Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Podłogowe W Całym Domu Bez Kaloryferów

jackjj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Łazienki też? W ta u góry czasem dmucha z wentylacji i jest niska temp 19-20 ℃ max 21℃?

Na dole też te pokoje co normalnie grzeją i uzytkujemy ?

Opublikowano

to sobie teraz ustawiaj tam gdzie będzie sie robic ciepło to o poł litra mniej itd to mozolna praca a ustawienia pompy nie ruszaj ma byc na max

Opublikowano

Nic mu wiele nie da te 0.5l więcej, testowałem to. Szkoda prądu na maksymalny bieg pompy.

Opublikowano

Tiaaa i znowu czarna dupa?

Opublikowano

Nic mu wiele nie da te 0.5l więcej, testowałem to. Szkoda prądu na maksymalny bieg pompy.

jak poł litra to nic to ci powiem że te poł litra  to moze być od250- 400W mocy wiec proszę cie pozwól zainteresowanemu działać  a chyba o 10W Energi na pompę  nie będziemy sie tu spierać

Opublikowano

Tiaaa i znowu czarna dupa?

co się stało ???

za gorąco już ?

Opublikowano

Ok niech probuje, ja już takie testy przeprowadzalem.

Opublikowano

@nex mieszasz koledze w głowie. Masz teorię, którą obalają wszelkie poradniki projektowania OP i zdrowy rozsądek. Jeśli 0,5l to to samo co 3,5l/min, to prawom fizyki mówimy sayonara.

@jackjj, wiem, że byłoby pięknie gdyby ci spalanie nie wzrosło, ale tu też fizyka obowiązuje i jak ma być cieplej to nie z czarnej d.... przecież. Podnieś wreszcie tą krzywą do góry, bo nie będziesz miał z czego regulować.

Opublikowano

nie reakcja na komentarz kolegi bo jak testował ....i dupa....to pewnie u nas też będzie....

ale ok zrobię test przez kilka dni choć temp na zewnątrz jest już wyższa więc do końca może nie będzie to wiarygodne i pewnie będzie kocioł wpitalal jak ostatnio przy ustawieniu pompy na 4ce...

Dam znać...

Dzięki wszystkim przepraszam za zawracanie głowy w niedziele

Opublikowano

Kalimero ja mówię ze różnica 0.5 nic praktycznie mu nie da. Jak ma 1l/min a zrobi 1.5l/min to nie zmieniając nic więcej nie zauważy przyrostu temp w pokoju, no chyba że jakieś dziesietne stopnia

Opublikowano

no musi trochę wpiee..... skoro musi zagrzać kilka ton betonu na to nie ma innej rady

z ciekawości ile masz teraz na zasilaniu podłogówki ?

Opublikowano

Kalimero ja mówię ze różnica 0.5 nic praktycznie mu nie da. Jak ma 1l/min a zrobi 1.5l/min to nie zmieniając nic więcej nie zauważy przyrostu temp w pokoju, no chyba że jakieś dziesietne stopnia

Powiem tak, czy to będzie 0,1 l/min, czy 10 l/min, to żadna różnica gdy temperatura podłogi równa się temperaturze otoczenia. W takich warunkach nie ma przekazania energii w wody do posadzki i co wejdzie to wyjdzie. Dlatego przy 21 czy 23 sC to można sobie regulację przepływów odpuścić. Ty masz już dobraną krzywą grzewczą do budynku i balansujesz na granicy optimum. Pamiętaj, że im temperatura podłogi bliższa temperaturze powietrza nad nią, tym silniejsze zjawisko samoregulacji ogrzewania podłogowego. Załóżmy, że teraz pootwierasz wszystkie okna, to w krótkiej chwili strumień ciepła oddawanego przez podłogę do otoczenia poszybuje w górę. Jak okna z powrotem zamkniesz i temperatura się wyrówna do zadanej, to podłoga energii oddaje mniej, a przecież nie regulowałeś temperatury zasilania ani przepływów.

W związku z tym powtarzam, by zwiększyć temperaturę zasilania podłogi tak by wystarczyło jej do ogrzania tego najchłodniejszego pokoju przy zachowaniu jego rotametru na max. Resztę trzeba korygować w dół. Priorytetem powinny być ciepłe 4 litery, a ile opału do tego potrzeba to już sprawa wtórna. Bujnięcie tego na początku może trochę zawyżać spalanie, ale ostatecznie po wygrzaniu murów kocioł będzie pracował wyłącznie na potrzeby wyrównania bieżących strat. Podobno podniesienie temperatury w domu o 1 stopień, to wzrost zużycia opału ok. 7%, więc albo rybki, albo akwarium... albo Floryda.

Opublikowano

Test zacznę jak będę szedł spać bo teraz 2 szczapy się dopalaja w kominku i zdechnąć idzie z gorącą...więc nie chce dokładać....

Rozumiem że:

1. najpierw pompa na 4-kę

2 . Potem wszystkie rotometry na 1 albo mniej tylko od sypialni zostawić

3. Jak będzie gdzieś za zimno to 0.5 litra odkręcić ?

4. Temp na kotle bym nie zmieniał na razie ale pewnie będzie za zimno jak przekieruje wszystko do sypialni...

Czy lepiej jak pisałeś

Pompa na 4 i poczekać gdzie za ciepło to dopiero rotometry skręcać?

Opublikowano

A zlitujesz się nade mną i podniesiesz tą krzywą o jedno "oczko" chociaż?

Zrobiłbym jak w ostatnim zdaniu, ale jak ty codziennie kominek odpalasz i nagle przestaniesz, to z regulacji nici. Kominek to nie świeczka i baaardzo wpływa na zachowanie reszty ogrzewania.

Opublikowano

no pisałem że poczekac i tam gdzie za ciepło to skręcić o poł litra

ale pytałem tez ile idzie na teraz na podłogę ??? jaka temp

Opublikowano

Automatyk

Tam się cały czas zmienia raz 21 raz 25 zadana dalej 23℃

Kiminero

Ciekawe co piszecie bo sensu w tym trochę jest i może i Ty i Automatyk macie rację bo w sumie z tej pętli w sypialni na 1—ce wychodzi zimna woda już teraz więc jak zwiększe przepływ bez podnoszenia temp to będzie jeszcze zimniejsza wychodzić .....hm....w dupę jakąś książkę o tym można kupić??

To Ty masz zdanie w sumie podobnie do Automatyka, tylko bez zmiany biegu pompy sama temp i dopiero jak za mało to o ząb zwiększyć pompę itd...? A Automatyki pisze w odwrotnej kolejności najpierw pompa nas max potem temp. Ale w sumie o to samo chodzi....

Robię chodzi żeby dla testu przesunąć krzywą grzewcząw ( bo jak zmienię krzywa to od razu pójdzie 5℃ w górę) w górę o 1, 2 albo nawet 3℃ i gdzie będzie za ciepło to dopiero skręcać rotometry?

Zastanowię się obie teorie da skąd mnie ok i być może się uda...

Opublikowano

ta pompa pracuje już jakąś godzinę na max czy juz sie coś zmieniło w  tym pokoju zimnym ????

Opublikowano

Automatyk nie na noc włączę i rano zobaczę bez kominka....pisałem że już testowałem przez 4 dni na 4ce i 1℃ zyskałam tylko bez podnoszenia temp...no i nie wszystkie pętlę miałem skręcone bo łazienki były na max i salon 2 pętlę na 1,5 skręcone

Opublikowano

Teraz skręca wszystkie pomieszczenia na 1 lub mniej i pompa na 4 i zobaczę...

Opublikowano

no jak chcesz bo w życiu albo sie coś chce albo nie a ty podchodzisz do tego jak pies do jeża

musisz ise zdecydować czy chcesz mieszkać w komfortowych warunkach a jak nie to sobie namiot za domem postaw i wyłącz ogrzewanie w domu  i na to samo wyjdzie -siedzenie  zimnym domu

pozdrawiam

Opublikowano

Tak pomógł i teraz najlepiej się obrazić....

A ja Ci bardzo dziękuję bo mi otworzyliście oczy na pewne rzeczy....i o to chodzi wiem co robić... nie wiedziałem że w ciągu godziny można coś zmienić w podłogowce....idę przestawić

na prawdę bardzo dziękuj przetestuję i dam znać

Spokojnego wieczoru

J.

Opublikowano

Trochę inaczej z tym przepływem. Jak na 1. biegu woda spływa zimna, to na 4. będzie ostatecznie wypływać cieplejsza. Co więcej z biegiem czasu będzie ta schodząca woda coraz cieplejsza, bo i beton będzie cieplejszy i mniej energii po drodze tej wodzie zabierze. Sęk w tym, że jak tam płynie 23 stopnie na wejściu, to efektu schłodzenia za bardzo nie widać.

Pisałeś, że masz niestabilną temp na mieszaczu. Bierze się to stąd, że masz bardzo wysoką temperaturę na kotle i bardzo niską za mieszaczem. Nawet niewielka korekta mieszacza, to domieszanie porcji bardzo gorącej wody. Zmniejsz ten kocioł na 65 max.

Opublikowano

Ale wtedy powrot mam poniżej 50℃ nie zalecane miałem już 70 i była dupa nawet do 43 schodzilo

Opublikowano

Mam ster.zasilaniem nie mam ochrony powrotu a to jednak paliwo stałe pellet

Opublikowano

:) to olej te ochrone powrotu jak nie masz pompy kotłowej to i 90st nie starczy żeby to pracowało prawidło

temp w dół jak ci radzą np na 55-60st  pompa na 4 i jazda

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.