Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzejniki Aluminiowe

Karol45454

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 21.04.2020 o 07:49, Dayan napisał:

Mam u siebie Kermi X2. Można się zdziwić bo płyta od ściany jest zawsze chłodniejsza. Ogólnie dobrze oddają ciepło patrząc na ciepłote rurki doprowadzającej i odprowadzającej czynnik.

Ponieważ taka ich "uroda". Najpierw nagrzewa się płyta od strony pomieszczenia, póżniej od sciany.

Opublikowano
W dniu 21.04.2020 o 00:48, sambor napisał:

Kiedyś były w PL grzejniki Convector - rury z miedzi a reszta z AL lub stali - nie przyjeły się na rynku.

Są takie do dziś pod nazwą Regulus https://www.regulus.com.pl/dane-techniczne  Środek miedziany a lamele i obudowa z aluminium. Z racji swojej różnej rozszerzalności i kurczenia obu metali grzejniki brzdękają/strzelają podczas nagrzewania, czy stygnięcia - taka opinia właścicieli, więc to zakup nie był zbyt dobry. 

Cytat

Grzejnik REGULUS®-system REGULLUS składa się z dwóch układów: układu wodnego i układu oddawania ciepła.
Układ wodny – zbudowany jest z równomiernie rozmieszczonych wewnątrz grzejnika poziomych,
miedzianych rur grzejnych spiętych na końcach pionowymi miedzianymi kolektorami zbiorczymi.  Spojenie rur grzejnych z kolektorami wykonane jest poprzez lutowanie (lut twardy).
Układ oddawania ciepła – zbudowany jest z lamel z blachy aluminiowej osadzonych pionowo na
rurach grzejnych układu wodnego. Odpowiednio wygięte przednie i tylne krawędzie lamel ciasno do siebie przylegają tworząc przednią i tylną ścianę grzejnika. Wszystkie elementy obudowy wykonane są z aluminium.
Połączenie miedzi z aluminium jest połączeniem suchym dlatego nie zachodzi w nim zjawisko elektrochemiczne.

Opublikowano
Godzinę temu, emigrant napisał:

Środek miedziany a lamele i obudowa z aluminium. Z racji swojej różnej rozszerzalności i kurczenia obu metali grzejniki brzdękają/strzelają podczas nagrzewania, czy stygnięcia

No tak, ale ja mam u siebie dwa aluminiowe grzejniki GF 500 Armatury Kraków i ten większy 20 żeberek też brzdęka i strzela, a mniejszy 12 żeberek - nie.  Natomiast te Regulusy są zupełnie inaczej wykonane od tych rosyjskich bimetalowców, bo punktów styku miedzi z aluminium na wrędze radiatora jest chyba z 4, a wręg jest kilkanaście,  więc one będą grały jak organy!  W tym ostatnim filmie jest wytłumaczone jak poradzono sobie z stykiem aluminium i stali w tych bimetalach. Są one wykonane w jednym procesie technologicznym gdzie stalowy kolektor zalany jest w aluminium. Mam jednak wrażenie, że zrobiono je dla instalacji w których czynnik grzewczy ma bardzo wysokie parametry (centralne z ciepłowni). 

Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał:

Tu nie decyduje "uroda", tylko konstrukcja.

Zgoda, dlatego słowo "uroda" było w cudzysłowie. Co nie zmienia faktu, że na forum technicznym powinienem używać bardziej precyzyjnych określeń.

Opublikowano

Ja powoli modernizuje kaloryfery + dokładam 3 na poddasze które będzie niedługo użytkowe, to te moje alu będą lądować na złomowisku (jest za nie dobra kasa). Mam kilka już zmienionych na Diamond C22 i jeden C33 i odczuwanie ciepła w stalowych jest dużo lepsze. Alu są z Armatury i fakt, mają już parę lat. U teściów modernizacja na grubo bo wszystko po nowemu, wyrzucony śmieciuch i kaflak, krótsze (400mm) Diamondy i tak nawet 38-40* z kotła gazowego wystarczało do grzania części kamienicy do 24*. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.