tyszol Opublikowano 27 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Witam forumowiczów. Otóż hydraulik zrobił ta instalacje co w załączniku lecz nie wiem czy do konca jest ona poprawnie zrobiona. Temperatura powrotu nie przekracza 30-35 stopni. Temperatura po dobiciu do 55 stopni zadanej po 4 5 minutach spada nawet do 39. Rozmawialem ze znajomym i powiedzial ze ta instalacje nadaje się do przeróbki tak by podłogówka była na osobnym obwodzie. Co o tym wszystkim sadzicie ???
hajtaler428 Opublikowano 27 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 27 Grudnia 2015 1.Powrót masz zimny bo zawór 3d masz w funkcji regulacji temp CO a nie ochrony powrotu. 2. Naczynie źle podłączone 3. CWU źle podłączone 4. Podłogówka źle podłączona ( w jaki sposób sterujesz temperatrą podłogi, ile metrów podłogi?)
tyszol Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #4 Opublikowano 27 Grudnia 2015 zbiornik mogłem nie w tym miejscu na schemacie podłączyć wiec jest chyba z nim jest wszystko ok. Przy wlocie cieplej wody do podlogowki mam glowice termostatyczne zalozone a i tak sa zawsze na maksa odkrecone
hajtaler428 Opublikowano 27 Grudnia 2015 #5 Opublikowano 27 Grudnia 2015 zbiornik mogłem nie w tym miejscu na schemacie podłączyć wiec jest chyba z nim jest wszystko ok. To co daje ten schemat jeśli nie jest on odbiciem rzeczywistego podłączenia? 32m^2 podłogowki . Przy wlocie cieplej wody do podlogowki mam glowice termostatyczne zalozone a i tak sa zawsze na maksa odkrecone Jak już to powinny być zawory RTL i na powrocie ale taki układ to i tak do powierzchni 10 - 15 m2. Do podłogówki to osobna pompa z zaworem mieszającym i rozdzielaczem Generalnie całość do przeróbki.
tyszol Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #6 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Do takiej jak na tym schemacie ??
hajtaler428 Opublikowano 27 Grudnia 2015 #8 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Nie zauważyłem że wstawiłeś schemat - tak jest ok. Możesz zrezygnować z pompy kotłowej i powrót dogrzewać pompą CWU
marekd Opublikowano 27 Grudnia 2015 #9 Opublikowano 27 Grudnia 2015 pompa cwu caly caz bedzie krecic by grzac powrot , to tak na szybko by bylo , ale straty na bojlerze beda . pompa kotlowa tez moze byc .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.