uzlis Opublikowano 20 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Witam chciałbym zakupić piec gazowy z kotłem do bliźniaka 140m2, budynek piętrowy z podpiwniczeniem. Jestem laikem więc nie znam się na markach budżet jakim dysponuję to 8-9 tyś zł. Bardzo proszę o podpowiedź z góry dziekuje.
papasmurfek Opublikowano 20 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Najpierw policz ozc na ciepłowłaściwie.pl/start i podaj link z wynikiem. Pozniej będziemy doradzać.
husky Opublikowano 20 Stycznia 2016 #3 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Dokładnie tak jak napisał papa... I już szukaj pieców które mają jak najszerszy zakres mocy najlepiej coś 3-20 kW, są takie na rynku. Żadnych 7-24 kW ja już taki błąd popełniłem i w moim 200 m2 bliźniaku średnio to zdaje egzamin. Masz jakieś podłogówki, jak ten dom jest ocieplony, jaka jest instalacja. Napisz coś więcej
tommy07 Opublikowano 20 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zobacz sobie na nasz rodzimy kociołek termet ecocondens gold , niska moc minimalna a także cena nie zabija , myślę że zakres modulacji będzie wystarczający do twojego domu.
husky Opublikowano 20 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ja niestety po negatywnych doświadczeniach z Junkers-pseudo-jakość-nie-przyjeżdżający-serwis też bym polecił ecocondens gold. Właściciel hurtowni hydraulicznej która jest u mnie na dzielnicy (mogę podać na priv - to nie reklamy) założył to sobie i córce do domu i bardzo to chwali. Wiadomo "sprzedał" 2 kotły kupując po cenie dystrybutora czyli mocno nisko, ale w porównaniu do bardzo popularnego u mnie na dzielni Victrixa który jest jakimś tam zdrowym kompromisem pomiędzy dość dobrą jakością a w sumie niską ceną to jest to kocioł warty polecenia.
Korti Opublikowano 20 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Viessmann lub Buderus, te mogę polecić śmiało. Przyzwoita cena a i serwisantów z dostępem do części na pęczki. Ceny do zaakceptowania.
mistalova Opublikowano 21 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Korti przeczytaj najpierw co piszesz zanim wyslesz posta. Viessmann i buderus maja ko(s)miczne ceny, niczym nieuzasadnione. Cala reszta producentow korzysta z elementow schodzacych z tych samych tasm produkcyjnych... Generalnie marka nie jest wazna*, jedyne co sie liczy to kumaty serwis w poblizu. *jezeli szukamy kotla dla normalnego czlowieka, bo jesli jestesmy gadzeciarzem, ktory np.lubi podgladac parametry pracy kotla siedzac np. w pracy, to wtedy taki wiessiekk jest lepszym wyborem, fakt, ze za trzy razy wieksze pieniadze...
Logan Opublikowano 21 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Nie rozumiem ludzi, którzy po jakichś dziwnych przejściach z serwisem czy problemie z kotłem odradzają daną markę. To że komuś coś padło to nie znaczy że 10 innym użytkownikom padnie to samo. Chyba że mamy do czynienia z wadliwą serią, którą niestety nie zawsze da się wykryć podczas montażu czy testu produktu. Idąc dalej ile osób ma Viessmanna a ile np. Junkersa i stąd też się bierze częstotliwość problemów. Żeby sprostać problemowi trzeba by było zbadać sprzedaż kotłów kilku marek w danym przedziale cenowym i mieć dostęp do raportów serwisowych co, komu padło przy danym zużyciu gazu. Bo np. mój Junkers spalił dopiero 600m3 i nie mam problemów a inny użytkownik może pisać po forach jaki to badziew a przepalił 10tyś m3 i coś padło.
jackjj Opublikowano 21 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Wszystko w myśl zasady marketingu zadowolony klient informuje o tym maksymalnie 3 ludzi niezadowolony 11 ludzi?
husky Opublikowano 21 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Korti przeczytaj najpierw co piszesz zanim wyslesz posta. Viessmann i buderus maja ko(s)miczne ceny, niczym nieuzasadnione. Cala reszta producentow korzysta z elementow schodzacych z tych samych tasm produkcyjnych... Generalnie marka nie jest wazna*, jedyne co sie liczy to kumaty serwis w poblizu. *jezeli szukamy kotla dla normalnego czlowieka, bo jesli jestesmy gadzeciarzem, ktory np.lubi podgladac parametry pracy kotla siedzac np. w pracy, to wtedy taki wiessiekk jest lepszym wyborem, fakt, ze za trzy razy wieksze pieniadze... Dzisiaj większość kotłów kondensacyjnych ma moduły rozbudowujące o sterowanie mobilne, np aplikacją w fonie. Junkers też. NIe trzeba kupować Vieśmanna. Problem polega na czymś innym. Kocioł i temperature w domu można sobie wysterować zwykłym sterownikiem godzinowym takim jak FW 120, nieomal perfekcyjnie, włącznie z powrotami z wakacji etc. To jest mega gadżeciarstwo odpalać kocioł telefonem. Co mi to da zobaczyć w pracy że jest 20 st C w domu, przecież o 16:00 włączy się 21 i zanim wrócę będzie idealnie. A mrozy - to ustawia pogodówka. Ja mam klimatyzator samsunga sterowany wifi i czasem z tego korzystam, ale to kompletnie nieprzydatne w ogrzewaniu. Prościej ustawić godzinę i po wszystkiemu,
uzlis Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #11 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Dokładnie tak jak napisał papa... I już szukaj pieców które mają jak najszerszy zakres mocy najlepiej coś 3-20 kW, są takie na rynku. Żadnych 7-24 kW ja już taki błąd popełniłem i w moim 200 m2 bliźniaku średnio to zdaje egzamin. Masz jakieś podłogówki, jak ten dom jest ocieplony, jaka jest instalacja. Napisz coś więcej Żadnych podłogówek nie ma, bliźniak w trakcie realizacji startuje od wiosny, przejrzę projekt i dam znać odnośnie instalacji i izolacji
uzlis Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #12 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Szukam nie drogich dobrych pieców tak jak pisałeś Buderus czy Viessmann są bardzo drogie Korti przeczytaj najpierw co piszesz zanim wyslesz posta.Viessmann i buderus maja ko(s)miczne ceny, niczym nieuzasadnione.Cala reszta producentow korzysta z elementow schodzacych z tych samych tasm produkcyjnych...Generalnie marka nie jest wazna*, jedyne co sie liczy to kumaty serwis w poblizu.*jezeli szukamy kotla dla normalnego czlowieka, bo jesli jestesmy gadzeciarzem, ktory np.lubi podgladac parametry pracy kotla siedzac np. w pracy, to wtedy taki wiessiekk jest lepszym wyborem, fakt, ze za trzy razy wieksze pieniadze...nie
uzlis Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #13 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Najpierw policz ozc na ciepłowłaściwie.pl/start i podaj link z wynikiem. Pozniej będziemy doradzać. Witam podaję link http://cieplowlasciwie.pl/wynik/168a
papasmurfek Opublikowano 22 Stycznia 2016 #14 Opublikowano 22 Stycznia 2016 A jakiego typu instalacja (podłogowka, grzejniki, czy może mieszana? )
husky Opublikowano 22 Stycznia 2016 #15 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Kocioł wracam do tego co powiedziałem położyłbym Termet Ecocondens 20 + 120 litrowy zasobnik nie większy. Jak planujesz płytki ceramiczne na salonie i w kuchni dolnej to położyłbym podłogówkę, a dalej grzejniki; Jak chcesz zaszaleć to same podłogówki. Pamiętaj o instalacji i zrób ją porządnie - żeby CIę nie spotkało to co mnie (miedź z kotła, dalej dwie skrzynki rozdzielcze, pexami zacisk dalej do grzejników i porządna podłogówka na panelach styro nie żadne jakieś "domorosłe metody") ja osobiście zrobiłbym mieszaną. CHyba że dom jest ciepły i ma małą powierzchnię (a tak wnioskuję) to nie baw się i załóż same grzejniczki.
automatyk Opublikowano 22 Stycznia 2016 #16 Opublikowano 22 Stycznia 2016 CGW 11/120 czyli 11kW jak dobrze ponegocjujesz to sie zmiescisz tym gornym przedziale
husky Opublikowano 22 Stycznia 2016 #17 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Do automatyk: a pisał gdzieś kolega że on ma już komin, przyłącza, i całą "aranżację kotłowni" ? 1. Myślę że nie i ja niczego takiego nie wyczytałem. To wtedy CGW to sorry kolego ale się nie zmieści w budżecie 15 tys zł 2. Nic kolega nie pisze o ociepleniach i o tym jaki jest ten dom, czy starczy 11 kW, trudno powiedzieć, ale to nie ma znaczenia czy gość będzie miał kocioł w modulacji 3.6 - 11 czy 3,0 do 20 kW prawda. Dlatego bezpieczniejszy jest zakup większego, można go przyciąć na mocy tak jak ja to mam zrobione i kocioł zupełnie inaczej chodzi. U mnie problem jest w tym że zsb za wysoko moduluje minimum czyli od 7,5 a nie od 3,0 i to jest jedyne co chciałbym przeskoczyć. poza tym git, CGW faktycznie bardzo dobry wyrób, azaliż drogi ;-)
Korti Opublikowano 23 Stycznia 2016 #18 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Witam chciałbym zakupić piec gazowy z kotłem do bliźniaka 140m2, budynek piętrowy z podpiwniczeniem. Jestem laikem więc nie znam się na markach budżet jakim dysponuję to 8-9 tyś zł. Bardzo proszę o podpowiedź z góry dziekuje. Korti przeczytaj najpierw co piszesz zanim wyslesz posta. Viessmann i buderus maja ko(s)miczne ceny, niczym nieuzasadnione. Cala reszta producentow korzysta z elementow schodzacych z tych samych tasm produkcyjnych... Generalnie marka nie jest wazna*, jedyne co sie liczy to kumaty serwis w poblizu. *jezeli szukamy kotla dla normalnego czlowieka, bo jesli jestesmy gadzeciarzem, ktory np.lubi podgladac parametry pracy kotla siedzac np. w pracy, to wtedy taki wiessiekk jest lepszym wyborem, fakt, ze za trzy razy wieksze pieniadze... Kolega "Uzlis" podał kwotę jaką chce przeznaczyć na kocioł. Podałem te dwie firmy bo akurat z tymi kotłami gazowymi mam do czynienia. Viessmann pracuje już 6 rok w piwnicy u teścia i jedyna awaria - pompa obiegowa. Buderus - te kotły pracują w firmie w której pracuję, jest ich łącznie 6 i prócz dobicia ciśnienia w układzie w jednym kotle nic się nie psuje. (2 lata pracy). Koszt buderus to ok 6000 zł a podobny Termet niespełna 1000 zł taniej. Nie mam nic do termetu, jak pisałem, polecam te dwie firmy bo mam z nimi do czynienia, a Termetu niestety nie znam.
uzlis Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor #19 Opublikowano 26 Stycznia 2016 A jakiego typu instalacja (podłogowka, grzejniki, czy może mieszana? ) Grzejniki
papasmurfek Opublikowano 26 Stycznia 2016 #20 Opublikowano 26 Stycznia 2016 No tylko jeszcze musisz zdecydować jaki typ kotła byś chciał. Zwykły turbo, czy kondensat. Widzialem jakiś czas temu Immergas Victrix z zasobnikiem 120l za ok 5000 plus wysyłka. Jest to dosyć tani i dobry kocioł polecany na forum murator. Na tym forum jest nawet jeden wątek o nim.
uzlis Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor #21 Opublikowano 1 Lutego 2016 Dziękuje wszystkim za podpowiedź na pewno będzie przydatna, napiszę na co się zdecydowałem i jak się sprawdza Konwersacja z wami była bardzo owocna i przydatna dobrze zasięgnąć rady ekspertów. Pozdrawiam serdecznie M.U.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.