Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zabrudzenie Pieca Po Spalonych 100Kg/7Dni - Fotorelacja

nex1983

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ktoś kiedyś pytał mnie jak wygląda u mnie czyszczenie pieca, co ile czyszczę i jak bardzo osmolony jest piec.

Przedstawię wam poniżej fotorelację po 7 dniach palenia i spalonych 100kg węgla.

Piec to Defro Komfort Eko 12kW. Pracuje w dwustanie. Ogrzewa 92m2 domu oraz bojler 140L. Ogrzewanie tylko i wyłącznie podłogowe (10pętli) + grzejnik drabinkowy w łazience.

Dół (równy z poziomem gruntu, płyta ocieplona 10cm styropian (2x5cm na przekładkę):

- Kotłownia 20m2 (tutaj brak ogrzewania, sam piec oddaje tyle ciepła że jest tu 21-22 stopni zawsze, nawet w największe mrozy)

- Długi Przedpokój + malutka ubikacja 15m2 (2 pętle ogrzewania podłogowego)

- Salon 26m2 (2 pętle ogrzewania podłogowego)

Góra (płyta ocieplona 5cm):

- Kuchnia 8m2 (1 pętla ogrzewania podłogowego)

- Łazienka 7m2 (1 pętla ogrzewania podłogowego + grzejnik drabinkowy)

- Pokój I 13m2 (2 pętle ogrzewania podłogowego)

- Pokój II 16.5m2 (2 pętle ogrzewania podłogowego)

- Przedpokój 6.5m2 (ogrzewany wszystkimi pętlami idącymi do pomieszczeń)

Strych nieużytkowy ocieplona płyta 10cm (2x5cm na przekładkę)

Ustawienia pieca:

Zadana CO 65 stopni (histereza 2). Zadana CWU 45 stopni (histereza 2)

Praca:

3s podawanie

40s przerwa

18bieg nadmuch - klapka otwarta na full

Podtrzymanie:

4s podawanie

10 minut przerwa

wentylator 30 sekund co 5 minut

Piec spala maksymalnie przy mrozach do -20/-12 stopni około 16-17kg, przy -12/-5 stopni  15kg, przy 0/+1 stopni 12kg, przy +3/+6 koło 8-9kg.

Palę ekogroszkiem Pieklorz

Sterowanie ogrzewaniem podłogowym odbywa się za pomocą siłownika zaworu mieszającego połączonego z pogodówką która ma ustawioną krzywą grzewczą w ten sposób, abym w domu miał stałe 21-22 stopni, wyjątek to łazienka gdzie mam stale 24-25 stopni bo tutaj dodatkowo cały czas chodzi grzejnik drabinkowy prosto z zasilania pieca.

Zdjęcia jak piec wygląda po tygodniu palenia bez sprzątania:

1.jpg

2.jpg

6.jpg

A tutaj już po wyczyszczeniu pieca:

5.jpg

8.jpg

9.jpg

A tyle nalotu było w wymienniku po wyczyszczeniu:

3.jpg

4.jpg

Tutaj ilość popiołu po spaleniu 100kg węgla i wyczyszczeniu pieca:

10.jpg

Tutaj piec po wyczyszczeniu podczas pracy:

11.jpg

Piec oczyszczam zawsze przy wybieraniu popiołu, przy systematycznym czyszczenie zabieg ten trwa kilka minut.

Opublikowano

Jeszcze kilka fotek układu pieca i bojlera:

post-65332-0-16086800-1453741502_thumb.jpg

post-65332-0-93729100-1453741507_thumb.jpg

post-65332-0-98836500-1453741519_thumb.jpg

Opublikowano

"nex1983" jaki masz UPS? Bo ja też planuję zaopatrzyć się w niego

Opublikowano

Volt Sinuspro 500E + akumulator 185ah. Piec wytrzymuje bez zasilania na tym zestawie w zimie średnio 40 godzin

Opublikowano

Dzięki. Zobaczę, może kupię wyższy trochę model 800E

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Ktoś kiedyś pytał mnie jak wygląda u mnie czyszczenie pieca, co ile czyszczę i jak bardzo osmolony jest piec.

Przedstawię wam poniżej fotorelację po 7 dniach palenia i spalonych 100kg węgla.

Piec to Defro Komfort Eko 12kW. Pracuje w dwustanie. Ogrzewa 92m2 domu oraz bojler 140L. Ogrzewanie tylko i wyłącznie podłogowe (10pętli) + grzejnik drabinkowy w łazience.

Dół (równy z poziomem gruntu, płyta ocieplona 10cm styropian (2x5cm na przekładkę):

- Kotłownia 20m2 (tutaj brak ogrzewania, sam piec oddaje tyle ciepła że jest tu 21-22 stopni zawsze, nawet w największe mrozy)

- Długi Przedpokój + malutka ubikacja 15m2 (2 pętle ogrzewania podłogowego)

- Salon 26m2 (2 pętle ogrzewania podłogowego)

Góra (płyta ocieplona 5cm):

- Kuchnia 8m2 (1 pętla ogrzewania podłogowego)

- Łazienka 7m2 (1 pętla ogrzewania podłogowego + grzejnik drabinkowy)

- Pokój I 13m2 (2 pętle ogrzewania podłogowego)

- Pokój II 16.5m2 (2 pętle ogrzewania podłogowego)

- Przedpokój 6.5m2 (ogrzewany wszystkimi pętlami idącymi do pomieszczeń)

Strych nieużytkowy ocieplona płyta 10cm (2x5cm na przekładkę)

Ustawienia pieca:

Zadana CO 65 stopni (histereza 2). Zadana CWU 45 stopni (histereza 2)

Praca:

3s podawanie

40s przerwa

18bieg nadmuch - klapka otwarta na full

Podtrzymanie:

4s podawanie

10 minut przerwa

wentylator 30 sekund co 5 minut

Piec spala maksymalnie przy mrozach do -20/-12 stopni około 16-17kg, przy -12/-5 stopni  15kg, przy 0/+1 stopni 12kg, przy +3/+6 koło 8-9kg.

Palę ekogroszkiem Pieklorz

Sterowanie ogrzewaniem podłogowym odbywa się za pomocą siłownika zaworu mieszającego połączonego z pogodówką która ma ustawioną krzywą grzewczą w ten sposób, abym w domu miał stałe 21-22 stopni, wyjątek to łazienka gdzie mam stale 24-25 stopni bo tutaj dodatkowo cały czas chodzi grzejnik drabinkowy prosto z zasilania pieca.

Witam Nex1983

Mam pytanie, czy piec przechodzi w nadzór przy tych ustawieniach?

A jeśli tak to mniej więcej ile minut jest w nadzorze a ile pracuje?

Opublikowano

Nie wiem jak masz ocieplony dom ale wydaje mi się że pali ci trochę za dużo. Ale to może jeszcze kwestia ustawień.

U mnie przy 140m2 i garażu w bryle budynku przy obecnych temperaturach 84kg (pełny zaladunek) starcza na 8-9 dni. Zbiornik mam dość mały.

W domu non stop 22-23 stopnie. Wszędzie grzejniki poza sionkiem łazienką i kuchnia gdzie jest podłogówka ustawiona na 26 stopni.

Ps. Kotłownie to masz *** wielka. W porównaniu do mojej ok 7m2 twoja to willa.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Z tym akumulatorem tak blisko kotła bym uważał, bo jak *** wodór, to całą kotłownie zaleje kwasem.

Opublikowano

@Harry nie przesadzaj. Pod maska auta aku wcale nie ma lżej. Powiedziałbym że ma znacznie gorzej.

Opublikowano

Nie wiem jak masz ocieplony dom ale wydaje mi się że pali ci trochę za dużo. Ale to może jeszcze kwestia ustawień.

U mnie przy 140m2 i garażu w bryle budynku przy obecnych temperaturach 84kg (pełny zaladunek) starcza na 8-9 dni. Zbiornik mam dość mały.

W domu non stop 22-23 stopnie. Wszędzie grzejniki poza sionkiem łazienką i kuchnia gdzie jest podłogówka ustawiona na 26 stopni.

Ps. Kotłownie to masz zaj....ie wielka. W porównaniu do mojej ok 7m2 twoja to willa.

Ja mam ok 180m2 w samych podłogówkach + w 2 łazienkach po 1 drabince + drabinka 2 pralni. Też wykorzystuję pogodówkę.

Trzymając 22 stopnie w całym domu i  tak jak teraz to 150kg idzie na ok 10 dni.

Masz wydaje mi się super małe spalanie, na poziomie 10kg/dobę !

Ogrzewasz też CWU ?

Jeśli chodzi o zabrudzenie wewnątrz pieca to mam podobnie.

Opublikowano

@p228 tak cwu 210l wygrzewane do 55 stopni. Cyrkulacja działa jedynie w godzinach: 6:30-8:00 i 19:30-22:00 (tryb pracy 2m pracy 10 przerwy). Duże oszczędności daje wyłączenie cyrkulacji CWU. Ona to potrafi szarpnąć za kieszeń. W poprzednim sezonie cyrkulacja pracowała od 6:30 do 22:00. W ciągu dnia bojler musiał zostać naładowany ok 6 razy na dobę.

Ostatni tydzień gdzie temp zewnętrzna -1 do 3 stopni zbiornik 84KG starczył na 7 dni, ale to możliwe że coś przekombinowałem w ustawieniach bo jeszcze delikatnie modyfikuję nastawy (głównie powietrza).

Aktualnie na mieszkanie płynie woda o temperaturze 34 stopni i póki co pokojówka nie miała potrzeby zgłoszenia "niedogrzania".

Opublikowano

Aktualnie na mieszkanie płynie woda o temperaturze 34 stopni i póki co pokojówka nie miała potrzeby zgłoszenia "niedogrzania".

Pewnie boi się, że zostanie zwolniona z roboty... ta pokojówka zamiast pogodówki..przy podłogówce.

Opublikowano

To możliwe. Ale stawiałbym raczej na to że krzywa grzewcza jest przesadzona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.