Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gdzie Wpiąć Zasobnik Cwu

lukbud1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zrobiłem taką klasyczną instalację jak na załączonym schemacie chcę zamontować zasobnik do ciepłej wody.

Myślałem o zbiorniku pionowym z dwiema wężownicami jedna była by wpięta pod układ otwarty kominka, druga pod wyjście  cwu kotła gazowego.

Tylko zasobniki takie są minimum 200l. mam ograniczone miejsce a w dodatku domowników jest na razie dwóch. Myślę o zasobniku pionowym ale od 120 do 150l. z jedną wężownicą, tylko jak go podłączyć,żeby był grzany przez dwa źródła?  

post-64129-0-05350400-1453117229_thumb.jpg

Opublikowano

A może: KOSPEL WPW 140 L. Od kotła gazowego wpinasz pod obieg cwu, a pod kominek przed wymiennikiem równolegle.

Opublikowano

Czyli pompa ma wtłaczać wodę do wymiennika a nie ssać z niego.

Opublikowano

Też tak myślałem o zasobniku kospel 140 l. podłączyć równolegle.

Sterownik od kominka ma dodatkowo sterowanie zasobnikiem jest czujnik temp. i można ustawić cwu jako priorytet. Jak w tym przypadku sterować? musiała by być dodatkowa pompa czy może zawór 3d ??

Opublikowano

Chodzi o to, żeby w wymienniku był przeplyw przeciwprądowy. Dodatkowa pompa do cwu nie byla by zlym pomysłem, aczkolwiek nie jest konieczna.

Opublikowano

Nadal źle.

Kup zbiornik CWU z dwiema wężownicami. Górną podłącz do kotła gazowego a dolna bezpośrednio do kominka ale z dodatkowa pompą na zasilaniu wężownicy.

I przenieś pompy w obrębie wymiennika bo nadal jest odwrotnie.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o wymiennik z pompami w rzeczywistości mam poprawną instalację tak jak opisujesz. Kupiłem gotową grupę pompowo-wymiennikową.ten schemat podebrany jest z sieci. Chciałem głównie skupić się na zasobniku.

Jak wcześniej pisałem ze względu na brak miejsca chcę mniejszy zasobnik ok 140 l a zbiorniki z dwoma wężownicami zaczynają się od 200l.

Czy tak wpięty zasobnik jak rozrysowałem nie biorąc pod uwagę wymiennika i pomp, jest ok? czy będzie tak samo wydajny jak zbiornik biwalentny??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak wcześniej pisałem ze względu na brak miejsca chcę mniejszy zasobnik ok 140 l a zbiorniki z dwoma wężownicami zaczynają się od 200l.

Słabo szukasz:

http://www.kospel.pl/pl/produkty/wymienniki-i-zasobniki-cwu/wpw-termo-hit.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.