Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakiej Firmy Zawór Wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

chciałbym kupić zawór 4D tylko mam dylemat jakiej firmy.Na forum polecają ESBEE lecz z tego co się dowiedziałem to został już wycofany z produkcji ten co ja bym chciał czyli mosiężny DIN25 kvs8 gwint wewnętrzny.Znalazłem w jednym sklepie ten zawór za 235 zł. Proponowali mi także firmy Danfoss choć ceny nie pamiętam i niewiem co to za firma. Proszę o poradę.

Opublikowano

Witam

Również podpinam się pod temat. 

Nieco go rozwinę o pytanie czy lepszy mosiężny, czy żeliwny np Honeywell.

Pozdrawiam

Marek

Opublikowano

Witam,

Ja z kolei proponuję szwedzkie zawory mieszające ESBE. Bardzo porządnie wykonane choć nieco droższe od zaproponowanych przez kol. Sanitsystem.

Wybór zawory mieszającego pod kątem materiału, z jakiego jest wykonany: do instalacji otwartych mosiężny, do zamkniętych - żeliwny lub mosiężny. Dobór ten jest podyktowany warunkami, w jakich pracuje mieszacz. W instalacjach otwartych z zwykle większą ilością rozpuszczonego w wodzie powietrza zawór żeliwny jesli nie jest regularnie przekręcany może skorodować od wewnątrz powodują kłopoty z regulacją.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

No wypraszam sobie Minimixy to bardzo dobre zawory i bardzo porzadne. Chociaż do ręcznej regulacji to wolę Termomix, Womix lub ESBE

Opublikowano

dzięki Piotrze za odpowiedzi ,zawory ESBE są w ciągłej sprzedaży tylko w nowszej wersji cena zależy od wielkości ja kupiłem zawór tej firmy fi 25 za niecałe 200 zł

Opublikowano
  • Autor

to może podasz mi telefon tego sklepu skoro cena jest niższa o 40 zł w porównaniu z moim sklepem.

Opublikowano

Witaj,

W mojej okolicy są w cenie 176 zł brutto za mosiężny czterodrożny ESBE 1". Cena chyba sprzed wzrostu kursu euro.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano
  • Autor

post-4450-1233867829.jpgpost-4450-1233867601.jpg

Witaj,

W mojej okolicy są w cenie 176 zł brutto za mosiężny czterodrożny ESBE 1". Cena chyba sprzed wzrostu kursu euro.

Pozdrawiam

Piotr

To może się jakoś dogadamy z zakupem i przesyłką panie Piotrze? i jeszcze jedno pytanko czym się te zawory różnią na tych zdjęciach choć parametry są te same a inaczej wyglądają? może te bez skali są nowsze!?

Opublikowano
Witaj,

Pozdrawiam

Piotr

Na Allegro spotkałem zawór 5/4" ESBE Jeszcze kilka dni temu za 180 zł, a obecnie 210 zł. CZAS UCIEKA, EURO ROŚNIE W SIŁĘ, WIĘC CHYBA NAJWYŻSZY CZAS KUPIĆ.

Opublikowano

widze ze zaczeła sie wymienianka modeli i producentów ja uznaje w tym zakresie dwie firmy heimaier i belimo

Opublikowano
post-4450-1233867829.jpgpost-4450-1233867601.jpg

To może się jakoś dogadamy z zakupem i przesyłką panie Piotrze? i jeszcze jedno pytanko czym się te zawory różnią na tych zdjęciach choć parametry są te same a inaczej wyglądają? może te bez skali są nowsze!?

Witaj,

Na zdjęciach po lewej jest zawór starego typu a po prawej nowego typu. Parametry te same ( różny Kvs, w starym 12 w nowym 10 ), nowy jest staranniej wykonany i ma lepszy uchwyt pod siłownik. Oba mają skalę, tylko w starym jest to skala cyfrowa a w nowym poglądowa.

A z przesyłką żaden problem.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Witaj! Do instalacji opartej na kotle Zębiec KP20 jaki zawór 4D mógłbyś polecić? Interesuje mnie jakiś niezbyt drogi 5/4". Oczywiście w miarę solidny i żeby rozbudowa o siłownik była również atrakcyjna cenowo. Czy ten starczy model ESBE jest dobry?

pozdrawiam

Opublikowano

Witam ja mam zawory i siłowniki ESBE oraz sterownik Estyma i jestem bardzo zadowolony z tego zestawu, przed zakupem porównywałem z Womix i cena była niewiele niższa natomiast u mnie na miejscu Womix nie mogłem dostać natomiast ESBE tak, ponadto o ESBE wyczytałem pozytywne opinie, natomiast o Womix nikt nie pisał na tym forum, nawet zadałem kiedyś takie pytanie dlatego taki jest mój wybór z którego jestem zadowolony

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam.

Tak czytam wasze wypowiedzi i zastanawiam się czemu przy wyborze kierujecie się tylko ceną? To ma być zakup na lata a nie na sezon.To nie firma jest najważniejsza a rodzaj materiału i średnica . Te proponowane przez fachmenów 25 to na pewno nie do pieców na paliwa stale !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

a to ciekawe to do kotłów na paliwo stałe to jaki ma być zawór ???? Bo wymieniliśmy już różne i mosiężne i żeliwne różnych producentów a Ty kogo polecasz i z jakich materiałów ????