Colinn211 Opublikowano 12 Października 2016 #1 Opublikowano 12 Października 2016 Mam piec defro z podajnikiem i od początku palenia dokładnie w tym samym miejscu pojawia się pył przypuszczam, że wydostaje się on z wentylatora i nie jestem pewny czy to jest normalne?
wwoytek Opublikowano 12 Października 2016 #2 Opublikowano 12 Października 2016 Mozliwe nieszczelnosc na zasobniku paliea (jakas blacha niedospawana) i przez szczelinke wylatuje pyl ... weglowy lub z uszczelnienia miejsca polaczenia zasobnika paliwa z rura podajnika. Obejrzyj dokladnie te miejsca i napewno cos znajdziesz.
hektoras Opublikowano 12 Października 2016 #3 Opublikowano 12 Października 2016 Jaki dokładnie model pieca?? Czym palisz ?? Ale ni powinien przy wentylatorze śmiecić pyłem chyba że przytkany kanał powietrzny - sprawdź ??
sambor Opublikowano 12 Października 2016 #4 Opublikowano 12 Października 2016 Autora tematu spotykają same takie dziwne przypadki i o nich zakładał ciągle nowe tematy https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=67965&sid=b3c6f77198dee11f92775621c6a4388a&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Zamiast spłodzić 1 temat pod tytułem "moje problemy z kotłem ......" tworzy coraz więcej tematycznych potworków. Kolego colinn211 może masz podłączone odwrotnie przewody do dmuchawy i ona ciągnie z kotła a nie dmucha do środka kotła. Aby to naprawić należy na sterowniku lub samej dmuchawie zamienić miejscami żyły kabla zasilającego dmuchawę. Pomaga na 100% ;) A tak na poważnie nie masz kotła gazowego, tylko przeciętny kocioł na węgiel z wszystkimi chorobami takich kotłów i musisz się do tego przyzwyczaić.
Colinn211 Opublikowano 12 Października 2016 Autor #5 Opublikowano 12 Października 2016 Sambor chyba za bardzo się przejmuje, muszę trochę odpuścić.
Colinn211 Opublikowano 15 Października 2016 Autor #7 Opublikowano 15 Października 2016 Okazało się, że pod kanałem doprowadzajacym powietrze z wentylatora jest śruba zaslepiajaca otwór (do czego nie wiem) i była niedokrecona. Po przykreceniu pyłu jest dużo mniej ale jednak coś się wydostaje, prawdopodobnie nie dokrecilem kluczem do końca. Nie chcę zakładać nowego tematu bo dostałem zrype od Sambora:-) więc napiszę w tym. Od pewnego czasu próbuje ustawić piec i teraz mam ustawienia Podawanie 5s Przerwa 35s Nadmuch 33% I teraz piec jest w podtrzymaniu 6 godzin!!! Wcześniej było 7s podawania i 65 s przerwy dmuchane podobne i podtrzymanie trwało max 25 min Ktoś mi to wytłumaczy. Dom 170m nieocieplony nowe okna i piec 25kw.
papasmurfek Opublikowano 15 Października 2016 #8 Opublikowano 15 Października 2016 Dziś był cieplejszy dzień i pewnie dla tego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.