Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Umiejscowienie Zaworu 3D Lub Temperaturowego

krzysiek696

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Państwa.

Mam pytanie odnośnie zaworu trójdrogowego lub zaworu temperaturowego w celu podniesienia temperatury wody wracającej do pieca. Jest to nowa instalacja z piecem za ekogroszek i nie idzie złapać temperatury na piecu bo jak tylko załączą się pompki to wychładza piec i ten non-stop koptuje węgiel którego idzie do 35-40 kilo na dobe. Moje pytanie brzmi czy można jeden z ww. zaworów wstawić na powrocie tak że będzie tak jakby za pompą. Przepraszam za schemacik ale robiłem na szybko.post-69640-0-95462300-1476738956_thumb.p

post-69640-0-95462300-1476738956_thumb.png

Opublikowano

Jaka jest wielkość tej podłogówki? A jak ten zawór trójdrożny przed podłogówką  jest podłączony? Czy jest na podłogówkę oddzielna pompa?  

Opublikowano

Tak na podlogowke jest zalozona oddzielna pompa a przed ta pompa zawor trojdrozny termostatyczny ustawiony na jakies 36-38st. Podlogowki jest ok 450 metrow polozone do tego 7 grzejnikow CV22 800x600.

Opublikowano

Cos podobnego do mnie masz ale ja mam inny problem. Mam zawor 3D przed pompa na podlogowe zawor ten ciagnie juz na samym powrocie a w podloge i tak idzie 48 st taka sama mam ustawiona na kotle bo jak bym dal wiecej to podlogowe sie rozlaczy. I czy moze mi ktos doradzic co mam zrobic aby piec pracowal na 60 st a w podlogowe szlo 38st. Ponizej podaje schemat mojej kotlowni

http://ifotos.pl/zobacz/201610181_arssqhw.jpg

Jesli chodzi kolego o Twoj problem to mialem podobny na poczatku tez mi szlo ponad 45kg doba ale dom byl nie wygrzany teraz jak jest wygrzany to i spalanie spadlo do okolo 22kg. I tez mialem ciagle duzy buffor na podlogowe.

Opublikowano

To ze jest dom niewygrzany to zdaje sobie z tego sprawe bo w sumie palilem dopiero 3 dni od poludnia do wieczora. I byc moze ze jak bede dluzej uzytkowal to sytuacja sie unormuje, ale co jesli nie? Chce tylko wiedziec czy zamontowanie zaworu Afriso ARV 385 w tym miejscu ma sens. Z tego co wyczytalem nie jest to zawor termostatyczny tylko z rozdzielaczem mechanicznym, dodatkowo zalozy za nim termometr I bede wiedzial jaka woda wraca do pieca wiec bede mogl nim regulowac ilosc cieplej wody a jak temperatury sie unormuja bedzie pracowal na jednym nastawieniu.

Opublikowano

U mnie to dosc dlugo trwalo zanim sie unormowalo przepalalem co 3 dni jak jeszcze nie mieszkalem to szlo pelno opalu coagle podawal i przezucal. W tym roku juz mieszkam wiec pali sie caly czas i wietrze codziennie aby wilgoci nie bylo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.