Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Podłogowe W Całym Domu Bez Kaloryferów

jackjj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rury co 12.5cm i Ty przy zasilaniu 23 stopni masz 22 w domu, ale tylko na poddaszu? Bo tam skosy i mniejsza kubatura czy na dole też. Co masz na górze? Płytki panel? Czy wszędzie rozstaw 12.5 cm między rurami?

Opublikowano

Zerknij do projektu ile zapotrzebowania w W/m2 ma to pomieszczenie, a ile pozostałe. Czy projekt przewidywał podłogówkę? Ile podłogi ostatecznie robi za grzejnik, a ile jest zagracone?

Opublikowano

Nex1983 czuję krytykę ale nie wiem o co lata ?!?

za rzadko czy za gęsto? Rury raczej co 10 lub 12cm wszędzie pod meble tylko nie chciałem jak nie miały nóżek ale nie wszędzie się tak dało....

na dole mam wszędzie terakote oprócz małego pokoju..... a u góry wszędzie panele oprócz łazienki....

Opublikowano

Zerknij do projektu ile zapotrzebowania w W/m2 ma to pomieszczenie, a ile pozostałe. Czy projekt przewidywał podłogówkę? Ile podłogi ostatecznie robi za grzejnik, a ile jest zagracone?

No i tu mnie masz .....

Nie mam projektu ogrzewanie....a pomieszczenie jeszcze poszerzone bo pod spodem chciałem garaż 2 stanowisko... z 1/5 zagracona potem jeszcze łóżko 2x2m ale na nóżkach

Mały pokój też zagracony tylko tam do póki nie skręciłem było ciepło

Opublikowano

Ja nie za bardzo mogę to zrozumieć skąd masz tak ciepłą podłogę mierząc termometrem. U mnie jest to 5-6 stopni różnicy między temp wody zasilającej a temp jaka oddaje panel przy przepływie 1l/min i rozstawienie rur co 10cm.

Opublikowano

Nie wiem jaki układ masz tam względem kotłowni, ale jeśli ta lodówka jest nad garażem, to może najprościej będzie zawiesić pod tym oknem szczytowym grzejnik, a rury po suficie garażu do kotłowni.

Ewentualnie jw.: krzywa do góry i regulacja przepływami. Jak one wyglądają teraz?

Przy problemie z regulacją dla wyższych temperatur można jeszcze zainwestować w termostaty radiowe do pomieszczeń i siłowniki. Termostaty najlepiej tak jak automatyk pisał z regulacją PID lub podobną. To jednak kosztuje.

Opublikowano

Automatyk

Co to za korekta przepływu ? Robisz na rotometrach?

Niby mam jak piszesz jednak w sypialni nad garażem 17℃....brrr

Sambor mówił żebym skręcił pozostałe pomieszczenia ale nie mniej niż 1litr/min. no to po skrecalem nie używane to nawet 0.5litra/min. Ale łazienek nie dotykam bo w tej górnej i tak jest ok. 20℃

Jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia czy jak skrecam pomieszczenia na dole to ta woda idzie do góry? Czy tylko na dole w inną pętlę?

daj mi wiecej danych co ile masz ułozony waz i jaki masz mieszacz czy tez rozdzielacz to istotne

Opublikowano

Co do grzejnika to mam jeden obieg tylko do podłogówki bez ani jednego kaloryfera więc by musiał być zalany niska podlogowa temp...

całość zarządza jednym zaw. 4d z jedną pompa.

Do słowników nie mam pociagnietego prądu w obu rozdzielniach na piętrze i parterze....

Opublikowano

daj mi wiecej danych co ile masz ułozony waz i jaki masz mieszacz czy tez rozdzielacz to istotne

Co to waz? Rurki pex co 12cm

Zawód 4d zaraz zrobię zdjęcie

e98e577fdadeaf149c2f8faa3748e6cc.jpg57764f92fb7587c65a82cf49e8656bd1.jpg

+

2 rozdzielnie u góry 5 pętli na dole 7 pętli

Opublikowano
post-65697-1453649669,279_thumb.jpgpost-65697-1453649673,6312_thumb.jpgpost-65697-1453649679,5492_thumb.jpg
Opublikowano

przepraszam nie rozumiem? Co to autoadapt czy trójkącik

Chodzi Ci na cp1 czy cp2 albo na III?

To już miałem nic nie dało

Opublikowano

to ustaw na 4 i nie ma bata pojdzie

no mogłes mnie nie zrozumieć bo masz okrojoną wersję marketową pompy

czy sprawdzałeś filtr ??? czy czysty ?

Opublikowano

Najwyższy bieg to jakiś manual III TEGO NIE MIAŁEM no i tzw 4ka czyli CP2 miałem tak kilka dni to stopień ugrałem do 18℃ się podniosło....ale kocioł wpitalał jak oszalały....

Opublikowano

po prawej stronie musi zapalić sie to okienko 4  i tak zostaw

Opublikowano

No ok. To po ilu dniach będzie reakcja bo miałem z 4 dni tak właśnie....

Teraz znowu jadę na pierwszym okienku po prawej....

Czy kocioł jak będzie na tym 4 okienku to tak cały czas będzie wpitalal czy się w końcu opamięta jak dłużej po chodzi ?

Opublikowano

na pierwszym okienku po prawej to prawie grzania nie masz wiec włącz to na to 4 okienko i daj znać ile masz na tym rotametrze od pokoju nad garażem

pytałem jeszcze czy filtr jest czysty ???

Opublikowano

A gdzie ten filtr mam szukać w kotłowni czy przy rozdzieli bo chyba nie mam...?

0c438b9666a29600ecd5b37fa6b6f293.jpgf360fd82ba19d37c4c0c392f090d75a0.jpg

Opublikowano

no masz nad pompą ten skośny zeby go odkręcić trzeba zakrecić zawory  nad filtrem tez powinien być zawór wczesniej wyłączyć pompę i zobaczyć w jakim stanie jest sitko ,jesli brudne to wypłukać i możemy gadać dalej za chwilę

Opublikowano

Ja mam pompę od podłogówki ustawioną tak że pobiera 17W, jak zwiększył bym do 40W na maksa nic by to nie dało poza zużyciem energii i zwiększeniem ciutkę przepływów

Opublikowano

Czysty filtr był....

Opublikowano

no ok to jeszcze ile masz na tej petli która słabo grzeje i czy ratametr jest wykręcony na max do ogranicznika

Opublikowano

Tak wykrecony

1 zdjęcie pompa na 1

2 zdjęcie pompa na 4

Różnica niewielka...gdzieś niecałe 0.5 litra na h

post-65697-1453653871,6239_thumb.jpgpost-65697-1453653876,6594_thumb.jpg

Opublikowano

na minute czyli sporo inne petle troche przykrec do 1l

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.