temp kotła a temp zadaną u kolegi CooleR-a

Odchylenie od zadanej wynosiło 5-7C, stąd moja sugestia, że kocioł nie wyrabia i niedogrzewa.

Wystarczy zobaczyć co się dzieje przy zmianie temp kotła zadanej - temp rzeczywista nadal jest taka sama, nie wzrasta do zadanej.

Po zmianie stera temp kotła bez problemu dobija do zadanej, a nawet ją lekko przekracza.

Od czego to zależało?, zależy?

Makog porównaj wykresy twoje i CooleR-a  i odpowiedz czym się różnią?

post-18578-0-56582500-1484761039_thumb.jpg

post-18578-0-90063700-1484761045_thumb.jpg

post-18578-0-05896700-1484761052_thumb.jpg

post-18578-0-29708300-1484761058_thumb.jpg

Opublikowano

Temp zadana na Ecoalu została ustawiona na 70st aby rysowany był histogram, a rzeczywista temp zadana na IE była ustawiona na 61st. i tą temperaturę sterownik pilnował. Stąd ta różnica- teoretyczne nie dochodzenie do zadanej.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Sambor nie patrz na zadana u mnie poniewaz czujnik z miska jest zupelnie w innnym miejscu niz czujnik tmp CO z Verbomatu, nie mam mozliwosci zamontowania obu w tym samym miejscu, druga sprawa to taka ze to uzytkowik decyduje jak wielka moze byc odchyla tmp od zadanej ustawiajac odpowiednio histeryze dla parcy sterownika oraz o ile stopni sterownik moze przekroczyc zadana nim sie odstawi ( ta opacja przydatna jest latem) bo przy obecnych tmp za oknem nie ma prawa przekroczyc zadanej i tak by mozna jeszcze dlugo pisac rozbierajac tu cale menu na czesci pierwsze, jak widzisz na moim wykresie to idzie praktycznie rowno, moze w/g ustawiec zabujac plus-minus 1 stopien. 

Opublikowano

Dobra panowie, robimy swoje. Skoro są takie jazdy, soft zostanie przebudowany.

Sambor, wkurzyłeś mnie tymi %

Stałych testerów proszę, o kontemplowanie softu w zaciszu kotłowni. Tu przecież jest tylko klaka.

Opublikowano

sambor, odczyty z esterownika zawierają w sobie błąd, ponieważ nie można było, przynajmniej u mnie dodać czujników z IE, więc bazowaliśmy na eCoalu. Zadana z dnia 05.01.2017 r. była 63 w IE, i tak ją utrzymywał. Czujnik kotła z IE był zamontowany na rurze zasilającej sprzęgło. Reszta wesoło wisiała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.