rafalh5 Opublikowano 2 Czerwca 2016 #1 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Witam Podczas palenia w piecu na ciepłą wodę, grzejniki i podłogówkę wszystko jest ok. ale gdy chcę sobie dogrzać sam dom bez grzania na bojler po zakręceniu zaworu wywala mi wodę z rury dogrzewającej baniak z wodą. według mnie to trochę dziwne abym nie mógł grzać samego domu bez ogrzewania bojlera na ciepłą wodę. druga sprawa to czy jest normalne podczas samego grzania na wodę po włączeniu pompki CO zaczyna się jakby przelewać woda w bojlerze wodę podgrzewa dobrze tylko to przelewanie mnie zastanawia. proszę o jakieś podpowiedzi
gersik Opublikowano 2 Czerwca 2016 #2 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Narysuj schemat połączeń w kotłowni. Dobrze by było dodać parę zdjęć.
rafalh5 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Autor #3 Opublikowano 2 Czerwca 2016 dołanczam kilka zdjęć i szkic instalacji CO mam nadzieję że się ktoś rozczyta :)
gersik Opublikowano 2 Czerwca 2016 #4 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Za nisko i źle podłączone naczynie zbiorcze. Przy zamknięciu bojlera pompa pcha w instalacje ogrzewania a że przepływ jest tam zaniżony pompa wypycha wodę przez naczynie.
sambor Opublikowano 2 Czerwca 2016 #5 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Tu należy naczynie wyprowadzić wprost z kotła osobną rurą. Popraw to.
rafalh5 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Autor #6 Opublikowano 2 Czerwca 2016 troche jestel laikiem w tych sprawach. urzytkownik gersik napisał żę naczynie jest za nisko pomoże jego wyrzucenie na strych i na jaką wysokość? najlepiej jak by się dało tego uniknąć. kolega sambor pisze o wyprowadzeniu naczynia osobną rurą z kotła tylko nie wiem jak mogłoby to wyglądać. a jeśli chodzi o błąd w podłączeniu naczynia zbiorczego to co jest żle?
rafalh5 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor #8 Opublikowano 3 Czerwca 2016 czyli najlepiej podłączyć naczynie bezpośrednio z pieca przed pompką. czy po takiej przeróbce zniknie również przelewanie wody w bojlerze? znalazłem również na forum że nie powinno stosować się odpowietrznika automatycznego u góry naczynia a który u mnie jest tylko nie widać na zdjęciu
sambor Opublikowano 3 Czerwca 2016 #9 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Ta rura z odpowietrznikiem też jest do zdemontowania. Jak połączysz tak , jak proponowałem to powinno działać prawidłowo, ale zbiornik przelewowy musi być najwyższym punktem instalacji
henryk1953 Opublikowano 3 Czerwca 2016 #10 Opublikowano 3 Czerwca 2016 tu masz jak prawidłowo powinno być zamontowane i dobrane naczynie wzbiorcze. document (32).pdf A co do montażu zaworu odpowietrzającego na zbiorniku ,- to głupota ,przy prawidłowym montażu zbiornika taki zawór odpowietrzający będzie cały czas otwarty ,a skoro tak to po co ponosić koszty tego zaworu -rurka jest zdecydowanie tańsza.Po drugie na żadnej rurce z wyjątkiem sygnalizacyjnej i cyrkulacyjnej nie wolno stosować urządzeń które by zmniejszało lub ograniczało przekrój tych rurek. O tym jest w tej normie. Naczynie podłącz tak jak ci kolega sambor namalował,włącznie z przeniesieniem go w to miejsce.Tak będzie najprościej.
Gość mak Opublikowano 3 Czerwca 2016 #11 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor i tak ma dużo szczęścia że ta instalacja działa, na jednej pompie, brak ochrony powrotu, a ten zawór różnicowy to kolejny pozór bezpieczeństwa. Dobrze że chociaż zawór bezpieczeństwa jest na kotle. Na podgrzewacz cwu naczynie jest ale zaworu bezpieczeństwa i zwrotnego nie widać a i na schemacie też nie ma. Pomieszczenie na kotłownie jest też bardziej niż skromniutkie. Ale co tu mieć pretensje do użytkownika, to niestety wina instalatora. Inwestor też swoje 5 gr dołożył bo uwierzył instalatorowi i zapłacił za wykonanie bez weryfikacji wykonania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.