rybka Opublikowano 6 Lutego 2009 #1 Opublikowano 6 Lutego 2009 Witam , przymierzam się do wymiany grzejników na nowe , będą to grzejniki stalowe dwie płyty , budynek jest nowy , ocieplony , nowe okna , kocioł gazowy dwófunkcyjny . Jak obliczyć moc grzejnika do poszczególnych pokoi ? Cytuj
automatyk Opublikowano 6 Lutego 2009 #2 Opublikowano 6 Lutego 2009 przyjmij jedna swieta zasade czyli 100W/m a jaki to grzejnik to wyjdzie z tabeli producenta graejnika dla parametrów 70/50 czyli robimy mały przykład pokój 25m czyli moc 2500W czli grzejnik w zaleznosci od producenta typ 22 60/1200 dla parametrów 70/50 wiecejmusisz juz sam zobaczyc w tabeli producenta osobiscie polecam abys grzejniki dobierał tak na 120W/m ale to moja sugestia i zawsze takrobie jak tylko klient sie na to zgadza bo wiadomo zawsze pare groszy wiecej za grzejniki 1 Cytuj
rybka Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor #3 Opublikowano 6 Lutego 2009 przyjmij jedna swieta zasade czyli 100W/m a jaki to grzejnik to wyjdzie z tabeli producenta graejnika dla parametrów 70/50 czyli robimy mały przykład pokój 25m czyli moc 2500W czli grzejnik w zaleznosci od producenta typ 22 60/1200 dla parametrów 70/50 wiecejmusisz juz sam zobaczyc w tabeli producenta osobiscie polecam abys grzejniki dobierał tak na 120W/m ale to moja sugestia i zawsze takrobie jak tylko klient sie na to zgadza bo wiadomo zawsze pare groszy wiecej za grzejniki Wielkie dzięki , już się biorę za liczenie Cytuj
Neo Opublikowano 7 Lutego 2009 #4 Opublikowano 7 Lutego 2009 To najprostsza metoda ale daje dobre efekty ;) Ja liczę 80 do 100 W na m2 przy wysokości pomieszczeń do 2,6 m. Pozdrawiam. Cytuj
Iwo Opublikowano 13 Lipca 2010 #5 Opublikowano 13 Lipca 2010 Nie będę zakładał kolejnego tematu, by nie śmiecić niepotrzebnie. Ja mam troszkę inną prośbę niż kolega. Potrzebuję wyliczyć faktyczną moc grzejnika dla temp zasilania 75 stopni i temperatury powrotu około 60-65 stopni. Wiem, że są jakies wzory (tu bardziej ukłon w stronę projektantów) ale nie wiem jakie. W dużym skrócie, chcę wiedzieć czy producent podaje faktyczną moc grzejnika. Cytuj
krisk Opublikowano 13 Lipca 2010 #6 Opublikowano 13 Lipca 2010 Zabieracie sie jak do Jeża Ocieplone budynki pasywne to do 20W/m2 Ciepłe budynki to 40-50W m2 Zwykle 50-60W/m2 Starsze i gorzej ocieplonw do 100 W/m2 - Oczywiscie wszystko sie da policzyc ale tak z grubsza. Dobór grzejnika prosta sprawa Strata mocy 50 m2 to 2500 W Jezeli ma zaw termośt to moc grzejnika z katalogu musi wynieść 1,15x2500W Dobieramy moc grzejnika na swoje parrametry pracy i mamy dobrany grzejnik do swojego pokoju Pozdrawiam Pamietajmy że jezeli nie jest przy zimnej scianie to moc trzeba podnieść o 10% Jezeli go przesłaniamy dodatkowo to kolejne 10% i dopiero mnożymy moc przez 1,15 Wiecie wszystko wiec zaczynjcie liczyć --- pozdrawiam Cytuj
krisk Opublikowano 13 Lipca 2010 #7 Opublikowano 13 Lipca 2010 Nie będę zakładał kolejnego tematu, by nie śmiecić niepotrzebnie. Ja mam troszkę inną prośbę niż kolega. Potrzebuję wyliczyć faktyczną moc grzejnika dla temp zasilania 75 stopni i temperatury powrotu około 60-65 stopni. Wiem, że są jakies wzory (tu bardziej ukłon w stronę projektantów) ale nie wiem jakie. W dużym skrócie, chcę wiedzieć czy producent podaje faktyczną moc grzejnika. Producent podaje moc dla swych grzejników standardowo dla okreslonych parametrów w tabelach inne parametry pracy np 60/40 posiadaja swoje mnośniki do mocy odczytanych z pow. tabel Tylko od tej strony nie dobiera sie grzejnika Najpierw masz strate w pomieszczeniu potem mnożysz * 1,15 /zaw termostatyczny/ i następnie musisz tą moc podzielić przez odczytany z tabli wsp. korekcyjny do zmiennych parametrów aby przeliczyc je na standardowe i odczytujesz z tabeli jaki dobrałeś grzejmik Prosta sprawa Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi