Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Piec Będzie Najodpowiedniejszy ? 300M2

wojmar13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam dom o powierzchni mieszkalnej 300 m . Oddany do użytku w latach 80. Wybudowany na bogato w tamtych czasach, ponieważ z suporeksu. Teraz jest ocieplony styropianem . Okna wymienione.  Dach blachodachówka nie ocieplona. Strop ocieplony wełną. Jaki polecicie piec ?

Opublikowano

Tak na szczal to 25kw powinien starczyc popatrz na kalkulator cieplo wlasciwe.pl.No i jak wyglada inst.czy starego typu czy modernizowana.

Piec zasypowy / o takim myslisz ?

Opublikowano

zapotrzebowanie takiego domu w najwieksze mrozy to nie wiecej niz 13kW do tego cwu

jesli to bedzie kocioł na groszek to te 25kW  a jesli jakas miałowka to min 4m2

Opublikowano

Dobór kotła na odległość i na dodatek przy nie pełnych danych może się skończyć podobną klapą jak w przypadku koleżanki @bietki z tego tematu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20059-kocio%C5%82-ogniwo-eko-plus-m-26-opinie-u%C5%BCytkowanie-za-i-przeciw/page-1

Na początku dużo doradzania, szumu prawie medialnego, a następnie klapa i spychologia i na dzień dzisiejszy brak wyjścia z tego klopsa.

Opublikowano

takie stare kosztki komistyczne takie maja zapotrzebowanie i tu nie ma co liczyć

ja juz kiedyś sie wypowiedziałem ze wzgledu na konfort cwu zawsze daje kocioł 25kW czy to jest 100m2 czy 500m2 i tyle w temacie a wy zaraz zaczniecie liczyc wyliczac a gosc zostaje z problemem

uwazacie że wiecie lepiej to ja sie odcinam swoją opinie wydałem

Opublikowano

ja mam dom też lata 70 ocieplony , ale wcale nie jest specjalnie energooszczędny , grzeje to teraz kotłem , który pewnie nie ma więcej jak 20 kW , oczywiście mam bufor . To że wolniej dogrzewa bufor zaczęło być widać przy ostatnich kilkudniowych mrozach . Po tempie dogrzewania bufora widać że na ogrzewanie nie szło więcej jak może z 8 kW . CWU użytkową przy takich mocach nie ma co się przejmować , dla kotła powyżej 15 kW to jak dla byka skwarka :) . Kolego automatyk 25 kW na 100 m2 , współczuję twoim klientom .

Opublikowano

:) :) :)

na sczescie u nas sa dotacje na wywalenie kotłow paleniskowych wiec nie ma problemu i nie narazam juz klientów na nie wiem nawet co :blink: ???

w zeszłym roku nie dołozyłem sie ani troszke do palenia wunglem i ma nadzieje że w tym roku tez bedzie krolował pelet ,drewno i prąd

Opublikowano

Co można odpowiedzieć komuś, kto dostaje odpowiedzi że 35kW zbyt dużo, a potem podaje linki do dwóch kotłów 35kW znadmuchem i znowu pyta, czy ktoś coś podpowie?

Można odpowiedzieć, żeby nauczył się czytać ze zrozumieniem to, co piszą inni. 

Opublikowano

Dokładnie.

Zrób najpierw wirtualne ozc na cieplowlasciwie.pl/start i podaj wynik.

Koledzy radzą 25kw Ty chcesz 35kw i oczekujesz akceptacji. Zrób ozc i wtedy będziesz wiedział jakiego źródła ciepła potrzebujesz. A u koleżanki bietka to miało być 300m2 a się okazało ponad 400 i to jeszcze o bardzo nieregularnych kształtach (dobudowki, dostawki).

Opublikowano

Coś źle wprowadzileś. Piszesz o 300m2 a podajesz teraz 750.

Opublikowano

Wklej link z cieplowlasciwie.pl nie przekłamuj w wielkościach budynku bo tylko na złe może to wyjść, ten kalkulator trzeba wykonać jak najuczciwiej.

Opublikowano

Witam.

Jarek,przecież 25 kw. to jest pełny "konfort" na 100 m 2. :D

Nie wiem czemu ten sam kolega ma 38 kw. na jego niecałe 400 m 2. :wacko:

Kolego wojmar,najpierw dokładnie opisz:jakie ocieplenie,jaka grubość,jakie okna=współczynnik U ,jaka instalacja,i.t.p.  ;)

Tu nikt nie jest wróżbitą,bynajmniej tak myślę.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ściany mają tylko 20cm, coś za drobne na takiego kolosa. Dom 12x12 budowany z połówki?

Opublikowano

Ja za dobór kotła nie biorę się . Nie mam aż takiego doświadczenia . Tak na moje oko to 25 kW było by ok nie więcej , ale to tylko sugestia . U mnie jest ok 250 m2 , wystarczył by w zupełności 16 kW . Taki miałem planu kupna takiego kotła , jednak zdecydowałem się na bufor dlatego mam 25 kW ds Kalvis . Na pewno nie mam tych 25 kW ponieważ sporo przerobiłem  kocioł  . Poprzedni kocioł miałem gs Zębiec 25 kW mimo zaworów ochrony powrotu kocioł , komin zasmołowane na max , palę w większości drewnem sezonowanym kilka lat .

Opublikowano

Ja to widzę że autor tematu robi wszystko żeby z wyniku wyszedł mu kocioł taki jak w tytule. ;-) i czeka aż ktoś przytaknie że, to jest dobry wybór.

Opublikowano

Kolego wojmar,to w końcu ile masz tych metrów do ogrzania 300 czy 529? :blink:

Dach masz kartonów? :huh:

Ściana zewnętrzna z betonu komórkowego 12 cm.+8 styro nie istnieje. :D

Bynajmniej jeszcze takiej nie widziałem.

Opublikowano

No a potem dziwicie się, że ludzie dokonują takich a nie innych wyborów. Może po prostu trzeba dać zarobić audytorowi energetycznemu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.