metalbet Opublikowano 16 Sierpnia 2016 #1 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Witam serdecznie mam taki problem posiadam ogrzewanie grzejnikowe zasilane pompką alpha 2 samo adaptacyjna 25-60 po właczeniu sie pompki szumi w grzejnikach bardzo nie znośnie grzejniki napewno odpowietrzone szum znika wtedy gdy przestawie na 1bieg pompki ale niestety wtedy mi niedogrzewa grzejników czemu tak jest może mi ktos pomoże bardzo prosze dziekuje
Gość Digitrax Opublikowano 16 Sierpnia 2016 #2 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Nieustawione przepływy na grzejnikach. Tzw nastawy wstępne. Jak będzie to poprawnie wykonane to i na najniższym biegu lub Auto Adapt będą grzać wszystkie grzejniki bez szumu. Na 90 % starczyłaby też mniejsza pompka.
metalbet Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor #3 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 No tak mniejsza pompka ale jak miałem 25-40to nie dawała rady i działało wszystko na zwykłej pompce grundwos 25-60 przy zmianie pieca założyłem tą nową pompkę to w sumie co ja mam teraz zrobić?? Przecież nie wymienię znowu pompy???
metalbet Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor #4 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Jak ustawić te przepływy na grzejnikach jak mam zawory z galkami termostatycznymi????
ogleniu Opublikowano 18 Sierpnia 2016 #5 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Jak ustawić te przepływy na grzejnikach jak mam zawory z galkami termostatycznymi???? to zależy co tam dokładnie masz...ja znam dwa roziwązania: -poprzez ściągnięcie gałki i ustawienie takiego pierścienia którym reguluje się przepływ -poprzez wkręcenie śruby na imbus w zaworze powrotnym z grzejnika
metalbet Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor #6 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 aha teraz rozumiem zobacze co mi zadzaiała poprawnie dziwi mnie tylko że na starej pompce działało ok a teraz szumi dziekuje pozdrawiam
ogleniu Opublikowano 18 Sierpnia 2016 #7 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 może stara pompka była ustawiona na 1 bieg? na Twoim miejscu zrobiłbym tak: -ustawił pompke na 1 bieg -skryzował grzejniki które grzeją na 1 biegu i zwiększył przepływ na max na tych które nie grzały na 1 biegu -im bliżej grzejnik jest pompki tym bardziej powinien być skryzowany i przepływ przez wszystkie grzejniki powinien być taki sam -później bawił bym się auto adapt
metalbet Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor #8 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 a jezeli ja mam wszystkie grzjniki po odkrecane na powrocie na maxa to jest zle tak??
Gość Digitrax Opublikowano 19 Sierpnia 2016 #9 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Woda jest "leniwa" i płynie szybciej tam gdzie ma lżej czyli czym bliżej pompy tym większy przepływ. Trzeba to zrównoważyć poprzez nastawy wstępne w zaworach. Trzeba zmniejszyć przepływ na tych grzejnikach, które są najbliżej. Woda będzie przez nie wolniej płynąć, więc szum ustąpi i jednocześnie do dalej oddalonych grzejników popłynie większy strumień. Na powrocie grzejniki maja być odkręcone na max. Nastawy realizuje się na zaworach termostatycznych.
metalbet Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor #10 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Aha super dziekuje teraz niemam jak przetestowć bo zagorąco i jestem w delegacji ale jak wruce to może coś sprawdze z góry dziekuje za dokładny opis co i jak pozdrawiam i dam znac jaki uzyskałem efekt
ogleniu Opublikowano 22 Sierpnia 2016 #11 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Nastawy realizuje się na zaworach termostatycznych. A jeśli nie ma możliwości ustawiania przepływu na termostatycznych? :)
sambor Opublikowano 22 Sierpnia 2016 #12 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 To albo kryzy na zasilaniu - będzie problem z policzeniem , albo zaworami na powrocie , Jak z resztą już koledzy pisali.
ogleniu Opublikowano 22 Sierpnia 2016 #13 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 czyli tak jak pisałem ;) Chciałem tylko pokazać koledze Digitrax ze nie zawsze jest możliwośc regulacji na zaworach termostatycznych
metalbet Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Autor #14 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Spokojnie Panowie i tak musze cos zaradzic tak że każda rada jest dobra dziękuje śłicznie
kornik79 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 #15 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 A filtr przed pompą masz czysty?
metalbet Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor #16 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 raczej tak bo nówka załozyłem i niestety po kryzowaniu na grzejnikach szum jest nadal kurcze i niewiem co zrobic??
kornik79 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 #17 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 A jak wygląda instalacja? Starego typu-piony i rozgałęzienia czy rozdzielacze i rury pod podłogami? Jakie średnice rur?
metalbet Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Autor #18 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 wszystko mam z miedzi domek z poddaszem użytkowym dwie szafki na górze i na dole rozprowadzenie z szafek miedz z kregu nie znam sie na rozmniarach ale chyba 1.2 wszystko idzie podłoga i zasilane właśnie tą pompką i tak do każdego z grzejników
Gość mak Opublikowano 30 Sierpnia 2016 #19 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Instalacja wymaga regulacji hydraulicznej i powinien to wykonać instalator. Masz błędnie dobrane średnice rurociągów albo błędnie dobraną pompę. Napisz coś więcej o samej instalacji bo żeby powiedzieć coś więcej trzeba znać szczegóły jej budowy oraz znać miejsca gdzie regulację można przeprowadzić tego się nie da zrobić na oko. Na oko zrobił twój instalator i zrobił niestety źle
metalbet Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Autor #20 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 ale tak jak wcześniej pisałem na zwykłej pompie 25-60 firmy grundfos było wszystko ok to jak moga byc dobrane zle rury lub pompka???
sambor Opublikowano 31 Sierpnia 2016 #21 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 W nowej pompie też są nastawy jak w starej - to te 3 biegi oznaczone I, II i III nastaw na nie i zobaczysz co będzie
Gość mak Opublikowano 31 Sierpnia 2016 #22 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Dziwne jest to dla laika. Prawie każdy instalator wie ( piszę prawie bo twój nie wiedział) że każdy rodzaj rur jest opisany parametrem pt "maksymalna prędkość przepływu" Niestety twój instalator nie miał pojęcia o budowie instalacji i wykonał ją "na oko" nie uwzględniając tego parametru. Instalację CO z miedzi trzeba tak projektować aby prędkość przepływu w rurach o średnicach 28 i większych wynosiła maksymalnie 0,3 m/s a w rurach o średnicach poniżej 28 maksymalnie 0,5 m/s . To tyle albo aż tyle. Należy zwrócić uwagę że maksymalna prędkość przepływy jest parametrem który należy bezwzględnie stosować. Jej przekroczenie może spowodować zniszczenie instalacji. Niestety w rozległych instalacjach regulacji nie da się wykonać bez odrobiny matematyki. I efekt jest taki jak w twojej instalacji Któreś rurociągi mają za mała średnicę , instalator próbował to ukryć stosując pompę 25/60 i instalacja jest głośna. Poza średnicami rurociągów i pompą kolejnym elementem którym reguluje się instalację grzejnikową są nastawy wstępne na grzejnikowych zaworach termostatycznych. Niestety część instalatorów i inwestorów jest zdania że " jest to zbędny wydatek)" i mamy problem, bo regulacja jest bardzo utrudniona. Informacją smutną jest to że na odległość trudno będzie Ci pomóc. Ps Nieprzyjemne odgłosy poza prędkością przepływy może też powodować wadliwy sposób montażu rurociągów oraz nieuwzględnienie kompensacji wydłużeń
metalbet Opublikowano 1 Września 2016 Autor #23 Opublikowano 1 Września 2016 dziekuje ale dziwi mnie to że na starej pompie było wszystko ok a teraz po zmianie pieca i założenie nowej pompki tak sie dzieje
metalbet Opublikowano 1 Września 2016 Autor #24 Opublikowano 1 Września 2016 W nowej pompie też są nastawy jak w starej - to te 3 biegi oznaczone I, II i III nastaw na nie i zobaczysz co będzieok nastawiem na 1 bieg i szumu niema ale na 2 i 3 szum sie pojawia ale na pierwszym biegu niewiem czy pompka da rade popchnąc do wwzyskich grzejnikió bo na starej nie dawało rady na 1 biegu cały czas działała na 2, ale w sumie to co jest grane jak daje na auto adapt co jest tego powodem?sam juz zupiałem
Gość mak Opublikowano 2 Września 2016 #25 Opublikowano 2 Września 2016 Czyli pompa jest dobrana błędnie Alfa 2 25/60 na I biegu ma wydajność prawie 1,6 m3/h Co ciekawe 25/40 ma I biegu ma wydajność podobną czyli na pewno przyczyna szumów leży po stronie instalacji a na twoje potrzeby wystarczyła by pompa 25/40. Instalator gdzieś mocno zaniżył średnice rurociągów i dlatego instalacja szumi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.