Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowe Aktualizacje Dla Sterowników Kotłów Defro

wwoytek

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś może sprawdzone ustawienia dla dwustanu pod pelet?

Dziwna sprawa dziś zakończyłem palenie z załączone pompą obiegową po wyłączeniu tem powrotu spadła z 60 na 48 a piec wystrzelił z 65 na 70°

Zawsze myślałem ze im bliżej temp powrotu jest zadanej to piec mniej pali a tu nie koniecznie - <dziwne>

Ja jak włączę obieg Cwu i powrót spada do 30stopni to pięć Bardo łatwo osiąga temp. Bardzo długo stoi ale później musi dużo nagrać.

Porównałem dwie opcje.

Opcja pierwsza na pid bez pompy obiegowej

Opcja druga na pid z pompą cwu jako pompy obiegowej.

Wniosek mimo iż przy opcji 2 piec miał 6-7 ° różnicy między zasilaniem a powrotem a wykres był idealny 65-66° to okazuje się że kocioł pali o 20-30% więcej.

Jutro lub we wtorek spróbuję ustawić dwustan i porównać co lepiej wychodzi.

To ja proponuje;

1. Aktualna moc kotła z którą pracuje

2.Ilość spalanego węgla na godzinę,dobę,i sezonowo.

3.Temp. spalin w dwustanie.

Faktycznie pid w techu nie działa bajecznie. A aktualizacje po winne być dla całej rodziny sterowników z serii K.

Powyższe informacje pomogły by  użytkownikowi ustawić może nie idealnie ale optymalnie kocioł do swoich potrzeb i zminimalizować ilość spalanego opału.

Popieram. Pid do poprawy. W nowej wersji nie działa jak należy. W poprzedniej wersji radził sobie dużo lepiej. U mnie ciężko dochodzi do zadanej temp.

Ustawiłem kocioł na 65% mocy i temp. Lepiej trzyma ale dłużej dochodzi do zadanej.Pid powinien sam zwiększać moc jak pompa cwu sie załączy i odwrotnie. Powinien sam wykryć kiedy jest większy lub mniejszy pobór mocy.

To tez trzeba napisać w postulatach do i defro.

Beznadzieja ten Pid bo trzeba przy nim grzebac w zależności od warunków zewnętrznych.

12kW komfort eko, temp. zadana CO 65stopni, moc kotła 80%, korekta nadmuchu dolna -3, górna +10 bez grzebania chodzi bardzo dobrze.

W mojej instalacji nie da się ustawić PID pod prosta kreskę podczas pracy nawet gdy jest taki sam pobór ciepła i tak sa wahania temperatury nawet o 5 st.

Ma ktos moze jakies sprawdzone ustawienia na 15 kW?

Edytowane przez Snoopi21898

Nie małe siano wydałem na ten kociołek u myślałem ze bedzie lepiej.

Patrzyłem na ten sterownik skzp 2 faktycznie dużo wykresów i ładnie trzyma temp.

Chyba mam depresje kociołkową ha ha

Edytowane przez Snoopi21898

Hehe ja to z tonę na testy wywaliłem w komin;) Napiszcie proszę na jakiego maila wysyłać Nasze postulaty?

Pid nie działa poprawnie, tzn nie moduluje, nie dopasowuje się do odbiorów ciepła. Może pięknie działać przy 0 stopni a przy +10 albo -10 już niekoniecznie. Jest to automatyczne palenie więc nie powinno być mowy o grzebaniu w menu serwisowym, a on powinien zawsze domagać. Nie jest to dopracowane

Ja jutro napiszę do defro. Niech prześlą mi poprzednią wersję oprogramowania. Za dużo czasu tracę na gapienie się w wyświetlacz. Mam nadzieję że nie będę musiał z tym żyć...

Właśnie nie pamiętam jaką miałem poprzednią ale chyba właśnie to była wersja 2.2.8. Byłbym Ci wdzięczny za przesłanie...Ale i tak napisze do defro żeby wyrazić swoją opinię.

Też nie wiem na jakiego maila napisać

Trzeba wejść na stronę defro i tam jest zakładka kontakt oraz formularz do wypełnienia.

Pid się sprawdza jeżeli ktoś sobie ceni wygodę a nie oszczędność chodź jeszcze tego nie sprawdziłem u siebie co lepiej dwustan czy pid - dopiero testuje.

Co do cwu to powinien wcześniej reagować jest czujnik temperatury wiec widzi że temp. spada.

Trzeba pisać do defro bo to oni odpowiadają za sterownik na piecu tech tylko programuje to co defro zleci.

Może macie znajomego programistę co by zobaczył