Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze mi przyszła tak myśl że powinna być jeszcze jedna opcja krzywa mocy dogrywamy parametry np.przy -10 zapisujemy przy 0 zapisujemy +5 zapisujemy i kocioł brał by z pogodówki dane i sam by przestawiał sobie  moc :)

Opublikowano

No tez dobry pomysł.

Opublikowano

Pid ma być po to żeby niezależnie od warunków zewnętrznych dopasowywal sobie czas podawania i nadmuch. Po to masz minimalny czas i maksymalny podania, wentylator to samo. Powinno się tylko dopasować noc kotła żeby ładnie dopalal węgiel a Pid resztę powinien ogarniac sam czy to +10 czy to -25. Póki co Pid jest niedopracowany bo albo niedomaga albo chodzi za mocno. Ustawisz teraz dobrze a jak zmienia się warunki to będziesz znowu dopasowywal i w koło Macieju, mieszkanie w kotłowni chyba nikogo nie interesuje. Prawda jest taka że Pid nie jest dopracowany póki co przez firmę tech.

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie do kolegów co maja v3 czy u was na org. Obrotach max 310- też jest duży ogień? I czy wydziela sie sadza. Zmieniłem właśnie na fabryczne tylko ze na 12kW i mam duży płomień tylko ze na środku retorty jest czarny ekogroszek i na deflektorze jest sadza. Dać mu trochę czasu?

Edytowane przez Snoopi21898
Opublikowano

Dodaje foto

post-66668-0-55093900-1456079231_thumb.jpg

post-66668-0-91182400-1456079255_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ładnie dochodzi do temp ale ta sadza mnie ***:/

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano

A u Ciebie na oryginalnych jak było?

Opublikowano (edytowane)

ja przez przypadek zainstalowałem aktualizację z K1Pv2 do K1P palnik żeliwny, moim oczom po uruchomienia sterownika ukazał się komunikat błąd halotronu podajnika

więc wyłączyłem go i piec pracował tak jak powinien - dodatkowo pojawiły się dodatkowe opcje w wyborze rodzaju kotła UNI czy RET

a reszta wyglądała na to samo

pamiętam że od wersji 2.4.1 znikła opcja korekta podawania

Panowie które sterowniki obsługują rejestracje modułu ST-505(czyli generowanie kodu do rejestracji na zdalnie2....? 

Edytowane przez illitum
Opublikowano (edytowane)

Przywróciłem ustawienia fabryczne i idzie elegancko zwiększyłem tylko podawanie max na 5s i na 70% moc bo wchodził w nadzur i dmucha elegancko  wcześniej jakoś słabo hehe chyba mi się tylko wydawało.

Fakt @snoopi chyba więcej jest sadzy ( palę retopalem )

Edytowane przez audilhr
Opublikowano

Tak patrząc z boku to naprawdę piece sprawiają większości użytkowników spore problemy, tzn spedzacie przy nich mnóstwo czasu. Wiem że to lubicie bo ja też pierwsze 2 miesiące siedziałem w kotłowni i się cieszyłem ustawiając. Teraz idę co kilka dni zobaczyć co słychać. Naprawdę piece z podajnikiem to super sprawa, niesamowity komfort w porównaniu ze smieciuchem.

Opublikowano

Ja zmieniłem na stare nastawy dmuchawę bo na oryginalnych sadzy pełno ze ho ho:) możesz zrobi© foto audilhr jak sie u ciebie pali? Pale silverem z bartexu. Moze masz większy ten przepływomierz i lepiej dmucha.

Opublikowano (edytowane)

Tak zrobię jutro bo w pracy jestem aktualnie .

@nex1983 tak masz racje jest to wygoda w zasadzie to mi zadnych problemów nie stwarza kocioł raczej ja jemu przeszkadzam cały cas hehehe bo z kotłami na eko mam już trochę czasu doczynienia ale same sterowniki dwustanowe.

Pokusiłem się na pid a żeby go troszkę zrozumieć a wyczynem było u mnie przejść z k1(dwustan) do wersji K1pv3 adaptive control. hehe

Edytowane przez audilhr
Opublikowano

Ja zmieniłem na stare nastawy dmuchawę bo na oryginalnych sadzy pełno ze ho ho:) możesz zrobi© foto audilhr jak sie u ciebie pali? Pale silverem z bartexu. Moze masz większy ten przepływomierz i lepiej dmucha.

Przy takiej pogodzie to się raczej nie pali tylko ledwo co żarzy

Opublikowano

No masz racje audilhr lepiej byłoby zostawić kociołek w spokoju no ale cóż jak lubimy pokombinować :)

Opublikowano

Koledzy, mam Defro Komfort Eko 20kV ze sterownikiem K1v2 (bez PIDa), czy ma sens aktualizować oprogramowanie do najnowszej wersji ? No i czy po aktualizacji oprogramowania wszystkie ustawienia trzeba wprowadzać ponownie ?

Opublikowano

Tak wszystkie ustawienia trzeba wklepywać od nowa a jeśli masz bez pida to zostaw do nastepnej aktualizacji może coś sie zmieni. A oprogramowanie masz już z podglądem na zasobnik w % i na ile wystarczy dni i godzin.

Opublikowano

Myślę że warto ale nie wiem co zmienili w K1 bez pida.

Pewnie moc wentylatora jest bardziej ograniczona.

Po zmianie trzeba wklepać od nowa wszystkie parametry.

Opublikowano

Tak wszystkie ustawienia trzeba wklepywać od nowa a jeśli masz bez pida to zostaw do nastepnej aktualizacji może coś sie zmieni. A oprogramowanie masz już z podglądem na zasobnik w % i na ile wystarczy dni i godzin.

Oprogramowanie mam 2.2.8, % napełnienia zasobnika mi pokazuje, ale na ile dni wystarczy już nie.

Opublikowano (edytowane)

Ok. dzięki, czyli na razie nie aktualizuję, szkoda mojej roboty :)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Oprogramowanie mam 2.2.8, % napełnienia zasobnika mi pokazuje, ale na ile dni wystarczy już nie.

Ja mam 2.2.8 z tym że k1pv2 z Pid i pokazuje % napełnienia, dni i godziny do wyczerpania podajnika.

Opublikowano (edytowane)

Kociłek wchodzi w nadzór często 4  5 razy na dobę ale popiół jest oka nie będę narazie nic grzebał bo to te temp. chyba robią robotę.

Nastawy nadmuchu oryginał podawanie zwiększone max  na 5 i skrócona max przerwa na 70

A dodam ze płomień to na 50% dmuchawy.

post-62167-0-30915400-1456223192_thumb.jpg

post-62167-0-68031900-1456223212_thumb.jpg

post-62167-0-27252500-1456223226_thumb.jpg

post-62167-0-57965100-1456223237_thumb.jpg

post-62167-0-94198100-1456223249_thumb.jpg

Edytowane przez audilhr
Opublikowano

Może często wchodzi w nadzory bo więcej podajesz eko.

Opublikowano (edytowane)

Też tak myślałem ale to nic nie daje skubaniec sam sobie dobiera dawki a jak wydłużę mocniej to robi jedną wielką bulwę i dupka hehehe.

Irytuje mnie tylko to że ustawiona jest 59 zadana po przekroczeniu 2 stopni ponad zadaną nadal jeszcze mocno dmucha z pewną mocą i kocioł nie potrafi wyhamować.

Edytowane przez audilhr