arielos86 Opublikowano 1 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Witam. Mam stary piec (kopciuch) ktory przez niewiedze zapuscilem smola i kopci na kotlownie. Piec jest moim zdaniem dziwnie skonstruowany wyglada na jakas czesciowa samorobke. Tylny kanal tam gdzie wychodzi czopuch wyglada jakby byl dospawany. Na przyszły sezon bedzie wymiana ale teraz musze jakas przetrwac. Piec ma oznaczenie na dzwiczkach Usluga Olsztyn i ma kilkanascie lat. Jest obklejony smola. Probowalem doraznie go szczotką wyczyscic ale efekt mizerny. Do wszelkich zakamarkow jest kiepski dostep. Jest jakos sposob na jego dokladne oczyszcenie? Komin tez ucierpial ale w miare udalo sie go doczyscic. Kanal spalin ma rozmiar 15x15 a podczas czyszczenia szczotka o srednicy 15cm swobodnie przechodzi. Pozostaje problem pieca . Pale teraz grubym orzechem i sychym drewnem od gory staram sie utrzymywac temp. 60-70st niestety nadal piec dymi na kotlownie.
drewniak Opublikowano 1 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Sprawdź całą drogę przejścia spalin do komina, musi być gdziś zablokowany. Paląc od göry wysoką twmper. smoĺa sama odpadnie.
arielos86 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Czyscilem szczotka druciana ale nie jestem w stanie doczyscic wszystkich zakamarkow bo nie ma do nich dostepu.
SebekKry Opublikowano 1 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Spróbuj na rozgrzanym piecu nie szczotką tylko jakimś prętem sklepanym na końcu lub jakimś ostrym śrubokrętem lub czymś w tym rodzaju. Na rozgrzanym kotle smoła lepiej odchodzi od blachy.
piop Opublikowano 1 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Możesz spróbować zdemontować czopuch i tamtędy się dostać. Ale jak masz zator ze smoły na kilkanaście-kilkadziesiąt cm to i tak niedoczyścisz. Miałem SKI Olsztyn, wywaliłem to cholerstwo bo się nie dawało czyścić w normalnej eksploatacji a co dopiero po kompletnym zaklejeniu zwłaszcza że mały był.
drewniak Opublikowano 1 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Myślę że wiesz? chyba z tyłu kotła jest rewizja przykręcana śrubami, tam często zbiera się sadza i smoła w takim "syfonie". Kiedyś u mojego kolegi dymiło podobnie, sprawdzam tą rewizję do czyszczenia a tam ,ocieplając kocioł, " fachowcy" zamurowali to miejsce.
arielos86 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor #7 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Rewizja faktycznie jest z tylu pieca w dolnej czesci tylko bardzo waska ok 4 cm i dlatego ciezko to doczyscic. Czopucha nie moge zdemontowac bo jest przyspawany. Probowalem szpachelkiem. Musze zabieg powtorzyc może sie uda. A moze jakis sposob z ropa delikatnie posmarowac scianki pieca i przepalic?
drewniak Opublikowano 1 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Może lepiej jakimś palnikiem ? Z ropą uważaj, przy takim dymieniu to i w kominie pewnie jest smoła , i może się zapalić .
arielos86 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor #9 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Ok sprobuje ponownie go wyczyscic. Wyczyszcze tez komin i dosypie profilaktycznie sadpalu na pewno nie zaszkodzi. Byle do wiosny
Gość Opublikowano 1 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Koks. Kupić koks i palić 80-85 stopni przez kilka dni. Wszystko odpadnie.
arielos86 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor #12 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Pale od górny przeczyscilem komin i piec. Jest o niebo lepiej choc czaami jak drzwiczki otwieram to poleci na kotlownie. Palenie od gory zdaje gzamin choc nie dopala minse caly zar a temp juz na tyle spadla ze czas na nowe rozpalanie.
anetam11 Opublikowano 19 Stycznia 2016 #13 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Witam przepraszam że się podpinam mam pytanie i pro blem mam piec jakieś 15 lat dom odziedziczyłam po mamie wszystko było dobrze aż nagle piec przy podkładaniu zaczyna mocno syczeć jak by miał zaraz rozpaść się na kawałki to jest takie dyszenie i nie ma znaczenia jaka jest temp na piecu czy 45 czy 60 po dołożeniu łopaty jak by go rozsadzało czy to jest coś groźnego? piec jest na węgiel pale tyko węglem komin wyczyszczony nie wiem co się dzieje może trzeba go wymienić na nowy?
spioch Opublikowano 20 Stycznia 2016 #14 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Jaki to piec? Palisz od dołu czy od góry? Jaką powierzchnie ogrzewasz ?
Drwal Opublikowano 20 Stycznia 2016 #15 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Podejrzewam ze gdzieś jest pęknięcie. Sprawdz czy a wystygniętym piecu też syczy i czy pojawia się gdzieś woda. Co do pytań wcześniej , dobry do wypalenia jest olej przepalony albo i świeży razem ze szmatą bawełnianą. Ale może sie zapalić sadza w kominie.
anetam11 Opublikowano 20 Stycznia 2016 #16 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Witam mam jakieś 120 m aplę od dołu piec budersu dziś już nie sapie dzieje się tak co jakiś czas woda z niego nigdzie nie wycieka pompa nowa działa na 3 biegu chodzi
anetam11 Opublikowano 20 Stycznia 2016 #17 Opublikowano 20 Stycznia 2016 na wygaszonym nic nie syczy dodam że różnie palę rózną ustawiam temperaturę czasem mi w nocy gaśnie potem lekko się kopci mam węgiel z którego jest bardzo dużo sadzy i czyszczę komin raz w miesiącu syczenia zaczynają się najczęściej wieczorami myślałam że to jakieś gazy ale ja kompletnie nie znam sie na piecach
anetam11 Opublikowano 20 Stycznia 2016 #18 Opublikowano 20 Stycznia 2016 zastanawiam się nad wymianą pieca bo albo syczy albo kopci piec mam w piwnicy nie w domu nigdy nie wydawał żadnych odgłosów Jaki piec najlepiej kupić do palenia na węgiel do palenia od dołu?Dziekuję za odpowiedzi
papasmurfek Opublikowano 20 Stycznia 2016 #19 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Jaki piec najlepiej kupić do palenia na węgiel do palenia od dołu?Dziekuję za odpowiedzi Polecam lekture czysteogrzewanie.pl
anetam11 Opublikowano 20 Stycznia 2016 #21 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Może jeszcze ktoś mądry może mi napisać czy te syczenie sapanie pieca jak by go miało rozsadzić może być winą węgla?
arielos86 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor #22 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zeby wyeliminowac podejrzenie wegla przepal piec suchm drewnem bedziesz mial porownanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.