Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problemy Z Piecem 38 Kw

Oli204

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przesyłam zdjęcie instalacji przy piecu - trochę skomplikowana.

post-66492-0-95119800-1452939200_thumb.jpg

post-66492-0-70210600-1452939203_thumb.jpg

post-66492-0-84260700-1452939205_thumb.jpg

post-66492-0-15052200-1452939207_thumb.jpg

Opublikowano

Ta rura wpięta do czopucha to już komin? Jaką średnicę ma ta rura? 

Opublikowano

130

Tak było zawsze

Dom z 1999 roku

Poprzedni właściciel chwalił się że miał szufelkę popiołu z dnia

Opublikowano

A co miał powiedzieć ? przecież sprzedawał.

Do takiego kotła  to rura kominowa 200-220 jest potrzebna, aty jeszcze przysłaniasz czopuch, ten kocioł nie ma mocy, on się tli, a nie pali

A dalej nie ma schematu, bez niego nic nie ruszymy, ze zdjęć mało co wynika, zrób rys nawet odręcznie, byle zgodny z prawdą, 

Opublikowano

Ale jaja, tak potężny kocioł 38kW i rurka 130mm. Tak jak @sambor napisał powinno być 220mm, nawet nie 200mm. Pewnie sam czopuch ma 200x200. Jak wysoki jest ten komin? Wajchę w czopuchu otwórz na maxa.

Opublikowano

Na razie znalazłem coś takiego

Pierwotnie były dwa piece CO i Cwu

Olejowy i na ekogroszek (działające na zmianę) 

postaram się zrobić jakiś schemat obecnej sytuacjiprojekt instalacji co025.pdf

Opublikowano

Działaj, testuj bo płynie mroźne powietrze z północy. Dziś w nocy na wschodzie będzie -18 i z dnia na dzień będzie coraz chłodniej.  Teraz już za późno, ale latem wymień ten komin na 220mm. Sa reduktory z przekroju kwadratowego na okrągły. Teraz co masz to jakaś partyzantka. 

Jasne, szufelka popiołu przy 38kW.  U Bietki kocioł non-stop pracuje na pełnej mocy 26kW i codziennie popiołu od cholery a co dopiero u Ciebie przy 38kW. 

Opublikowano

Dzięki za pocieszenie ale już brakuje mi pomysłów jakie ustawienia dobrać

Opublikowano

Komin ma koło 10 m (od piwnicy po czubek komina).

Czopuch otwarty

Opublikowano

No ale muszę jakoś teraz przetrwać

Opublikowano

Z tego projektu wynika, że były dwa kotły olejowe pracujące równolegle, pewnie o  mocy 25kW lub więcej każdy,

a zapotrzebowanie budynku jest ponad 39kW, ciekawe jak to ogrzać

Opublikowano

U mnie czopuch w Ceramiku ma 160mm i wydaje się malutki a co dopiero rura 130mm. Komin 200mm to już robi wrażenie, taka średnica. Aż wziąłem suwmiarkę zobaczyć te 13cm, masakra. U Ciebie pewnie komin zamiast odbierać spaliny z kotła to je blokuje. Zbyt duża ilość spalin nie potrafi odprowadzić się w tak małym przekroju i kocioł nie osiąga swoje mocy.  Tak mi się wydaje. 

Opublikowano

Jak otworzę górne drzwiczki to spaliny prawie nie wychodzą na zewnątrz.

Obecnie są dwa piece - olejowy taki jak był (nieużywany - cena oleju) oraz ekogroszek 38 KW

Opublikowano

Ten komin co masz to jest komin spalinowy do gazu i oleju i pewnie średnica poprawnie dobrana. Do paliw stałych są inne wytyczne i komin ma być dymowy, czyli z ceramiki czy cegły i o odpowiedniej średnicy, na pewno nie 130mm do kotła 38kW. Niektórzy producenci w swoich DTR zalecają komin 220mm do kotłów 35kW. 

Opublikowano

Ok coś będę kombinował. 

W układzie mam dodatkowy komin (nowa instalacja śred 220 ) przeznaczony do kominka w salonie i sauny w piwnicy (opalana drzewem). 

Zamysł jest taki 220 cały komin do kominka a od kominka do sauny 110

Kominek używam normalnie - trochę duży 32 KW ale był z myślą o dogrzewaniu CO i CWU (jesienię i wiosną)

Opublikowano

coś tworzę ale mi zejdzie

Opublikowano

Witam

Po ciężkich bojach powstało coś takiego - lepiej chyba nie dam rady

Instalacja CO i kaloryfery.pdf

Opublikowano

Z instalacji wynika, że brak jest ochrony powrotu kotła węglowego, nie wiemy też jakie rury ( średnice) są w instalacji - czy takie jak w projekcie czy coś pozmieniano?

Ale tłumikiem mocy całej instalacji jest komin - dużo za mały do takiego kotła, sprawdź na stronie producenta jaki jest zalecany.

Następne rysunki prosimy w jpg, wtedy je widać pod postem.

Ja poprawiłem z pdf na jpg schemat do dyskusji i propozycji zmian

post-18578-0-63354800-1452969506_thumb.jpg

Opublikowano

Czy chodzi o to

Jeśli tak to są dwa

Jeden przy piecu olejowy a drugi przy pompie ciepła

post-66492-0-42823800-1452979903_thumb.jpg

post-66492-0-67340800-1452979961_thumb.jpg

Opublikowano

To co pokazałeś to zabezpieczenie instalacji przed jej rozerwaniem, a mnie się rozchodzi o o podniesienie temp wody przy powrocie na kocioł tak aby zminimalizować korozję kotła

Opublikowano

Jest jeszcze jakiś zawór na wspólnym kolektorze ciepłej i zimnej wody na samym środku

Cały czas jest zamknięty

Może go zobaczysz na zdjęciu

post-66492-0-36405900-1452981651_thumb.jpg

Opublikowano

Komin ma koło 10 m (od piwnicy po czubek komina).

Czopuch otwarty

To przesadziłeś z średnicą jak masz wolny kanał to można jeden kocioł podłączyć pod dwa mniejsze kanały albo wyfrezować.

Ja mam 38 kW kocioł  i fi 16 stalowy wkład w całym kominie i wyższy komin.

Do drewna ledwo starczał trzeba było czyścić często wyciorem,do węgla potrzebna jest mniejsza średnica i jest akurat a nawet przy duży,na mniejszych mocach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.