Skocz do zawartości
IGNOROWANY

100% Ogrzewanie Podłogowe - Kilka Pytań

Rfni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i o poradę pytam J

Panowie i Panie jestem na etapie ogrzewania podłogowego a chcę wykonać to sam i fajnie by było aby nie zrobić jakiejś głupoty i dodatkowo nie przepłacić za jakieś niepotrzebne dodatki. Sporo też czytałem na Waszym forum, lecz każdy przypadek jest nieco inny i ciężko na tej podstawie znaleźć dobre rozstrzygnięcie... Podłogówkę mam policzoną (zapotrzebowanie dla każdego pomieszczenia z osobna, ilość pętli i długości zgodnie z wszelakimi regułami) ale mam problem co do rozdzielaczy oraz dodatkowej pompki czy też pompek oraz istotnej reszty…

Sytuacja będzie się miała następująco:

Kocioł Immergas Zeus 26 z wbudowanym zasobnikiem 45l o mocy 3-26kW

Domek parterowy więc na jednym poziomie, 100% podłogówka na powierzchni 122m2 (podłoga część panele a część terakota).

Rozdzielacz 1 (od pieca do rozdzielacza ok 3m rury):

- 5 sekcji, pętle o długości od 76 do 86mb o łącznej długości ok 400mb w rurkach PEX 16

Rozdzielacz 2 (od pieca do rozdzielacza ok 7m rury):

- 7 sekcji, pętle od długości od 70 do 90mb o łącznej długości ok 540mb w rurkach PEX16.

1.       Czy  z uwagi na różne sumaryczne długości pętli na rozdzielaczach nie będzie problemu ze słabszym zasilaniem jednego z nich?

2.       Czy do zasilania rozdzielaczy wystarczy PP32 stabi ?

3.       Rozdzielacze z rotometrami, zaworami oraz odpowietrznikami czy z czymś jeszcze?

4.       Czy do wspomagania wbudowanej w kocioł pompki wybrać rozwiązanie:

a.      1 pompa zaraz za piecem a przed trójnikiem rozdzielającym na poszczególne rozdzielacze?

b.      2 pompy zaraz za piecem oraz za trójnikiem?

c.       pompka na każdym z rozdzielaczy?

d.      czy jeszcze inaczej, tylko jak?

5.       Rozdzielacz ma być wykonany z mosiądzu, nierdzewki, może jakiś konkretny producent?

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

1.       Czy  z uwagi na różne sumaryczne długości pętli na rozdzielaczach nie będzie problemu ze słabszym zasilaniem jednego z nich?

Nie będzie problemu. Po to jest regulacja na rotametrach.

2.       Czy do zasilania rozdzielaczy wystarczy PP32 stabi ? - do każdego z rozdzielaczy osobno

3.       Rozdzielacze z rotometrami, zaworami oraz odpowietrznikami czy z czymś jeszcze? - odpowietrzniki manualne , zawory do odpowietrzania pętli

d.      czy jeszcze inaczej, tylko jak? za kotłem sprzęgło 40kW a za nim pompa 25/60 z pompy osobne odejścia na oba rozdzielacze rurą PP32

5.       Rozdzielacz ma być wykonany z mosiądzu, nierdzewki, może jakiś konkretny producent? materiał nie gra większej roli -

dobre są Purno, Uponor, Finish, Capricorn

Opublikowano

Ja bym najpierw zrobił testy bez kupowania sprzęgła i pompy, a nóż pompa pieca obrobi to bez wsparcia. Dużo przemawia za - sam parter, bez pchania wody w górę.

Opublikowano

Dla pompy obiegowej w instalacji CO nie ma znaczenia czy pcha w górę czy w poziomie - ona pokonuje tylko opory hydrauliczne instalacji,

a nie różnicę poziomów.

Z charakterystyki pompy wynika, że będzie ona za mała.

Ale w jednym masz rację - zawsze można dostawić pompę i sprzęgło

Opublikowano

Dzięki serdeczne za pomoc, mnie więcej tak sobie to wyobrażałem po przewertowaniu forum ale kto pyta nie błądzi :) tym bardziej, że nigdy nie miałem z tym tematem do czynienia.

3.       Rozdzielacze z rotometrami, zaworami oraz odpowietrznikami czy z czymś jeszcze? - odpowietrzniki manualne , zawory do odpowietrzania pętli

czy dokładnie o taki zestaw chodzi?

http://allegro.pl/rozdzielacz-7-do-ogrzewania-podlogowego-capricorn-i6013392703.html

d.      czy jeszcze inaczej, tylko jak? za kotłem sprzęgło 40kW a za nim pompa 25/60 z pompy osobne odejścia na oba rozdzielacze rurą PP32 

+ obejście pompy z zaworem ZR czy też nie jest to konieczne?

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki serdeczne za pomoc, mnie więcej tak sobie to wyobrażałem po przewertowaniu forum ale kto pyta nie błądzi :) tym bardziej, że nigdy nie miałem z tym tematem do czynienia.

czy dokładnie o taki zestaw chodzi?

http://allegro.pl/rozdzielacz-7-do-ogrzewania-podlogowego-capricorn-i6013392703.html

W tym zestawie trzeba zmienić odpowietrznik na ręczny lub kupić takie coś  http://katalog.onninen.pl/pl/p/wodne-ogrzewanie-podlogowe/uponor-mp3-rozdzielacz-ufh-z-przepywom-st-fm-6x-9994015-uponor,9994015,12332653.html?origin=google_adwords&gclid=CPqZ4LLuzswCFQaNGwoda3INew

+ obejście pompy z zaworem ZR czy też nie jest to konieczne? - NIE, nic więcej nie dodawać!

Pozdrawiam

W przypadku kotłów gazowych nie stosuje się zaworów różnicowych - tam i tak nie będzie pracy grawitacyjnej do której ten zawór jest przeznaczony.

Opublikowano

Ok, jakoś nie załapałem z tymi odpowietrznikami a teraz już czaję, manualne = ręczne (tragedia).

Puki co nie mam więcej pytań. Dzięki za zaangażowanie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tragedia - w sensie, że nie załapałem o co Ci chodziło  :lol:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie,

Zgodnie z sugestiami kolegi Sambor kupiłem rozdzielacze Capricorn Premium wersja mosiężna, wszystko gitara lecz okazało się, że był złamany rotametr - sprzedawca przysłał mi nowy i co zauważyłem:

- na rotametrach które zainstalował producent są założone szerokie uszczelnienia które co się okazuje po wkręceniu nie przylegają do śrubunku eurokonusa - jest szczelina która nie zapewnia szczelnego połączenia.

post-67899-0-19099900-1463668319_thumb.jpg

- na rotametrze który nadesłał mi sprzedawca był założony poniżej kołnierza oring, który to po wkręceniu do belki szczelnie przylega do śrubunku eurokonusa...

post-67899-0-71111900-1463668316_thumb.jpg

I teraz zagadka! Które połączenie jest prawidłowe? (wg mnie jeśli ma mierzyć to i połączenie musi być szczelne, żeby obok nie leciało, no ale nie ja byłem konstruktorem i mogę się mylić)

post-67899-0-97464000-1463668313_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.