macias320 Opublikowano 20 Lipca 2016 #76 Opublikowano 20 Lipca 2016 No jeśli chodzi o grzejniki zwykłe to mam jakieś 2,5m do naczynka ale licząc od łazienkowego to jakieś 1,5m.. Co powinienem zrobić zmienić pompę na 60-tkę ?
sambor Opublikowano 20 Lipca 2016 #77 Opublikowano 20 Lipca 2016 Nie! Przy mocniejszej pompie może być gorzej i na dodatek instalacja będzie głośna. Nie sugeruj się pisaniem niektórych kolegów - to czysto teoretycy, bardziej święci od Papieża. Jak pompa nie będzie pracować na najwyższym biegu to będzie OK
macias320 Opublikowano 12 Września 2016 #79 Opublikowano 12 Września 2016 Źle, ale poprawiłem Następne rysunki daj w jpg a nie pdf.! Hej, witam ponownie. Zrobiłem swoją instalację jak "wspólnie" ją zaprojektowaliśmy (post 64) I teraz mam duże problemy z odpowietrzeniem układu. Pierweszego dnia po 3 godzinach udało sie odpowietrzyć. Drugiego dnia po rozpaleniu to samo układ zapowietrzony i od nowa 2 godziny i wszystko grzeje. Zobacze jak będzie dziś wieczorem. Ale mam pewne obserwację i chciałem podpytać fachowców czy dobrze myśle. Myślę, że powodem problemów mogł być zawór VTC 50st. ale tylko pośrednio, ustawiłem na kotle 65 st i długo walczyłem z odpowierzaniem. Drudiego dnia po godzinie pomyślałem że przy 65st na zasilaniu, na powrocie nie uzyskam 50st. i zawór VTC bęzie zamknięty lub domknięty i powrot będzie się ciężko chciał odpowietrzyć.... (brak dobrego obiegu) i zmieniłem nastawe na kotle na 75st, i wydaje mi się że szybciej się odpowietrzyło, a na powirocie pokazało się 55st. czy tak żeczywście może być jak napisałem wyżej? Jakieś inne przyczyny problemów z odpowietrzaniem mogą być? Dla pomocy dodam że: Pompy założone prawidłowo, zawory zwrotne również Na istniejącej na pareteże instalacji na poinach odpowitrzniki automatyczne 3 sztuki na 6 grzejników. Na poddaszu każdy grzejnik ma ręczy odpowietrznik. Naczynko przelewowe na strychu. A i wydaje mi się że grzejniki prawdłowo napełniają się wodą do pełna powietrze głównie słychac że krąży po kotle i stąd moje podejrzenia do zaworu VTC. Nie wiem czy coś z tego da się zrozumieć. :-)
sambor Opublikowano 12 Września 2016 #80 Opublikowano 12 Września 2016 Pewnie się zapowietrza poziomy odcinek pomiędzy zasilaniem inst CO a zaw 3-D, przed kolanem powinien być odpowietrznik ręczny.
macias320 Opublikowano 12 Września 2016 #81 Opublikowano 12 Września 2016 Pewnie się zapowietrza poziomy odcinek pomiędzy zasilaniem inst CO a zaw 3-D, przed kolanem powinien być odpowietrznik ręczny.No pewnie nie do końca,,,, instalacja w rzeczywistości wygląda troche inaczej, (kolejność itp zachowana oczywiscie).... zrobie szkic jak to wyszło w rzeczywistości.....
sati Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor #83 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Witam ponownie zrobiłem instalację w/g mojego schematu który dołączam żeby nie szukać w poprzednich postach i muszę stwierdzić że Sambor miałeś racje brak ochrony powrotu przez zawór 4D, muszę się ratować pompą od CWU która pracuje cały czas, poza tym działa wszystko w najlepszym porządku. Sambor dołączyłeś poprawiony swój schemat który też dołączam i mam pytanie do tego schematu - czy w razie braku prądu będzie działać grawitacją tym bardziej że powrót u mnie przed zaworem 4D podnosi się do góry a następnie opada do kotła. - czy możesz nanieś poprawkę na moim schemacie o zastosowaniu dodatkowej pompy na powrocie ( wklejam twój opis ) Napisano 14 maj 2016 - 20:10 Jak chcesz dać zaw 4-D poniżej kotła to zapomnij o pracy na grawitacji, możesz zamontować zaw 4-D jak sobie narysowałeś, ale wtedy potrzeba dodatkowej pompy napędzającej pierwotny obieg zaworu, a sam zawór wtedy może być 1" schemat 1.pdf
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2017 #84 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Czy instalacja będzie działać grawitacyjnie to tylko sam możesz sprawdzić - wyłącz zasilanie przy rozpalonym kotle i widać od razu co i jak. Poprawiłem obie wersje rysunku. Będziesz miał kłopot aby wstawić pompę z 1 calowymi przyłączami do rury 2"
sati Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor #85 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Obecnie grawitacja mi działa jak pompa nie pracuje,tylko jeden pion nie grzeje ,ale podejrzewam ze 4D nie otwarłem na powrót i chyba dlatego nie może popchnąć.
sati Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor #86 Opublikowano 2 Stycznia 2017 To jeśli bym zastosował mój schemat z dodatkową pompą na powrocie, to ta zasilająca obieg i na powrocie nie będą zakłucały sobie pracy. Co do podłączenia pompy do rur 2 cale można chyba zastosować redukcję i z 2 na 1 i potem 1 na 2 do kotła.
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2017 #87 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Nie będą się zakłócały, gdyż rozdziela je zawór 4-D
sati Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor #88 Opublikowano 2 Stycznia 2017 A czy może być tak podłączona zastosować redukcję i z 2 na 1 i potem 1 na 2 do kotła, czy po redukcji na 1 cal dojechać już do pieca tą wielkością i tam dać redukcje z 2 na 1,
hajtaler428 Opublikowano 2 Stycznia 2017 #89 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Jak nie masz grawitacji w obiegu kotłowym i dokładasz pompę to możesz cały obieg zredukować do 1"
sati Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor #90 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Podpowiedzcie mi czy lepiej jest dołożyć pompe na powrót czy grzać ciągle CWU i ochraniać powrót.To ostatnie skutkuje wiekszym spalaniem opału.
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2017 #91 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Tak szczerze mówięc to podnoszenie temp powrotu przez zasobnik CW to proteza nie zawsze mająca sens. Ja robię albo duże przekroje i informuję o ew ograniczeniach albo zasilanie awaryjne i cienkie przekroje + pompa na powrocie
sati Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor #92 Opublikowano 2 Stycznia 2017 To z twojego wpisu wynika że lepiej wstawić pompę. A pozostałe elementy typu filter, zawór też należy wstawić. A jaką najlepiej wstawić pompę.
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2017 #93 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Na powrocie to potrzeba małą pompę 35/40 , najlepiej elektroniczną + wszystkie akcesoria = zawory odcinające, filtr, zaw zwrotny nie potrzebny.
sati Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor #94 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Podsumowując za 4d na powrocie redukuje na 1 cal montuje zawór z filtrem,pompe, zawór kulowy i za tym wpinam powrót z cw i dopiero podłączam do pieca. A dlaczego pompa 35/40 jak są 25/40.
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2017 #95 Opublikowano 2 Stycznia 2017 pardon, powinna być 25/40 - tak to jest jak się pisze w metrze. :angry:
sati Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor #96 Opublikowano 2 Stycznia 2017 A taka kolejność podłączenia może być jak napisałem wyżej.
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2017 #97 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Tak taka kolejność, pompa blisko zaw 4-D, a powrót z CW blisko kotła.
rymol Opublikowano 3 Stycznia 2017 #98 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Ciekawi mnie, w sytuacji odłączenia tej pompy od zasilania w jakim stopniu będzie ona tłumiła strumień wody powrotnej na kocioł? Sambor, czy może zdarzyć się taka awaria pompy, że zablokuje ona powrót wody na kocioł?
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2017 #99 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Raczej nie, przędzej zatkany filtr
sati Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #100 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Myślałem o tym rozwiazaniu i myśle że dla pewności to zrobie baypassa a zamiast zaworu różnicowego wstawie zawór kulowy 2 cale. Jeśli nie będzie musiała pracować pompa to odkrece zawór z zakręce przy pompie, a jeśli będzie pracowała pompa to zakręce zawór 2 cale.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.