Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak kiedyś pytałem w defro i sas-ie to twierdzili że temperatura powinna być 140-150 min. Bo przy niższych temperaturach wytwarza się kwas siarkowy czy coś podobnego. Gdzieś czytałem że faktycznie tak jest.

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 kw

• Zgadzam się 1
Opublikowano

U mnie 100-140 max

Opublikowano

Wszyscy mają oryginalne czujniki? U mnie 100-140 piec w środku idealny szary proszek zamiast sadzy więc nie sądzę aby co kolwiek się kisiło.

Opublikowano

Ale masz 100 - 140 a nie 70-80 wszystko dobrze do póki masz suchy opał. Kwestia jak wygląda komin

Opublikowano (edytowane)

U mnie już trzeci sezon temperatury 70-140 i nie ma żadnej sadzy ani kiszenia...

Nie można tylko zapominać o częstym czyszczeniu czujnika, bo to może być główna "przyczyna" niskich temperatur na czopuchu :)

Edytowane przez gizmo
Opublikowano

U mnie to samo 70-140. Warto też napisać jaki kto ma komin - czy systemowy czy normalny. Podejrzewam, że tu może być różnica.

Opublikowano

To nie jest kwestia komina tylko temperatury skraplania siarki. Chodź wygrzany komin poprawia sytuację

Opublikowano (edytowane)

Ja mam komin tradycyjny.

Test PID VS bez PID zakończony.

Zasypane 100 kg . 

Temp na kotle zadana 60 stopni.

Z PID kocioł wytrzymał 7 dób.

Zdjęcia po 7 dobach:

post-60609-0-53532600-1480354292_thumb.jpgpost-60609-0-28480000-1480354317_thumb.jpgpost-60609-0-52255800-1480354346_thumb.jpg

Bez PID wytrzymał 5 dób.

Zdjęcia po 5 dobach:

post-60609-0-34030300-1480354519_thumb.jpgpost-60609-0-38707800-1480354533_thumb.jpg

Oczywiście temp. na zewnątrz zmieniły się i wynik jest nie adekwatny ale śmiem stwierdzić że czas byłby podobny. (spalanie na dobę)

Temp w domu ok. 24.5 do 24.9 stopnia ( w słoneczne dni mocno ponad 25)

PS: zamieszanie jakość z telefonu nie dodał się tekst posta.

Edytowane przez kucharz214
Opublikowano

Ja ma schiedel rondo plus 180 8,5 mb. Tez sucho i szaro. Sprawdzałem komin suchy widac jeszcze łączenia segmentów i trochę szarego pyłu wiec na moje jest spoko :)

Opublikowano

Ja też mam systemowy konekt fi 200 8,5m zakończony strażakiem. Suchy w środku, bo ostatnio sprawdzałem. A czujnik spalin oryginalny, czyszczę go razem z piecem przed każdym zasypaniem podajnika.

Testuję teraz palenie na dwustanie.   Wcześniej miałem ustawiony pid. ( 180 kg węgla starczyło na 14 dni). Nie wiem czy da radę zejść niżej ze spalaniem. Grzeję pierwszy sezon w nowym domu. Dlatego też z ciekawości zobaczę jakie wyjdą wyniki na paleniu bez pida.

Opublikowano

Witam,

Mam takie pytanie :) posiadam piec defro eko duo pz 20kW z sterownikiem k1 pz  (podłogówka kaloryfery i bojler 250l):) od niedawna zacząłem prace z pidem i mam mały problem a mianowicie mam zadana temperaturę 56 piec nagrzewa sie do tem 61-62 i potem mam straszny spadek bo do tem 49 i potem strasznie długo sie podnosi czy wy też tak macie - jakie macie ustawienia POMOŻECIE :)?

post-66366-0-70159500-1480596481_thumb.jpg

Opublikowano

Jaka może być przyczyna pojawienia się wykrzyknika przy logotypie wentylatora? Znów mi to wyskoczyło - nie wiem czemu...Kabel wymieniłem na nowy bo niby to było to...

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tomek zmień jeżeli możesz nastawe nadmuchu dolny o 10 % mniej niż górny. Jaka masz temperaturę spalin

Opublikowano

Na noc wyłączyłem PID. Koło ikony wentylatora był wykrzyknik czerwony i migał - moc ciągle pokazywał 100% a wentylator nie dmuchał. 

Opublikowano (edytowane)

Erpolis czy chodzi ci o siłę nandmuchu podczas pracy?? tem spalin jest niska wacha sie miedzy 55-85.

Wczoraj wyczyściłem piec i chcialem palic na pidzie i piec ni jak mi sie nie podniosł - cała noc była tem 44 do 47 :( juz głupieje z tym piecemm..........

Edytowane przez Tomek503
Opublikowano (edytowane)

wyłacz i włacz sterownik włącznikiem z boku sterownika to wykrzyknik zniknie. Masz za niskie obroty dmuchawy i wywala ci błąd.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

To da się jakoś obniżyć dmuchawę jak zwiększę moc? (mam na myśli coś innego niż w opcjach głównych bo tam największy minus to zbyt mało). 

Opublikowano

Tomek tak chodzi o nadmuch jeżeli podczas palenia masz tak niska temperaturę spalin to nic dziwnego że piec nie wchodzi w temperaturę. Zwiększ podawanie i ewentualnie nadmuch aby temp spalin była ok 140

Opublikowano (edytowane)

Hej Wszystkim 
Przeczytalem kilka postow wstecz i sie zastanawiam czy dobrze robicie jak macie zadana na piecach ponizej 60*- ale to juz kazdego indywidualny chyba wybor 

Moje pytanie z innej beczki  - jak czesto dobijacie Cisnienie na instalacji - tzw dolewka wody ???
OD tygodnia zauwazam u siebie ciagle braki - ale czym one owocuja nie mam pojecia 
Juz dzis 3raz w tym tygodniu dolewam wode  - co nabije do max1.4 do jest juz prawie 1,1mbar jest to prawie w moim przypadku okolo 1litra :(
Moja uwage zwrocil na siebei odpowietrznik przy rozdzielaczu OP 
Musialem dac szmatke bo od czasu do czasu oddaje wode  - ale wczesniej nie bylo to az tak zauwazalne 
POzdrawiam 

post-58261-0-79650800-1480869467_thumb.jpg

post-58261-0-34285400-1480870024_thumb.jpg

post-58261-0-34757200-1480870058_thumb.jpg

post-58261-0-39024100-1480870077_thumb.jpg

Edytowane przez pRZeMoo
Opublikowano

Może ktoś z Was podzielić się zdjęciem z wyników haltronu? Niestety cały czas mam problem z tym wykrzyknikiem mimo zmiany kabla. U mnie wartości są na takim poziomie:

Bez PIDa chodzi elegancko i nic się już nie spieka. Wygląda to tak jak by informacje z wentylatora nie dochodziły bezpośrednio do dmuchawy a jak by już dochodzą to mocno opóźnione. 

post-64140-0-26596900-1480940358_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

A wentylatorek sie kreci bo pokazuje obroty 0 ?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu