tomaszzakopane Opublikowano 17 Lutego 2016 #1 Opublikowano 17 Lutego 2016 Witam mam takie pytanie otóż będę wymieniał swój śmieciak na pice na pellet i mam pytanko w starej instalacji nie było zaworu 4d teraz zamierzam go zamontować nawet już nabyłem zawór 4d Hertz 1" za to było w sumie to jeszcze jest obejście z zaworem aby piec działał grawitacyjnie i tu moje pytanie czy w przypadku pieca na pellet takie cuś jest potrzebne ? bo wydaje mi się że nie ale wole zapytać mądrzejszych
Gość Digitrax Opublikowano 17 Lutego 2016 #2 Opublikowano 17 Lutego 2016 Oddaj ten zawór do sklepu. Zamiast niego potrzebny będzie termostatyczny zawór mieszający tzw TZM do ochrony kotła + pompa na powrocie i zawór zwrotny klapowy albo zwykły z metalowym grzybkiem. Wszystko o przekroju jeden cal.
odpowietrznik Opublikowano 18 Lutego 2016 #3 Opublikowano 18 Lutego 2016 1)Tylko przy tego typu zaworze naczynie 2,8m nad najwyższym punktem instalacji przy 40tce? 2)Lokalizacja klapowego jak na schemacie poniżej?
tomaszzakopane Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor #4 Opublikowano 18 Lutego 2016 Dlaczego niby mam oddać zawor 4d? jakieś konkrety?
sambor Opublikowano 18 Lutego 2016 #5 Opublikowano 18 Lutego 2016 Gdyż jest za mały, powinien być 6/4" Gdyż do kotła na pellet stosuje się inne sposoby regulacji temp powrotu, co pozwana na utrzymanie stałej temp na powrocie i zmniejszenia spalania. Jak chcesz palić 40 - 50kg / dobę i produkować smołę, to zaw 4-D jest idealnym rozwiązaniem.
Gość Visitor1230 Opublikowano 18 Lutego 2016 #6 Opublikowano 18 Lutego 2016 Mozesz to jakos rozwinac?
sambor Opublikowano 19 Lutego 2016 #7 Opublikowano 19 Lutego 2016 Po co to po raz kolejny tłuc, wystarczy poszukać po forum. To wszystko było wielokrotnie opisywane. PS Nie wiem co ma wspólnego z tym wszystkim obieg grawitacyjny ?
hajtaler428 Opublikowano 19 Lutego 2016 #8 Opublikowano 19 Lutego 2016 1)Tylko przy tego typu zaworze naczynie 2,8m nad najwyższym punktem instalacji przy 40tce?2)Lokalizacja klapowego jak na schemacie poniżej?Dziwne znajomy schemat :)Nie chodzi o typ zaworu tylko o miejsce montażu pompy- pompa na powrocie - naczynie 0,7x wysokość podnoszenia, przy czym nie jest to konieczne i zależy od oporów hydraulicznych instalacji. Ja mam instalacje wg tego schematu z pompą 60ką i naczynie 2 m powyżej najwyższego grzejnika i na 3 biegu nie wyrzuca wody przelewem Miejsce zaworu zwrotnego klapowego w dowolnym miejscu poziomego odcinka obejścia. Ja u siebie mam ręczny zawór na obejściu
odpowietrznik Opublikowano 19 Lutego 2016 #9 Opublikowano 19 Lutego 2016 Sor że wykorzystałem Twój schemat w celach szkoleniowych.Mam nadzieje że się nie gniewasz)
tomaszzakopane Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor #10 Opublikowano 19 Lutego 2016 Po co to po raz kolejny tłuc, wystarczy poszukać po forum. To wszystko było wielokrotnie opisywane. Możesz podać jakiś konkretny link a co do obiegu ktoś mi powiedział że lepiej abym go zostawił też wydaje mi się to zbędne bo jak nie ma prądu do nie ma palenia ale wolałem zapytać Czy ktoś z doświadczonych forumowiczow byłby tak dobry i naszkicował mi schemat jak powinienem przerobić instalacje aby nie spalać 50kg pelletu ? to dziś myślałem zrobić to tak przed zaworem 4d wyscie na cwu dalej zawór klapkowy dalej zawór 4d za zaworem pompa co Zawór 4 drożny zachwalał mi instalator z firmy kostrzewa do tej pory byłem sceptyczny ale twierdził że jest on waśnie po to by nie spalać 50 kg pelletu na dobę Mam do ogrzania jakieś 90 m2 i zainstalowane 3 grzejniki 120x60 2 grzejniki chyba 90x60 grzejnik drabinkowy w łazience i podlogówka w łazience jakieś 5-6 m2 mam 2 zbiorniki cwu 300l pierwszy to 300 dolna wężownica podpięta do pieca służy teraz trochę jako bufor podpięty jest do drugiego zbiornika tzn ogrzana woda przelewa się do drugiego również 300l z dwiema wężownicami do dolnej są podłączone 3 kolektory do górnej piec Ubiegne pytania dlaczego tak ano dla tego że nie miałem co zrobić z pierwszym zasobnikiem a wyrzucał nie będę wiec służy trochę jako bufor i zapas cieplej wody
sambor Opublikowano 19 Lutego 2016 #11 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zawór 4 drożny zachwalał mi instalator z firmy kostrzewa do tej pory byłem sceptyczny ale twierdził że jest on waśnie po to by nie spalać 50 kg pelletu na dobę To ja laik, szary żuczek, wymiękam i nic już nie piszę, gdyż "instalator z firmy kostrzewa" to persona najważniejsza - jednym słowem guru. Jak ci tak doradził to powinien też schemat dać.
tomaszzakopane Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor #12 Opublikowano 19 Lutego 2016 Kolego Sambor nie wymiekaj bo trza być twardym tylko uchyl rąbka swej wiedzy i pomóż w biedzie. Gdyby instalator był guru jak piszesz nie odwiedził bym tegoż zacnego forum i narażał się na krytykę.
sambor Opublikowano 19 Lutego 2016 #13 Opublikowano 19 Lutego 2016 W poście #2 wszystko zostało podane, a TZM weź na minimum 55C+ obowiązkowe termostaty na grzejnikach I to cała "tajemnica".
tomaszzakopane Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor #14 Opublikowano 19 Lutego 2016 Termostaty na grzejnika są ale bez rozrysowanego schematu nie poradzę sobie Czy ten zawor TZM 1 cal będzie ok np taki http://allegro.pl/termostatyczny-zawor-mieszajacy-afriso-1-35-60-i5774288812.html Czy ten http://allegro.pl/watts-termostatyczny-zawor-mieszajacy-1-dn25-i5984895855.html
hajtaler428 Opublikowano 19 Lutego 2016 #15 Opublikowano 19 Lutego 2016 Sor że wykorzystałem Twój schemat w celach szkoleniowych.Mam nadzieje że się nie gniewasz) Nie no co ty. Dobrze że się przydał Termostaty na grzejnika są ale bez rozrysowanego schematu nie poradzę sobie Masz gotowca w poście #3 TZM stałotemperaturowy http://allegro.pl/zawor-temperaturowy-esbe-vtc511-1-55-stopni-i5940504843.html
sambor Opublikowano 19 Lutego 2016 #16 Opublikowano 19 Lutego 2016 Nie , te zawory są do CWU, a schemat to kolega już ci podawał , link do zaworu też. W tym schemacie z postu #3 usuniesz tylko podłogówkę i będzie OK.
tomaszzakopane Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor #17 Opublikowano 19 Lutego 2016 Sorki ze tyle zawracam a czy ten też może być sporo tańszy a firma też chyba ok http://allegro.pl/zawor-temperaturowy-herz-teplomix-1-55-63-stopni-i5091385371.html
tomaszzakopane Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor #19 Opublikowano 19 Lutego 2016 A czy ktoś może mi wytłumaczyć lopatologicznie dlaczego ten zawor jest lepszy od 4d ? Bo próbuje to jakoś zrozumieć i rozumie to mniej więcej tak Zawor 4d gorąca woda ma krótki obieg chłodniejsza idzie na grzejniki. Natomiast przy tym zaworze jest na odwrót gorąca woda jest w dużym obiegu czyli na grzejniki idzie gorąca woda o temperaturze 55 stopni. Czy to nie powoduje większych strat?
hajtaler428 Opublikowano 20 Lutego 2016 #20 Opublikowano 20 Lutego 2016 Przy zaworze 4d możesz regulować temperaturę z jednej stromy - albo temp powrotu albo na CO. Chyba że masz siłownik i sterownik z pogodówką to wtedy 4d może być Przy zaworze 3d na powrocie zawór jest zamknięty tak długo (i woda krąży tylko w obiegu kotłowym) dopóki temperatura wody nie wzrośnie do wartości (w tym przypadku 55st) i otwiera "duży obieg" To tak jak w samochodzie - najpierw dogrzewa się silnik i dopiero jak się dogrzeje termostat otwiera obieg na chłodnicę . Dlatego żeby mieć ciepło w kabinie auta zimą trzeba parę km przejaechać bo silnik musi się dogrzac
SanitSystem Opublikowano 21 Lutego 2016 #21 Opublikowano 21 Lutego 2016 No ok to wiem. Ale po co się musi dogrzewać i po co ta zabawa z tymi zaworami ? Przecież bez zaworu też się dogrzeje ?
hajtaler428 Opublikowano 21 Lutego 2016 #22 Opublikowano 21 Lutego 2016 Powrót się dogrzeje bez zastosowania ochrony(zaworu 3d, pompy kotłowej czy pompy CWU do ochrony)? Niby jak? Chyba że 30 st uważasz za dogrzany
SanitSystem Opublikowano 21 Lutego 2016 #23 Opublikowano 21 Lutego 2016 Normalnie pogrzeje trochę kocioł i powrót będziesz miał gorący bez zaworów. I dalej nie wiem po co te zawory ?
hajtaler428 Opublikowano 21 Lutego 2016 #24 Opublikowano 21 Lutego 2016 Jeżeli u Ciebie na instalacji pompowej masz dogrzany powrót bez stosowania ochrony to pozazdrościć i pogratulować. Prędzej chyba uwierzę w emeryturę z ZUS ale może czegoś nie wiem. To jaką masz temp na kotle a jaką na powrocie i jaką w domu przy zewnętrznej -10?
SanitSystem Opublikowano 21 Lutego 2016 #25 Opublikowano 21 Lutego 2016 spoko dogrzany tk 65 powrót różnie ale tak okoł 50-60 st. temp w domu 22 dokładnie przy -10 to nie wiem nie prowadzę takich obserwacji a po co ma być dogrzany powrót ? Przecież jeśli kocioł pracuje już tak powidzmy około godziny to powrót do kotła wraca gorący bo grzejniki pełnej mocy kotła nie odbierają.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.