pacula79 Opublikowano 5 Lutego 2009 #1 Opublikowano 5 Lutego 2009 Witam chciałbym kupić zawór 4D tylko mam dylemat jakiej firmy.Na forum polecają ESBEE lecz z tego co się dowiedziałem to został już wycofany z produkcji ten co ja bym chciał czyli mosiężny DIN25 kvs8 gwint wewnętrzny.Znalazłem w jednym sklepie ten zawór za 235 zł. Proponowali mi także firmy Danfoss choć ceny nie pamiętam i niewiem co to za firma. Proszę o poradę. Cytuj
marmur Opublikowano 5 Lutego 2009 #2 Opublikowano 5 Lutego 2009 Witam Również podpinam się pod temat. Nieco go rozwinę o pytanie czy lepszy mosiężny, czy żeliwny np Honeywell. Pozdrawiam Marek Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 5 Lutego 2009 #3 Opublikowano 5 Lutego 2009 Witam, Ja z kolei proponuję szwedzkie zawory mieszające ESBE. Bardzo porządnie wykonane choć nieco droższe od zaproponowanych przez kol. Sanitsystem. Wybór zawory mieszającego pod kątem materiału, z jakiego jest wykonany: do instalacji otwartych mosiężny, do zamkniętych - żeliwny lub mosiężny. Dobór ten jest podyktowany warunkami, w jakich pracuje mieszacz. W instalacjach otwartych z zwykle większą ilością rozpuszczonego w wodzie powietrza zawór żeliwny jesli nie jest regularnie przekręcany może skorodować od wewnątrz powodują kłopoty z regulacją. Pozdrawiam Piotr Cytuj
SanitSystem Opublikowano 5 Lutego 2009 #4 Opublikowano 5 Lutego 2009 No wypraszam sobie Minimixy to bardzo dobre zawory i bardzo porzadne. Chociaż do ręcznej regulacji to wolę Termomix, Womix lub ESBE Cytuj
mezik0 Opublikowano 5 Lutego 2009 #5 Opublikowano 5 Lutego 2009 dzięki Piotrze za odpowiedzi ,zawory ESBE są w ciągłej sprzedaży tylko w nowszej wersji cena zależy od wielkości ja kupiłem zawór tej firmy fi 25 za niecałe 200 zł Cytuj
pacula79 Opublikowano 5 Lutego 2009 Autor #6 Opublikowano 5 Lutego 2009 to może podasz mi telefon tego sklepu skoro cena jest niższa o 40 zł w porównaniu z moim sklepem. Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 5 Lutego 2009 #7 Opublikowano 5 Lutego 2009 Witaj, W mojej okolicy są w cenie 176 zł brutto za mosiężny czterodrożny ESBE 1". Cena chyba sprzed wzrostu kursu euro. Pozdrawiam Piotr Cytuj
SanitSystem Opublikowano 5 Lutego 2009 #8 Opublikowano 5 Lutego 2009 1" Minimix 142 zł, Womix 1" -120 zł Cytuj
pacula79 Opublikowano 5 Lutego 2009 Autor #9 Opublikowano 5 Lutego 2009 Witaj, W mojej okolicy są w cenie 176 zł brutto za mosiężny czterodrożny ESBE 1". Cena chyba sprzed wzrostu kursu euro. Pozdrawiam Piotr To może się jakoś dogadamy z zakupem i przesyłką panie Piotrze? i jeszcze jedno pytanko czym się te zawory różnią na tych zdjęciach choć parametry są te same a inaczej wyglądają? może te bez skali są nowsze!? Cytuj
marmur Opublikowano 5 Lutego 2009 #10 Opublikowano 5 Lutego 2009 Witaj, W mojej okolicy są w cenie 176 zł brutto za mosiężny czterodrożny ESBE 1". Cena chyba sprzed wzrostu kursu euro. Pozdrawiam Piotr Na Allegro spotkałem zawór 5/4" ESBE Jeszcze kilka dni temu za 180 zł, a obecnie 210 zł. CZAS UCIEKA, EURO ROŚNIE W SIŁĘ, WIĘC CHYBA NAJWYŻSZY CZAS KUPIĆ. Cytuj
automatyk Opublikowano 5 Lutego 2009 #11 Opublikowano 5 Lutego 2009 widze ze zaczeła sie wymienianka modeli i producentów ja uznaje w tym zakresie dwie firmy heimaier i belimo Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 6 Lutego 2009 #12 Opublikowano 6 Lutego 2009 To może się jakoś dogadamy z zakupem i przesyłką panie Piotrze? i jeszcze jedno pytanko czym się te zawory różnią na tych zdjęciach choć parametry są te same a inaczej wyglądają? może te bez skali są nowsze!? Witaj, Na zdjęciach po lewej jest zawór starego typu a po prawej nowego typu. Parametry te same ( różny Kvs, w starym 12 w nowym 10 ), nowy jest staranniej wykonany i ma lepszy uchwyt pod siłownik. Oba mają skalę, tylko w starym jest to skala cyfrowa a w nowym poglądowa. A z przesyłką żaden problem. Pozdrawiam Piotr Cytuj
compan Opublikowano 6 Lutego 2009 #13 Opublikowano 6 Lutego 2009 Witaj! Do instalacji opartej na kotle Zębiec KP20 jaki zawór 4D mógłbyś polecić? Interesuje mnie jakiś niezbyt drogi 5/4". Oczywiście w miarę solidny i żeby rozbudowa o siłownik była również atrakcyjna cenowo. Czy ten starczy model ESBE jest dobry? pozdrawiam Cytuj
miroslawm Opublikowano 6 Lutego 2009 #14 Opublikowano 6 Lutego 2009 Witam ja mam zawory i siłowniki ESBE oraz sterownik Estyma i jestem bardzo zadowolony z tego zestawu, przed zakupem porównywałem z Womix i cena była niewiele niższa natomiast u mnie na miejscu Womix nie mogłem dostać natomiast ESBE tak, ponadto o ESBE wyczytałem pozytywne opinie, natomiast o Womix nikt nie pisał na tym forum, nawet zadałem kiedyś takie pytanie dlatego taki jest mój wybór z którego jestem zadowolony Cytuj
elektryczny1971 Opublikowano 23 Lutego 2009 #15 Opublikowano 23 Lutego 2009 witam. Tak czytam wasze wypowiedzi i zastanawiam się czemu przy wyborze kierujecie się tylko ceną? To ma być zakup na lata a nie na sezon.To nie firma jest najważniejsza a rodzaj materiału i średnica . Te proponowane przez fachmenów 25 to na pewno nie do pieców na paliwa stale !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
SanitSystem Opublikowano 23 Lutego 2009 #16 Opublikowano 23 Lutego 2009 a to ciekawe to do kotłów na paliwo stałe to jaki ma być zawór ???? Bo wymieniliśmy już różne i mosiężne i żeliwne różnych producentów a Ty kogo polecasz i z jakich materiałów ???? 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi