Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Bardzo Długo Pracuje W Podtrzymaniu!

Colinn211

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od tygodni nie mogę ustawić pieca więc poprosiłem fachowca który ten piec zakładał. Ustawił

Czas podawania 11s

Przerwa 89s

Praca podtrzymania 5s

Przerwa 7min

Nadmuch 50% klapka otwarta na 2 cm

Piec teraz pracuje cały czas w podtrzymaniu nawet po 10 godzin! Wiem, że to źle ale nie wiem co jest przyczyną.

Wcześniej Podawanie i przerwę miałem mniejsza o połowę ale węgiel przesypywalo.

Opublikowano

Powiedziałem mu o wszystkim a on tłumaczy, że jest ciepło więc to normalne, że piec pracuje tak długo w podtrzymaniu. Ja już głupiej, zaraz wrzucę ten piec na złom i kupię jakiegoś smieciucha :-) nic już nie rozumiem

Opublikowano

Po pierwsze to nie wiemy jaki to kocioł. Przydało by się napisać też jaki sterownik tym zarządza. Pewnie sam kocioł jest za duży na potrzeby grzewcze budynku....

Opublikowano

Kocioł defro komfort duo 25kw 170 m stary nieocieplony dom bojler 100l sterownik k1v2. Ze strony ciepłowlasciwe wyszło 24kw.

Opublikowano

W jakim trybie jest ustawiony? Ogrzewanie domu czy lato?

Opublikowano

Z jednej strony to dobrze bo zasobnik 130 kg wystarcza na około 14 dni ale wiem, że to nie zdrowe dla pieca.

Opublikowano

A dlaczego to jest niezdrowe dla kotła. Moim zdaniem jest bardzo zdrowe. Najważniejsze abyś miał taka temperaturę w domu jaką chcesz mieć. Ciesz się małym spalaniem a nie szukaj problemów. Problemy cię same znajdą

Opublikowano

"to nie zdrowe dla pieca" kataru przez to nie będzie. Ważne by na piecu była właściwe temp na wyjściu i na powrocie to nic się złego nie stanie.

Podtrzymanie to jest strata opału, ale jak nie na zapalarki to jakoś trzeba ten żar podtrzymać.

Powiedz nam co to masz za termos skoro tylko tyle opału potrzeba przy aktualnych temperaturach 4-7 stopni.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dom nie jest ocieplony, wstawiłem tylko nowe okna i położyłem wate.

Napisałem około ale ostatnio u nas było dość ciepło w nocy prawie 10 st teraz pewnie 10 max.

Opublikowano

A ja się powtórzę 

Autora tematu spotykają same takie dziwne przypadki i o nich zakładał ciągle nowe tematy
http://forum.info-og...&userMode=title

Zamiast spłodzić 1 temat  pod tytułem "moje problemy z kotłem ......" tworzy coraz więcej tematycznych potworków.

I dodam - Chłopie przestań! - działa źle, nie działa, jeszcze gorzej!

Jakby kocioł ci zasuwał non stop, paląc 100kg/ dobę - to byś dopiero "płakał"

Opublikowano

A ja napisze tak: Jak jedziesz na dwustanie to normalne. Przejdź na automat/pid i grzej ciągle. Będziesz miał porównanie co lepsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.