Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomóżcie Proszę Wybrać Kocioł

stradlin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A przerabiałeś coś lub dokładałeś, czy stoi tak jak kupiłeś? To ważne, czy w "standardzie" ma wszystko czego trzeba. NIe ukrywam, że z wielu powodów należy do moich faworytów.

Dokupiłem sobie reflektor ceramiczny i nową dmuchawę z "turbinką" bo zmieniałem soft z v2 na v3.

Zapalarka i lepszy ster to jest opcja

Opublikowano

Zbieram kasę :D ​Liczyłam na te portale typu giełda paliw ale wyszło jak zwykle - propozycje typu super cena 850 zł .Potrzebuję ok 2 ton/miesiąc więc szukam nadal. 

A tu składałaś ofertę ?

http://www.oferteo.pl/ekogroszek/zapytanie

Opublikowano

Dokładnie tu i przyszło kilka linkówna maila powszechni znanychnam składów

Opublikowano

Konkretnie - proszę bardzo - RBR Ekouniwersal 17 kW z palnikiem Batory i sterownikiem eCOAL lub Skam-P 17 kW z palnikiem Batory lub AZPP i sterownikiem SPPv2.

Grzesiu ? ja Cię tak po koleżeńsku zapytam i proszę o odpowiedź?

Ja jako sprzedawca kotłów pytam Ciebie jako sprzedawcę kotłów?

Jak Ci się N-ka rozkraczy to który z tych dwóch wybierzesz dla siebie jako następny który będzie ogrzewał Twój dom ?

Możesz prosto? tak bardzo prosto odpowiedzieć bez pitolenia ?

Opublikowano

Ja będę strzelał: RBR. Ja bym kupił tylko dla mnie był za drogi :-/

Opublikowano

Masz tylko te starsze modele,  w 5 klasie nic jeszcze nie sprzedajesz ?

Bietka masz już opał na oku na następny sezon?

Mam najnowsze modele ze sprawdzonymi palnikami i wymiennikami, a jak już pisałem obecnie dostępne 5 klasy mnie nie interesują, bo wiem jak zostały uzyskane i VW przy tym to "pikuś".

Gdy pojawi się oficjalnie kocioł, który faktycznie będzie miał 5 klasę bez kombinacji i "uszlachetniania wyników" wtedy będę go miał w ofercie - jest już taki i będzie niebawem oficjalnie dostępny.

Na razie mogę napisać, że ma zupełnie inny palnik bo z tych obecnych 5 klasy bez "uszlachetniania" się nie da zrobić.

Opublikowano

Uuuuu.... koleżanko @bietka ale teraz dałaś czadu! Jak to można tak bezczelnie polecać człowieka który handluje kotłami! Przecież to nie moralne. Na pewno oszukuje ludzi. ^_^

Pozdrawiam wszystkich walczących DonKichotów.  :P

PS. Dla tych zbyt poważnych dodaję, że to żarty.

Wynika z tego, że wszyscy oszuści zgromadzili się po stronie producentów i produkują kotły klasy 5. Wszyscy czekamy na wspaniały wjazd tego jedynego uczciwego kotła z 3 letnią gwarancją. 

Ps To też był zart.

Opublikowano

Grzesiu ? ja Cię tak po koleżeńsku zapytam i proszę o odpowiedź?

Ja jako sprzedawca kotłów pytam Ciebie jako sprzedawcę kotłów?

Jak Ci się N-ka rozkraczy to który z tych dwóch wybierzesz dla siebie jako następny który będzie ogrzewał Twój dom ?

Możesz prosto? tak bardzo prosto odpowiedzieć bez pitolenia ?

Wiesiu - tak szczerze to pewnie prędzej wymienię ją na któryś z oferowanych przeze mnie po badaniach gdy będzie okazja kupić taniej zanim się rozkraczy Enka [a Enkę opchnę taniutko kumplowi bo się męczy z kopciuchem, a na nowy podajnikowy go nie stać].

Potem porównam sobie wyniki jakie uzyskał na badaniach z tymi, które osiągnę u siebie na takim samym węglu jaki był użyty do badań.

Opublikowano

Mam najnowsze modele ze sprawdzonymi palnikami i wymiennikami, a jak już pisałem obecnie dostępne 5 klasy mnie nie interesują, 

To świeżo wyprodukowane starsze modele kotłów po liftingu z innym palnikiem, ale nadal w 4 klasie .

Opublikowano

Mam głupie pytanie. Czy gdybyście mieli dostęp do sieci gazowniczej, to zamienilibyscie swoje kotły na np. kondensat gazowy? Biorąc pod uwagę cenę i jakość groszku oraz wyższe rachunki za prąd może by tak zmienić swoje podejście do sposobu ogrzewania? Abonament za gaz i tak już w końcu płacę więc może...

Opublikowano

Kocioł gazowy kondensat i do tego kominek na drewno w  salonie,to wystarczy w nowej parterówce z poddaszem.

Z kalkulacji na kolanie  wynika że jak Ty chcesz grzać gazem, to wyjdzie Ci około  8.000 zł na sezon .

Opublikowano

Kondensat doskonale się sprawdza w domach ze starą instalacją grzewczą. Mi wystarczy, żeby przez ponad 90% sezonu grzewczego na piecu było max 55 stopni, a to wystarczy, żeby kondensacja zachodziła. Zakładam, że kocioł będzie pracował przez cały sezon non-stop, utrzymując w dzień 20, a w nocy 18 stopni. Sąsiad, który ma podobny dom (wprawdzie docieplone ściany, ale płaski i nieocieplony dach) płacił miesięcznie 500 zł przy zwykłym turbo. Oczywiście nie traktuję tego jak wyrocznię, ale jedynie jakiś argument.

Nie mówię już o samych kosztach inwestycji, bo te przy kondensacie będą u mnie zdecydowanie niższe.

Mam nadzieję, że te 8.000 to gruba przesada.

Muszę popytać instalatorów, czy montują takie kotły w starszych domach oraz pogrzebać na forum.

Opublikowano

Mam głupie pytanie. Czy gdybyście mieli dostęp do sieci gazowniczej, to zamienilibyscie swoje kotły na np. kondensat gazowy? Biorąc pod uwagę cenę i jakość groszku oraz wyższe rachunki za prąd może by tak zmienić swoje podejście do sposobu ogrzewania? Abonament za gaz i tak już w końcu płacę więc może...

Gaz też pewnie podrożeje w ramach akcji uniezależniania się od rosyjskiego bo każdy inny jest po prostu znacznie droższy, i im więcej tego innego będzie tym średnia cena zakupu będzie wyższa.

W efekcie wzrośnie cena lub np. zawartość azotu.

Generalnie jeśli masz gaz to inwestycja będzie tańsza i brak obsługi, ale ogrzewanie droższe, z tego powodu często grzejący gazem stają się zimnolubni więc dopytaj sąsiada czy ogrzewał wszystkie pomieszczenia i do ilu stopni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.