Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z okazji montowania nowego kotła, chciałem prosić o pomoc w umiejscowieniu zaworu 4-dpost-48030-0-92109000-1454504287_thumb.png    rysunek pierwszy,  obecna instalacja,   post-48030-0-55291800-1454504309_thumb.png     rysunek drugi po przeróbce. Czy tak może być, i czy konieczna będzie przeróbka zasilania CWU, wyjście przed zaworem 4-d i dołożenie pompy CWU, czy może tak zastać. Do tej pory było palone w okolicach 65 stopni, i planuje dalej taką temperaturę dawać na grzejniki. Chodzi mi tylko o ochronę temperatuy kotła.

Opublikowano (edytowane)

zasobnik cwu powinien być między kotłem za zaworem 4d  dla wygody z oddzielną pompą  zasobnika cwu  nie musi być mega droga , pracuje sporadycznie ,

zazwyczaj kocioł jest przewymiarowany więc ochrona kotła będzie zapewniona , zachęcam do automatyki zaworu 4d

Edytowane przez jarekr
Opublikowano

Wg mnie musisz przerobić jednak cwu. Zasilanie i powrót zaraz za kotłem przed zaworem. 

1. Nie potrzebny jest zawór 4d jesli nie ma siłownika do niego to jak jazda autem sportowym 20 km/h. Zawór 4D zamyka i otwiera utzymując żądaną temp. np. temperatura kotła optymalna 57-65 st. natomiast woda na CO idzie ok 40 bo jest ciepło zadziała pogodówka czy regulator pokojowy. I jesli dasz zasilanie CWU za zaworem to nie bedziesz miał wody cieplej chyba ze odpalisz max z kotła na CWU i CO - to po co zawór?. No i osobna pompa najlepiej eko do CWU. 

U mnie chodzi od marca osobne pompy, zawór 4D z siłownikiem mam załaczoną ochrone kotła i zawsze w 140 l. bojlerze ocieplonym emaliowanym mam wodę 45st.

Oczywiscie jak sambor w opisie ze wszystkie są spieprzone moja też. Zawór kulowy przed 4D a wyjsciem za pompą CO - robi ogromny problem latem, oczywiscie jest zawór reczny ..... ale zapytałem mego fachowca to po co kulowy - cisza??? Nie ma ideału ale woda w kranie gorąca w koncu.

Nie szukaj półsrodków.