Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Do Oceny

sati

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No jeśli chodzi o grzejniki zwykłe to mam jakieś 2,5m do naczynka ale licząc od łazienkowego to jakieś 1,5m..

Co powinienem zrobić zmienić pompę na 60-tkę ?

Opublikowano

Nie! 

Przy mocniejszej pompie może być gorzej i na dodatek instalacja będzie głośna.

Nie sugeruj się pisaniem niektórych kolegów - to czysto teoretycy, bardziej święci od Papieża.

Jak pompa nie będzie pracować na najwyższym biegu to będzie OK

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Źle, ale poprawiłem 

Następne rysunki daj w jpg a nie pdf.!

Hej, witam ponownie.

Zrobiłem swoją instalację jak "wspólnie" ją zaprojektowaliśmy (post 64)

I teraz mam duże problemy z odpowietrzeniem układu.

Pierweszego dnia po 3 godzinach udało sie odpowietrzyć.

Drugiego dnia po rozpaleniu to samo układ zapowietrzony i od nowa 2 godziny i wszystko grzeje.

Zobacze jak będzie dziś wieczorem.

Ale mam pewne obserwację i chciałem podpytać fachowców czy dobrze myśle.

Myślę, że powodem problemów mogł być zawór VTC 50st. ale tylko pośrednio, ustawiłem na kotle 65 st i długo walczyłem z odpowierzaniem.

Drudiego dnia po godzinie pomyślałem że przy 65st na zasilaniu, na powrocie nie uzyskam 50st. i zawór VTC bęzie zamknięty lub domknięty i powrot  będzie się ciężko chciał odpowietrzyć.... (brak dobrego obiegu)

i zmieniłem nastawe na kotle na 75st, i wydaje mi się że szybciej się odpowietrzyło, a na powirocie  pokazało się 55st.

czy tak żeczywście może być jak napisałem wyżej?

Jakieś inne przyczyny problemów z odpowietrzaniem mogą być?

Dla pomocy dodam że:

Pompy założone prawidłowo, zawory zwrotne również

Na istniejącej na pareteże instalacji na poinach odpowitrzniki automatyczne 3 sztuki na 6 grzejników.

Na poddaszu każdy grzejnik ma ręczy odpowietrznik.

Naczynko przelewowe na strychu.

A i wydaje mi się że grzejniki prawdłowo napełniają się wodą do pełna powietrze głównie słychac że krąży po kotle i stąd moje podejrzenia do zaworu VTC.

Nie wiem czy coś z tego da się zrozumieć. :-)

Opublikowano

Pewnie się zapowietrza poziomy odcinek pomiędzy zasilaniem inst CO a zaw 3-D,  przed kolanem powinien być odpowietrznik ręczny.

No pewnie nie do końca,,,, instalacja w rzeczywistości wygląda troche inaczej, (kolejność itp zachowana oczywiscie).... zrobie szkic jak to wyszło w rzeczywistości.....
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ponownie zrobiłem instalację w/g mojego schematu który dołączam żeby nie szukać w poprzednich postach i muszę stwierdzić że Sambor miałeś racje brak ochrony powrotu przez zawór 4D, muszę się ratować pompą od CWU która pracuje cały czas, poza tym działa wszystko w najlepszym porządku.

Sambor dołączyłeś poprawiony  swój schemat który też dołączam i mam pytanie do tego schematu 

- czy w razie braku prądu będzie działać grawitacją tym bardziej że powrót u mnie przed zaworem 4D podnosi się do góry a następnie opada do kotła.

- czy możesz nanieś poprawkę na moim schemacie o zastosowaniu dodatkowej pompy na powrocie  ( wklejam twój opis )

Napisano 14 maj 2016 - 20:10

Jak chcesz dać zaw 4-D poniżej kotła to zapomnij o pracy na grawitacji,  możesz zamontować zaw 4-D jak sobie narysowałeś,

ale wtedy potrzeba dodatkowej pompy napędzającej pierwotny obieg zaworu, a sam zawór wtedy może być 1" 

post-24934-0-28214800-1483309411_thumb.jpg

schemat 1.pdf

Opublikowano

Czy instalacja będzie działać grawitacyjnie to tylko sam możesz sprawdzić - wyłącz zasilanie

przy rozpalonym kotle i widać od razu co i jak.

Poprawiłem obie wersje  rysunku.

Będziesz miał kłopot aby wstawić pompę z 1 calowymi przyłączami do rury 2"

post-18578-0-47932200-1483313897_thumb.jpg

post-18578-0-93133100-1483313955_thumb.jpg

Opublikowano

Obecnie grawitacja mi działa jak pompa nie pracuje,tylko jeden pion nie grzeje ,ale podejrzewam ze 4D nie otwarłem na powrót i chyba dlatego nie może popchnąć.

Opublikowano

To jeśli bym zastosował mój schemat z dodatkową pompą na powrocie, to ta zasilająca obieg i na powrocie nie będą zakłucały sobie pracy.

Co do podłączenia pompy do rur 2 cale można chyba zastosować redukcję i z 2 na 1 i potem 1 na 2 do kotła.

Opublikowano

A czy może być tak podłączona zastosować redukcję i z 2 na 1 i potem 1 na 2 do kotła, czy po redukcji na 1 cal dojechać już do pieca tą wielkością i tam dać redukcje z 2 na 1, 

Opublikowano

Jak nie masz grawitacji w obiegu kotłowym i dokładasz pompę to możesz cały obieg zredukować do 1"

Opublikowano

Podpowiedzcie mi czy lepiej jest dołożyć pompe na powrót czy grzać ciągle CWU i ochraniać powrót.To ostatnie skutkuje wiekszym spalaniem opału.

Opublikowano

Tak szczerze mówięc to podnoszenie temp powrotu przez zasobnik CW to proteza nie zawsze mająca sens.

Ja robię albo duże przekroje i informuję o ew ograniczeniach albo zasilanie awaryjne i cienkie przekroje + pompa na powrocie

Opublikowano

To z twojego wpisu wynika że lepiej wstawić pompę. A pozostałe elementy typu filter, zawór też należy wstawić.

A jaką najlepiej wstawić pompę.

Opublikowano

Podsumowując za 4d na powrocie redukuje na 1 cal montuje zawór z filtrem,pompe, zawór kulowy i za tym wpinam powrót z cw i dopiero podłączam do pieca.

A dlaczego pompa 35/40 jak są 25/40.

Opublikowano

A taka kolejność podłączenia może być jak napisałem wyżej.

Opublikowano

Ciekawi mnie, w sytuacji odłączenia tej pompy od zasilania w jakim stopniu będzie ona tłumiła strumień wody powrotnej na kocioł?

Sambor, czy może zdarzyć się taka awaria pompy, że zablokuje ona powrót wody na kocioł?

Opublikowano

Myślałem o tym rozwiazaniu i myśle że dla pewności to zrobie baypassa a zamiast zaworu różnicowego wstawie zawór kulowy 2 cale. Jeśli nie będzie musiała pracować pompa to odkrece zawór z zakręce przy pompie, a jeśli będzie pracowała pompa to zakręce zawór 2 cale.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.