Gość Digitrax Opublikowano 18 Czerwca 2016 #251 Opublikowano 18 Czerwca 2016 Przede wszystkim należy zadać sobie pytanie czy zawór różnicowy jest potrzebny czyli czy instalacja pracuje na grawitacji. Jeżeli nie to bym przeniósł pompę CO na powrót kotła. Z wyjścia kotła wykonał proste połączenie z pionem do naczynia bo zapewne on zasila także instalacje CO. Pompę ładującą CWU umieściłbym najwyżej jak się da w poziomie jako odgałęzienie od pionu i rurę do zbiornika CWU wykonał z lekkim spadem w dół a bezpośrednio przed wężownicą zawór zwrotny. Wyeliminowałoby to odpowietrzniki automatyczne i separator. Dobrze wykonana instalacja odpowietrza się sama i nie potrzeba odpowietrzników ręcznych czy automatycznych. Tak jak Heniek pisze z czasem powietrze z instalacji ujdzie ale nie uda się to jeżeli pompy wytwarzają kawitację a odpowietrzniki im w tym pomagają.
snajperusa Opublikowano 21 Czerwca 2016 Autor #252 Opublikowano 21 Czerwca 2016 A jak ci się ma krótki obieg odpowietrzyć ,jak masz zamknięty odpowietrznik w obwodzie CWU,.Jak ? Teraz to powietrze pompka CWU zaciąga bezpośrednio z kotła. Skąd to powietrze ? Ze żle odpowietrzonego CO..Do puki obwód CO masz zamknięty to obwód CWU działa poprawnie, i się nie zapowietrza.I dlaczego separator masz podłaczony tak ,że chroni tylko obwód CO ?Co możesz zrobić? Odpowietrz układ CWU, Następnie zamknij zawory przed i za pompką CWU. Zrób tak aby obieg CO i CWU był na pompce CO.i niech to hula aż zniknie ci powietrze z układu.To moze trochę potrwać ,masz dużo wody w układzie a mało odpowietrzników , w zasadzie dwa , i na dokładkę jeden zamknięty . Przez pierwsze kilka dni odpowietrznik automat. był otwarty i było ok. Po kilku dniach pompa cwu znów zaczęła mielić powietrze, więc pomyślałem, że może tamtędy zasysa powietrze do układu. To dziwne bo czy otworzę czy zamknę ten odpowietrznik to i tak słychać powietrze, więc nie idzie ono do góry bo by uleciało przez odpowietrznik. Na logikę to na tym krótkim obiegu po wystudzeniu kotła powietrze powinno iść w górę i wylecieć przez ten odpowietrznik a tak się nie dzieje. Separator jest do montażu na rurze poziomej więc nie miałem możliwości podłączyć go tak, żeby zabezpieczał oba obiegi na raz. Odpowietrzniki mam na grzejnikach na wyższych piętrach.
henryk1953 Opublikowano 21 Czerwca 2016 #253 Opublikowano 21 Czerwca 2016 A próbowałeś puścić wszystko na jednej pompce,tej CO .Wtedy wszystkie powietrze które dojdzie do kotła będzie musiało być usunięte przez separator..Przecież pisałem abyś tak zrobił.Wtedy po paru dniach będziemy wiedzieć czy wszystko z instalacją jest w porządku ,czy aby nie masz jakiej nieszczelności w instalacji ,to może być wadliwy odpowietrznik lub drobna nieszczelność ,która powoduje że wyciek jest tak mały że woda zdąży wyschnąć , a jeżeli ta nieszczelność będzie na odcinku w którym jest podciśnienie ,to wcale tego nie zauważysz.Najgorsze są właśnie takie nieszczelności.
henryk1953 Opublikowano 21 Czerwca 2016 #254 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Przez pierwsze kilka dni odpowietrznik automat. był otwarty i było ok. Po kilku dniach pompa cwu znów zaczęła mielić powietrze, więc pomyślałem, że może tamtędy zasysa powietrze do układu. To dziwne bo czy otworzę czy zamknę ten odpowietrznik to i tak słychać powietrze, więc nie idzie ono do góry bo by uleciało przez odpowietrznik. Na logikę to na tym krótkim obiegu po wystudzeniu kotła powietrze powinno iść w górę i wylecieć przez ten odpowietrznik a tak się nie dzieje. Separator jest do montażu na rurze poziomej więc nie miałem możliwości podłączyć go tak, żeby zabezpieczał oba obiegi na raz. Odpowietrzniki mam na grzejnikach na wyższych piętrach. Nie miałeś możliwości ? czy nie pomyślałeś, jak to zrobić?.
snajperusa Opublikowano 21 Czerwca 2016 Autor #255 Opublikowano 21 Czerwca 2016 A próbowałeś puścić wszystko na jednej pompce,tej CO .Wtedy wszystkie powietrze które dojdzie do kotła będzie musiało być usunięte przez separator..Przecież pisałem abyś tak zrobił.Wtedy po paru dniach będziemy wiedzieć czy wszystko z instalacją jest w porządku ,czy aby nie masz jakiej nieszczelności w instalacji ,to może być wadliwy odpowietrznik lub drobna nieszczelność ,która powoduje że wyciek jest tak mały że woda zdąży wyschnąć , a jeżeli ta nieszczelność będzie na odcinku w którym jest podciśnienie ,to wcale tego nie zauważysz.Najgorsze są właśnie takie nieszczelności. Spróbuję to puścić wszystko przez pompę CO. Wątpię, żeby to coś pomogło, bo wcześniej jakoś nie dawało rezultatu. Ten separator mam założony już jakiś czas i tylko podczas napełniania instalacji słychać, że uchodzi nim powietrze. Nie tak dawno chodziły oba obiegi na raz i w obu słychać było bulgotanie pomp. Zresztą rozmawiałem kiedyś z inżynierem z Flamco i powiedział mi, że te separatory nie są lekiem na zapowietrzoną instalację. Usuwają powietrze ale to znajdujące się w przenoszonej wodzie. Nie wiem dlaczego jesteś tak pewny, że to powietrze musi zostać usunięte przez separator? Bo ja z obserwacji układu w czasie pracy już taki pewny nie jestem.
Charon Opublikowano 23 Czerwca 2016 #256 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Wyjmij na chwilę sitka z filtrów przed pompami i zobacz co się dzieje.
sambor Opublikowano 23 Czerwca 2016 #257 Opublikowano 23 Czerwca 2016 W tej instalacji są problemy ze spadkami rur i grzejników i pewnie dlatego przez cały czas jest w instalacji powietrze.
henryk1953 Opublikowano 24 Czerwca 2016 #258 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Spróbuję to puścić wszystko przez pompę CO. Wątpię, żeby to coś pomogło, bo wcześniej jakoś nie dawało rezultatu. Ten separator mam założony już jakiś czas i tylko podczas napełniania instalacji słychać, że uchodzi nim powietrze. Nie tak dawno chodziły oba obiegi na raz i w obu słychać było bulgotanie pomp. Zresztą rozmawiałem kiedyś z inżynierem z Flamco i powiedział mi, że te separatory nie są lekiem na zapowietrzoną instalację. Usuwają powietrze ale to znajdujące się w przenoszonej wodzie. Nie wiem dlaczego jesteś tak pewny, że to powietrze musi zostać usunięte przez separator? Bo ja z obserwacji układu w czasie pracy już taki pewny nie jestem. Bo to jest jedyne miejsce przez które to powietrze z układu może byc usunięte,gdy pracują pompki,Przecież wszystkie inne odpowietrzniki masz zamknięte. (podobno) Kolego - poczytaj wątki jak prawidłowo odpowietrza się instalację w układach zamkniętych.Poczytaj o ciśnieniu w takich układach , o rozkładzie ciśnień i co to oznacza.Jak to zrozumiesz ,to zobaczysz ze taką instalację jak twoja za jednym razem odpowietrzyć się nie da .Czasami to odpowietrzanie musi być wykonywane przez kilka razy(do skutku).To ty wiesz co masz (i jak masz) zamontowane w instalacji my możemy tylko zgadywać.Taką instalację należy kontrolować ,wiedzieć czy ciśnienie jest stałe ,czy nie ,jak się zachowuje .My nawet nie wiemy gdzie masz manometry zamontowane ,i ile tych manometrów masz..Nie wiemy jak wysoką masz ta instalację..Możemy tylko sugerować,np odłącz ten mały zbiornik ,bo przy nim ci ciśnienie spadało (moze być jednak uszkodzony,) sprawdż czy odpowietrznik na tym "zestawie bezpieczeństwa" jest zamknięty. I takie tam.Czasami to wystarczy , w twoim przypadku ,jak widać ,nie.Dobrze by było aby temu przyjrzał się jakiś kumaty instalator.
sambor Opublikowano 24 Czerwca 2016 #259 Opublikowano 24 Czerwca 2016 .Dobrze by było aby temu przyjrzał się jakiś kumaty instalator. Ale nie przez internet!
sambor Opublikowano 24 Czerwca 2016 #260 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Możemy tylko sugerować,np odłącz ten mały zbiornik ,bo przy nim ci ciśnienie spadało (moze być jednak uszkodzony,) sprawdż czy odpowietrznik na tym "zestawie bezpieczeństwa" jest zamknięty. I takie tam.Czasami to wystarczy , w twoim przypadku ,jak widać ,nie. Po dołożeniu dużego zbiornika przeponowego i pracy tylko w układzie grzania CWU było wszystko OK, problem się pojawił po włączeniu do obiegu instalacji CO
snajperusa Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor #261 Opublikowano 3 Listopada 2017 Panowie, wracam ponownie do tematu. Przez ten czas zrobiłem kilka zmian w kotłowni, ale dalej jest problem z powietrzem. Dołożyłem zawór DBV oraz zawór bezpieczeństwa zaraz na kotle, oraz zmieniłem zawory zwrotne za obiema pompami na zawory sprężynowe. Sytuacja wygląda tak, że przy pracy obu pomp co i cwu (cwu priorytet) pompa co z każdym dniem zaczyna coraz głośniej pracować, słychać jak mieli powietrze z wodą, po kilku dniach przeważnie w nocy wywala mi wodę z co przez zawór schładzający czyli tak jakby pompa nie wyrzuca już wody tylko same powietrze. Od kilku dni cały obieg co i cwu puściłem tylko tą jedną pompą co, pompę cwu odłączyłem i bojler jest grzany cały czas tak samo jak instalacja i powietrza nie słychać. Kocioł nie przechodzi tak często w stan nadzoru, ale nie robią się takie cuda z mieleniem powietrza i wyrzucaniem wody z układu. Coś widocznie jest nie tak między tymi pompami i z ich pracą na raz musi być jakiś problem, który powoduje takie problemy nie mam aktualnego zdjęcia ale pokaże jak teraz płynie woda do grzejników i do zasobnika tą jedną pompką. Ta pomarańczowa jest wyłączona i ten obieg zamknięty zaworami Doradzi ktoś coś
snajperusa Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor #262 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Czy ktoś co pomoże w powyższym?
shogunzlasa Opublikowano 19 Grudnia 2017 #263 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Rury od CO i CWU do zasobnika łączą się tam na górze? (Czy jedna i druga pompa mogą tłoczyć do bojlera)?
konopka Opublikowano 19 Grudnia 2017 #264 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Jeżeli masz mozliwość ustaw w sterowniku priorytet cwu,pompy będą pracować oddzielnie
henryk1953 Opublikowano 19 Grudnia 2017 #265 Opublikowano 19 Grudnia 2017 A co się dzieje jak pracuje tylko pompka CWU a zawory od pompki CO są otwarte a pompka wyłączona?Moze ci wtedy zaciągać przez separator . lub ewentualnie przez samo odpowietrzanie pompki CO.,Zakręć odpowietrzanie separatora., Ja jednak przypuszczam ze to będzie ta pompka CO, Dobrze jak byś miał inną do sprawdzenia.
shogunzlasa Opublikowano 20 Grudnia 2017 #266 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Jak ma rurki połączone a raczej ma bo da rady CWU zasilać z 2 pomp to mu po prostu pompy równolegle pracują na różnych parametrach i powodują różnice ciśnień...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.