pRZeMoo Opublikowano 4 Listopada 2016 #1526 Opublikowano 4 Listopada 2016 Ja mam zwykłe Komfort Eko 15kW od wczoraj K1Pv3. Z kotła jestem zadowolony. Mniej byłem z instalacji jaką zastałem po kupnie domu. Dzięki ludziom z tego forum udało mi się we wakacje poprawić nieco instalacje i w tej chwili brakuje mi tylko sterowania pogodowego. W tym sezonie juz tego nie ogarnę ale w przyszłym mam nadzieje. Co do odpowietrzników to jak są przed pompą to może zaciągać a na cwu często zaciąga w chwili wyłączenia pompy jednak u mnie to w niczym nie przeszkadza. Po załączeniu pompy szybko.sienodpowietrza. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka Ale v3 sam soft czy dmuchawa tez ??? Cytuj
Snoopi21898 Opublikowano 5 Listopada 2016 #1527 Opublikowano 5 Listopada 2016 Zastanawiam się nad włączeniem pompy cwu na stałe. Ma kos juz jakies doświadczenia w tum temacie? Jak zachowuje sie sterownik? I spalanie na jakim poziomie? Cytuj
awiator Opublikowano 5 Listopada 2016 #1528 Opublikowano 5 Listopada 2016 Ale v3 sam soft czy dmuchawa tez ??? W jednym z wcześniejszych postów pisałem, że zamontowałem dużą turbinkę do oryginalnej dmuchawy i zaktualizowałem soft w sterowniku. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka Cytuj
audilhr Opublikowano 5 Listopada 2016 #1529 Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) Snoopi 21898 ja kiedyś wyczytałem na tym forum że po właczeniu spalanie tej konkretnej osobie spadło i to dosyć sporo , więc ja że walczyłem z zimnym powrotem spróbowałem mi akurat wzrosło. więc musisz spróbować jak to będzie u ciebie . U mnie pomogło przerzucenie podłogówki za zawór 4d i wstawienie pompy kotłowej teraz mam powrót nie wiele chłodniejszy jak zasilanie no i widzę że opału idzie mniej :D A co chodzi o zapowietrzanie to zaczynam te odpowietrzniki podejrzewać. Edytowane 5 Listopada 2016 przez audilhr 1 Cytuj
Snoopi21898 Opublikowano 5 Listopada 2016 #1530 Opublikowano 5 Listopada 2016 No spróbuje tylko musze pompę od cwu wpiąć w cyrkulacyjną i ustawić jako pompę co. Nie będzie cyrkulacji. Cytuj
audilhr Opublikowano 5 Listopada 2016 #1531 Opublikowano 5 Listopada 2016 Nie musisz tego robic wystarczy ustawć temp. cwu większą od temp kotła i pompa będzie cały czas pracowała. Cytuj
Snoopi21898 Opublikowano 5 Listopada 2016 #1532 Opublikowano 5 Listopada 2016 Właśnie nie będzie bo jak temp kotła spadnie to pompa sie wyłączy i dupka Cytuj
pRZeMoo Opublikowano 5 Listopada 2016 #1533 Opublikowano 5 Listopada 2016 No spróbuje tylko musze pompę od cwu wpiąć w cyrkulacyjną i ustawić jako pompę co. Nie będzie cyrkulacji. Dokladnie tak - ja tak tez zrobilem z pompa CW a cyrkulacja bedzie , ale na przekaznikach bistabilnych :) wiec to nei problem a wygodniejsze niz uklad sterowania z piecem cyrkulacji :P Cytuj
pRZeMoo Opublikowano 5 Listopada 2016 #1534 Opublikowano 5 Listopada 2016 Snoopi 21898 ja kiedyś wyczytałem na tym forum że po właczeniu spalanie tej konkretnej osobie spadło i to dosyć sporo , więc ja że walczyłem z zimnym powrotem spróbowałem mi akurat wzrosło. więc musisz spróbować jak to będzie u ciebie . U mnie pomogło przerzucenie podłogówki za zawór 4d i wstawienie pompy kotłowej teraz mam powrót nie wiele chłodniejszy jak zasilanie no i widzę że opału idzie mniej :D A co chodzi o zapowietrzanie to zaczynam te odpowietrzniki podejrzewać. A moge poprosic kolege o schemat instalacji -bo ja tez walcze z powrotem chlodnym - roznica oscyluje nawet ponad 20* Poprosze na priv skrzynke o wiecej informacji jak przebiegala ta walka i wgl Dziekuje odgornie Pozdrawiam Cytuj
kucharz214 Opublikowano 5 Listopada 2016 #1535 Opublikowano 5 Listopada 2016 Snoopi albo wyjmij czujnik temp. Z bojelara albo ustaw na cyrkulacyjna. Ale czy nie można 2 pompek podpiąć do jednego wejścia pieca. Cytuj
Snoopi21898 Opublikowano 5 Listopada 2016 #1536 Opublikowano 5 Listopada 2016 Tez tak sobie mysle żeby wpiąć pompę od co z ta od cwu ale się boję troche żeby czegoś nie odegrać. Narazie mam podpięta pod dodatkową 2 i jako pompę co. Zasobnik sie nagrzał na kotle 63 a bojler 61 powrót 55. Różnica 8 stopni. Wczesniej różnica 14-16 stopni wiec jest lepiej. Cytuj
Tomasso1983 Opublikowano 5 Listopada 2016 #1537 Opublikowano 5 Listopada 2016 Zastanawiam się nad włączeniem pompy cwu na stałe. Ma kos juz jakies doświadczenia w tum temacie? Jak zachowuje sie sterownik? I spalanie na jakim poziomie? Dwa dni temu właśnie tak zrobiłem, że pompę cwu włączyłem na stałe. Miałem problem z zimnym powrotem który był w granicach 30 st.C. Dopiero jak załączała się pompa cwu to wzrastał do 50. Teraz kiedy cwu jest załączona na stałe powrót jest około 50 (+-5 st.)różnicy. Temp. na kotle mam ustawioną na 65st. Do tego chodzi jeszcze podłogówka na zaworze 3d. i czasami grzejniki też na zaworze 3d. Temp. na piecu jest teraz bardziej stabilna ( od 59 do 67st.). Piec nie wchodzi teraz w tryb nadzoru. (prowadzę jeszcze testy do do ustawień optymalnych) Kociołek do Ddu 20 kw.K1PV3 + dmuchawa z przepływomierzem. Moc ustawiona na 28%, korekta powierza dolna na20, górna -5. W menu serwis zmieniłem max.praca podawania z 5 na 3 i max.czas podawania z 90 na 140 sek.... ale tak jak pisałem wyżej, wszystko w fazie testów, ale chyba idę w dobrym kierunku bo piec nie produkuje już tyle sadzy co wcześniej. Cytuj
Tomasso1983 Opublikowano 5 Listopada 2016 #1538 Opublikowano 5 Listopada 2016 A co do spalania to jeszcze nie wiem, czy wzrosło czy spadło. Na wcześniejszych ustawieniach spalał mi około 15 kg/dobę. Węgiel z PSB Mrówka, brałem w lato po 620zł/tonę. Nie wiem jaką ma kaloryczność. Cytuj
Tomasso1983 Opublikowano 5 Listopada 2016 #1539 Opublikowano 5 Listopada 2016 Nie musisz tego robic wystarczy ustawć temp. cwu większą od temp kotła i pompa będzie cały czas pracowała. Dokładnie ja tak zrobiłem. Cytuj
audilhr Opublikowano 5 Listopada 2016 #1540 Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) Ja z pompą kotłowa mam 57temp. kotła 54st.powrót Edytowane 5 Listopada 2016 przez audilhr Cytuj
Snoopi21898 Opublikowano 5 Listopada 2016 #1541 Opublikowano 5 Listopada 2016 No to bajka. Juz widzę zmianę gdy temp zaworu podnosi sie o 3 stopnie to temp. na kotle spada tylko do 60 przy 62 zadanych, a powrót do 52 z 54 kociołek bardzo ładnie pracuje i spaliny od 120 do 135 max cały czas. Moc mam ustawioną na 52% nadmuch i cała reszta fabryczne. Co do spalania to chyba bedzie niższe ale to ocenie jak jutro zasypie do pełna i zobaczę na ile wystarczy 100kg. Cytuj
Tomasso1983 Opublikowano 6 Listopada 2016 #1542 Opublikowano 6 Listopada 2016 Dziś rano policzyłem, że przez 24 godziny ślimak pracuje łącznie 27 minut. Jak będę czyścił kociołek to zważę ile przez minutę węgla przepchnie podajnik. A może ktoś z Was robił podobne pomiary??? <_< Cytuj
Snoopi21898 Opublikowano 6 Listopada 2016 #1543 Opublikowano 6 Listopada 2016 Wykres z doby przy włączonej pompie cwu na stałe Wydaje się ok. Pompa cwu na 6w auto adapt Co na I biegu Podłogowa na II. Pobór prądu 48-53 wat. Tragedii nie ma. Dzis wsypuje 100kg ekogroszku, poprzednio wystarczało mi na 7 dni. Podłogówka 30 stopni, na grzejniki 33. W domu 22-23 stopnie. Najbardziej martwi mnie jak wykombinować sterowanie pompą cyrkulacyjną? Cytuj
pRZeMoo Opublikowano 6 Listopada 2016 #1544 Opublikowano 6 Listopada 2016 A czy to dobrze dla naszych kotlow - jak utrzymujecie zadana 62* Osobiscie caly czas jade od poczatku na 68* a jak wspomnailem w innym temacie ze lato nie mam zamiaru juz palic piecem na CW Skosztuje smaku piecyk przeplywowym zasilany propanem :) Cytuj
Snoopi21898 Opublikowano 6 Listopada 2016 #1545 Opublikowano 6 Listopada 2016 Tez miałem 68 przez zeszły sezon. Teraz tak ustawiłem żeby nie miec za wysokiego cwu żeby sie nie poparzyć bo nie mam zaworu termostatycznego na wyjściu z cwu. Z reszta teraz mam wysoki powrót sięgający 55 stopni przy 62 na kotle to chyba dobrze a na kotle tez nie ma wachania temperatury. Wydaje mi się ze powyżej 60 jest oka. Cytuj
Snoopi21898 Opublikowano 6 Listopada 2016 #1546 Opublikowano 6 Listopada 2016 W lato włączam pompę ciepła cwu defro jak dla mnie rewelka. Koszt grzania na poziomie 40 zł na miesiąc i zasobnik 250l cały czas 55 stopni. Cytuj
audilhr Opublikowano 6 Listopada 2016 #1547 Opublikowano 6 Listopada 2016 Kolego jak masz jak wstw sobie zawór termostatyczny na wyjściu cwu na krany ja tak mam i jest spoko Cytuj
pawelp2208 Opublikowano 6 Listopada 2016 #1548 Opublikowano 6 Listopada 2016 Snoopi 21898 ja kiedyś wyczytałem na tym forum że po właczeniu spalanie tej konkretnej osobie spadło i to dosyć sporo , więc ja że walczyłem z zimnym powrotem spróbowałem mi akurat wzrosło. więc musisz spróbować jak to będzie u ciebie . U mnie pomogło przerzucenie podłogówki za zawór 4d i wstawienie pompy kotłowej teraz mam powrót nie wiele chłodniejszy jak zasilanie no i widzę że opału idzie mniej :D A co chodzi o zapowietrzanie to zaczynam te odpowietrzniki podejrzewać. A mam takie pytanie pompa kotlowa pracuje non stop? Jak masz ja ustawioną w sterowniku? Czy masz to inaczej ustawione? Jaka pompę na obieg kotlowy zastosowales? Cytuj
Snoopi21898 Opublikowano 6 Listopada 2016 #1549 Opublikowano 6 Listopada 2016 Wie ktos czy jak podepnę pompę od cwu do tej od co pod jedno wyjście czy cos sie nie odegra np. Nie spali hehe? Cytuj
awiator Opublikowano 6 Listopada 2016 #1550 Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Snoopi21898 a dlaczego nie zrobisz tak jak ktoś wcześniej radził czyli nie ustawisz na cwu większej temperatury niż na kotle. Ja dziś tak zrobiłem i pompa się włączyła na stałe a mamy taki sam sterownik. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Listopada 2016 przez awiator Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi