wiekol Opublikowano 21 Stycznia 2009 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem forum. Proszę czy ktoś posiada schemat z opisem instalacji którą chcę by wykonano mi w nowym domku jednorodzinnym (110m2) a każdy instalator mówi coś innego... Instalacja to kominek z płaszczem wodnym + kocioł na paliwo stałe i z tego chciałbym uzyskać CO (tylko grzejniki bez podłogówki) i CWU. Czy jest możliwe by kominek zasilał tak jak piec grzejniki i ciepła wodę urzytkową? Znalazłem tylko schematy kominka z kotłem gazowym a chciałbym zrobić instalację bez wymiennika płytowego na samych pompkach i sterownikach. Z góry dziękuję za pomoc!!! Cytuj
trumoter Opublikowano 24 Stycznia 2009 #2 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Witaj Wszystko jest możliwe. Jest wiele rozwiązań takiej instalacji. Według mnie, najprościej zastosować bufor (300 l), który będzie ładowany przez kocioł i kominek i z którego zasilana będzie twoja instalacja CO. Bojler CWU powinien być ładowany bezpośrednio z kotła. Wg. mnie, a nie znam zapotrzebowania na ciepło z projektu domu, kocioł powinien mieć moc około 18 kW, najlepiej z podajnikiem. Kominek będzie zapalany kiedy będziesz miał kaprys, więc kocioł powinien mieć taką moc aby pokrywała całkowicie zapotrzebowanie cieplne domu. Pompa zasilająca instalację CO może być załączona równolegle z pompą CO kotła, ale lepszym rozwiązaniem było by zastosowanie oddzielnego sterowania tej pompy np. termostatem pokojowym. Rysunek zrobię jutro. Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 24 Stycznia 2009 #3 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Witam, Zastosowanie w ogrzewaniu domu dwóch podobnych źródeł ciepła, jakim jest kominek i kocioł - oba na opał stały, jest stosunkowo często spotykanym rozwiązaniem i nie wymaga zastosowania żadnego wymiennika. kolego wiekol, podaj jeszcze kilka informacji: czy kocioł ma być z podajnikiem czy bez, czy kominek ma być istotnym ( często rozpalany ) źródłem ciepła i czy instalacja ma pracować częściowo lub całkowicie w układzie grawitacyjnym, czyli samoczynnie bez prądu. Jeśli sprecyzujesz to to łatwiej mógłbym Tobie rozrysować zarówno schemat hydrauliczny jak i elektryczny. Pozdrawiam Piotr Cytuj
trumoter Opublikowano 24 Stycznia 2009 #4 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Witaj ponownie, schemat do tego co wcześniej pisałem Pozdrawiam Cytuj
tomala993 Opublikowano 24 Stycznia 2009 #5 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Witaj kolego otóż jak powiedzieli moi przedmówcy taki układ da się zrobić tylko pytanie czy jest to opłacalne i ekonomiczne. Ponieważ aby mieć również satysfakcję z ogrzewania kominkiem domu, musi to być kominek z płaszczem wodnym o odpowiedniej mocy dla swojego metrażu domu i zapotrzebowaniu na ciepło, z tego co ja się orientowałem nie są one tanie, drugi elementem przemawiającym za tym co piszę jest fakt, iż drzewo do takiego kominka waha się w przedziale cenowym od 100-200 metrów za metr sześcienny w zależności od regionu. A ja zastanawiając się nad takim układem kalkulując kominek i osprzęt do niego wyszła mi cena kotła z podajnikiem. Ale decyzja należy do Ciebie, bo aby mieć pełny komfort, to albo będziesz w dni kiedy nie będziesz palił kominkiem rozpalał kocioł, albo jeżeli będzie on z podajnikiem będzie ciągle w podtrzymaniu, co skutkuje również jakimś zużyciem opału. Pozdrawiam Tomasz. Cytuj
trumoter Opublikowano 24 Stycznia 2009 #6 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Witaj, Proponuję aby nie wydawać zbędnie pieniędzy na drogi kominek, w praktyce i tak kocioł z podajnikiem, jako urządzenie wygodniejsze w użyciu będzie używane. Jeśli jednak zainwestujesz więcej w kominek to mój schemat wymagać będzie poprawki. Zasilanie CWU powinno być brane z bufora. Kominek jednak będzie tylko ozdobą, która może wspomagać w sytuacjach dużego zapotrzebowania na ciepło. Cytuj
automatyk Opublikowano 24 Stycznia 2009 #7 Opublikowano 24 Stycznia 2009 gdzies juz sie rozpisywałem odnosnie rozwiazana grzania CO i CWU w dwóch zrodeł montujesz cztery pompy dublujesz automatyke naczujnikach do tego dwa przekazniki i wybranie piorytetu grzania tzn ktory piec ma byc pierwszy i wszystko działa zadne buforynie sa potrzebne a napewno nie sa niezbedne układ prosty jak budowa c.... jak cos to na priv Cytuj
wiekol Opublikowano 3 Lutego 2009 Autor #8 Opublikowano 3 Lutego 2009 Witam jeszcze raz i dzięki za zainteresowanie. Nie wiem czy doszły moje prywatne zapytania do forumowiczów bo nie mam odpowiedzi... :) Czytając wiele tematów na forum postanowiłem rozrysować schemat własnoręcznie... Kilka wskazówek o które prosili forumowicze: -instalacja wymuszona -kominek używany najczęściej w weekendy no i pewnie na jesień wiosnę gdy nie ma mrozów. -kocioł bez podajnika na wegiel, drewno moc 17-18kW -kominek z płaszczem moc 24kw-znalazłem w promocji i chyba w sobotę kupię -zasobnik 140-180l - i tu pytanko czy musi być dwupłaszczowy jak na schemacie Proszę o opinię i ewentualnie schemat z poprawkami... :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi