tomtomek Opublikowano 21 Marca 2018 Autor #226 Opublikowano 21 Marca 2018 Zastanów się gdzie, jak i jaki czujnik temperatury/zabezpieczenia przed przegrzaniem zamontujesz.
Krisdyl Opublikowano 21 Marca 2018 #227 Opublikowano 21 Marca 2018 Od niedawna jest nowa taryfa G12as, cena od 22 do 06 to 0,17gr Zastanawiam sie jak by wygladalo dogrzewanie bojlera grzałką 1, 5kw , bojler 300 l , grzałka na wysokosci okolo 200l - jaki byłby pobór pradu? Zastanawia mnie jeszcze grzanie bufora 1000 l - ile kw grzałkę musiałbym wstawić aby zagrzać te 1000 l w okolo 20 h?
tomtomek Opublikowano 21 Marca 2018 Autor #229 Opublikowano 21 Marca 2018 Od niedawna jest nowa taryfa G12as, cena od 22 do 06 to 0,17gr Zastanawiam sie jak by wygladalo dogrzewanie bojlera grzałką 1, 5kw , bojler 300 l , grzałka na wysokosci okolo 200l - jaki byłby pobór pradu? Zastanawia mnie jeszcze grzanie bufora 1000 l - ile kw grzałkę musiałbym wstawić aby zagrzać te 1000 l w okolo 20 h? Z tą taryfą to nie do końca tak jest jak piszesz. Co do bufora to chcesz grzać wodę w nim, czy ogrzewać dom? Jeśli dom, to wielkość i moc grzałek zależy od zapotrzebowania domu tzn. bufor musi mieć taką pojemność, aby ciepło zgromadzone w taryfie nocnej wystarczyło na grzanie w ciągu dnia, a grzałki muszą mieć taką moc aby w czasie taryfy nocnej zapewnić ilość energii potrzebną na całą dobę. Co do podgrzania wody w buforze to sobie policz 4,19 x pojemność bufora w m3 x (t2 - t1) : 3,6 = ? kWh wynik podziel na 20 i będziesz miał potrzebną moc grzałki
Krisdyl Opublikowano 22 Marca 2018 #230 Opublikowano 22 Marca 2018 W buforze grzana bylaby woda do ogrzewania mieszkania. W nocnej taryfie nagrzalbym 1000 l do ~ 80*C , a w dzień ~ 20h ogrzewałbym tym mieszkanie. Z cieplowłaściwe.pl wychodzi ze zapotrzebowanie budynku to 5-7 kw. W buforze mam trzy wejścia 3/4 i tam wstawiłbym grzałki - jakie nie wiem. Jeżeli sie mylę to prosze mowic. Bojler tez grzalbym w nocy do ~ 60*C co daloby mi to cieplej wody na okolo 2 dni. Na chwile obecna potrzebuje ~ 100kg węgla na miesiac na ogrzanie cwu. Czy grzałka 1.5 kw dala by rade ogrzać taki bojler ? Jak wyliczyć pobór pradu przez w/w grzałkę ?
romano78 Opublikowano 22 Marca 2018 #231 Opublikowano 22 Marca 2018 Zastanów się gdzie, jak i jaki czujnik temperatury/zabezpieczenia przed przegrzaniem zamontujesz. A przytulony do rury nie może byc? A jaki to już ma znaczenie na tym etapie.
tomtomek Opublikowano 22 Marca 2018 Autor #232 Opublikowano 22 Marca 2018 Do rury może być jak najbardziej. Nie mam pojęcia jak i czym chcesz to zabezpieczyć, ale ja na przykład zastosowałem przykręcane wyłączniki termiczne i łatwiej było przyspawać śrubki mocujące, gdy miałem wszystko na podłodze, niż gdybym wszystko poskręcał i wtedy zastanawiał się jak te termiki przymocować. W buforze grzana bylaby woda do ogrzewania mieszkania. W nocnej taryfie nagrzalbym 1000 l do ~ 80*C , a w dzień ~ 20h ogrzewałbym tym mieszkanie. Z cieplowłaściwe.pl wychodzi ze zapotrzebowanie budynku to 5-7 kw. W buforze mam trzy wejścia 3/4 i tam wstawiłbym grzałki - jakie nie wiem. Jeżeli sie mylę to prosze mowic. Bojler tez grzalbym w nocy do ~ 60*C co daloby mi to cieplej wody na okolo 2 dni. Na chwile obecna potrzebuje ~ 100kg węgla na miesiac na ogrzanie cwu. Czy grzałka 1.5 kw dala by rade ogrzać taki bojler ? Jak wyliczyć pobór pradu przez w/w grzałkę ? Długi dzień u ciebie - 20h :P Nie wiem jaką masz taryfę, ale w g12 jest chyba 8h w nocy i 3 h w dzień, więc bez dogrzewania bufora pozostaje 13 h. Daj link do wyniku z cieplowlasciwe - potrzebna jest maksymalna moc grzewcza w najmroźniejszy dzień oraz dokładna ilość godzin taniej taryfy. Trzeba by tak obliczyć moc grzałki, aby w przypadku takich dużych mrozów dała ona radę dostarczyć potrzebną energię w taniej taryfie. Piszesz, że masz wyjścia 3/4 - raczej z grzałką o takie średnicy będzie ciężko, poza tym jeśli twój bufor nie ma w środku odpowiedniej konstrukcji to wkładanie do niego grzałek raczej nie jest dobrym pomysłem. Woda podczas grzania będzie się mieszać bez rozkładu warstwowego. Popatrz jak to u mnie wygląda i spisuje się całkiem dobrze. Co do grzania cwu to ciężko wyliczyć z tych danych jakie podałeś. Można "gdybać" i założyć, że np. przy węglu 26 kJ/kg cenie 950 zł i sprawności kotła 60% wychodzi. 100 kg x 26MJ/kg x 60% / 3,6 = 433 kWh (trzeba by na pewno od tego odjąć ilość ciepła pozostającego w kotle itd) Przy cenie jaką ja płacę za kWh, czyli 0,264zł daje to 114 zł/mieś, czyli 19 zł drożej niż węglem. Jednak jest to bardzo teoretyczne rozważanie. U mnie np. grzanie cwu prądem wychodzi około 55 - 58 zł, a węglem jakoś 64 zł/mieś. Jeżeli przyjąć by te obliczenia to na dzień potrzebujesz 433 / 30 / 1,5 = 9,6 h tyle godzin na dobę musiała by grzać grzałka o mocy 1,5 kW
romano78 Opublikowano 22 Marca 2018 #233 Opublikowano 22 Marca 2018 Na razie chce ogarnąć zbiornik od strony h ydraulicznej bo dzisiaj u mnie mocno grzalo i sporo ciepła upchalem w bufor jak zaleje drugi kolektory będą uzyskiwany lepszą sprawność bo będzie w nie wpadac chlodniejsza woda a od strony elektrycznej na razie chyba dam sobie spokój chyba ze tylko do sprawdzenia kupię grzalke zwykła i podepne na ostro.Jeśli mój dom potrzebujie srednio 70kwh to z obliczeń mi wychodzi ze taka grzalka 6kw powinna wystarczyć na ok 11godz.W taniej taryfie a 8kw to będzie z zapasem
Krisdyl Opublikowano 26 Marca 2018 #234 Opublikowano 26 Marca 2018 Link do cieplowlasciwe: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2m2u Decyzja zapadła co do grzałki do bojlera. Zakupiona 2kw. Zobaczymy jak wyjdzie grzanie wody w taryfie nocnej. Wracając do bufora to mam trzy wejścia 5/4 ( a nie jak wczesniej pisalem 3/4 ).
tomtomek Opublikowano 27 Marca 2018 Autor #235 Opublikowano 27 Marca 2018 Wychodzi, że w największe mrozy będziesz potrzebował około 136,8 kWh / dobę. Jeżeli taryfa poza szczytowa ma 13h to grzałka powinna mieć minimum 10,5 kW, więc chyba najbliższa dostępna moc to 12kW. Przy poborze 5,7 kW/h i grzałce 12 kW. 1000l nagrzane do średniej 80*C i rozładowanie do 35 *C wystarczy aby grzać tylko w taniej taryfie tj od 21 - 7 i 13 - 16.
jarekr Opublikowano 27 Marca 2018 #236 Opublikowano 27 Marca 2018 To w największe mrozy raz na klika lat i to kilkanaście dni , dogrzejesz sobie w dziennej taryfie , stracisz kilkadziesiąt zł i po problemie :)
Gość Digitrax Opublikowano 27 Marca 2018 #237 Opublikowano 27 Marca 2018 To mające teraz dzienne zapotrzebowanie na kWh należy je pomnożyć przez taryfę energetyki i porównać to w stosunku do innych źródeł ciepła np w okresie miesięcznym.
jarekr Opublikowano 29 Marca 2018 #238 Opublikowano 29 Marca 2018 http://www.instalacjebudowlane.pl/3742-23-40-porownanie-kosztow-ogrzewania-roznymi-mediami.html
PioBin Opublikowano 29 Marca 2018 #239 Opublikowano 29 Marca 2018 "W warunkach klimatycznych, w jakich żyjemy w Polsce, niemożliwe jest wybudowanie domu bez instalacji centralnego ogrzewania" Przeczytałem tylko to pierwsze zdanie i dalej już sobie podarowałem.
byry007 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 #240 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Witam. Tu dostanę pewnie odpowiednią odp. Zostawiłem ostatnio bufor naładowany tak po całości około 60C po 6 dniach bufor nikt nie ruszał po zakrecane wszystko na dworze upały i spadło około 10 do 15 C w dół to dobry wynik ?
sambor Opublikowano 26 Sierpnia 2018 #241 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Ciężko określić. Dużo zależy od temp pomieszczenia w którym bufor stoi i objętości samego bufora
byry007 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 #242 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 1000l miała kotłownia za dnia było po 35C. Zastanawiam się czy ocieplenie działa dobrze czy coś poprawić ogólnie mam wate w granulacie w takich kawałkach i gdzie brakło to zwykłą wate miałem wszystko rozebrać i zasypać pelitem czy jak to się mówi nie wiem:)
tomtomek Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Autor #243 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Czyli to około 2.5 kWh/dobę. Nie wiem po ile wychodzi Cię kWh, ale zakładają że 0.2 zł to jest jakieś 15 zł straty na miesiąc. Ile da poprawienie ocieplenia? Może 50%. Czyli 7.5 zł/miesiąc co daje 90 zł na rok (jeśli grzejesz cały rok). Czy warto? Musisz przemyśleć. Ważne jest jeszcze, czy to ciepło "ucieka" na zewnątrz, czy pozostaje w domu i czy rzeczywiście jest stratą (zależy od umiejscowienia bufora).
sambor Opublikowano 26 Sierpnia 2018 #244 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Taki pomiar należałoby powtórzyć jak będzie w kotłowni dużo zimniej np ok 18-20C Wtedy będzie porównanie i w miarę rzetelna ocena.
byry007 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 #245 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Bufor przylega do salonu jedna ściana na 1m a druga na ścianie zewnętrznej czyli jeśli chodzi o grzanie samym sobą to słabo, dzień po paleniu w kotłowni jest delikatnie jeszcze ciepło wyczówalne ale sądzę że to piec oddaje ciepło i komin. Pale drzewem więc ciężko określić ile mnie wychodzi naładowanie jedno razowe bufora. Sprawdzę następnym wyjazdem bardziej dokładniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.