mrblue Opublikowano 20 Lipca 2016 #1 Opublikowano 20 Lipca 2016 Witam Z kotłowni mam wprowadzone 2 dwuzylowe przewody. Jeden na parter drugi na piętro. Do czego można je wykorzystać? Jeszcze nie mam wybranego sterownika do instalacji, dlatego pytam. Instalacja będzie z kotlem na groszek, dół podlogowka, góra grzejniki i podlogowka w łazience. Chodzi o to żeby wybrać taki sterownik, który byłby w stanie wykorzystać te przewody do czegoś sensownego. Jestem trochę zielony w temacie i będę wdzięczny za poradę.
czoper75 Opublikowano 20 Lipca 2016 #2 Opublikowano 20 Lipca 2016 Są to pewnie przewody do czujników temperatury
mrblue Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor #3 Opublikowano 20 Lipca 2016 Przewody są wprowadzone ze ścian tak jakby na wysokości rąk, jak na przykład manipulator alarmowy. Czy to normalne dla czujników temperatury?
czoper75 Opublikowano 21 Lipca 2016 #4 Opublikowano 21 Lipca 2016 Wysokość by się zgadzała ,ale musisz mieć odpowiednio rozprowadzoną instalacje ,a co najważniejsze kotłownie, żeby sterownik który dobierzesz tym sterował
mrblue Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor #5 Opublikowano 21 Lipca 2016 No właśnie chodzi mi o to jaki sterownik wybrać żeby to wykorzystać.
sambor Opublikowano 21 Lipca 2016 #6 Opublikowano 21 Lipca 2016 Te kabelki to zawsze można obciąć. ;) :P I nie będzie problemu :). Jak to przewody typowe do instalacji el np YDY, OMY , które wytrzymają 230V to można dać pokojowe sterowniki / termostaty tygodniowe po ok 120zł i sterować nimi pompy zasilające podłogówkę i grzejniki. Wtedy nie ważne jaki jest sterownik kotła, Ja jestem przeciwny takim sterowaniom ale jak ktoś chce to może to zrobić.
mrblue Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor #7 Opublikowano 21 Lipca 2016 To są przewody z dwiema żyłami. Czy wystarczą dwie na takie wynalazki?
Patrol Opublikowano 1 Sierpnia 2016 #9 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 sam regulator pokojowy możesz mieć zasilany bateryjne, a dwie żyły idą do sterownika kotła pod styki termostatu (wystarcza wtedy ytdy 0,5mm2)
sambor Opublikowano 1 Sierpnia 2016 #10 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Przewody telefoniczne typu YTDY służą do wykonania instalacji niskonapięciowych - praktycznie do 60V AC, więc nie nadają się do bezpośredniego sterowania odbiorników 230V np pompy
Patrol Opublikowano 1 Sierpnia 2016 #11 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 wiadomo bezpośrednio nie, ale pod styki przekaźnika sterownika kotła podpina i obstawiam, że tak ma to właśnie przygotowane (inaczej ze ściany musi min 1,5mm2 mu wyłazić)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.