Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowe Aktualizacje Dla Sterowników Kotłów Defro

wwoytek

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam warto. Ja mam nowy wentylator z turbinka do sprzedania puszczę trochę taniej jak w defro :)

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21356-sprzedam-wentylator-rvt12ard-ewmar-ness/?do=findComment&comment=251093

Edytowane przez pawelp2208

A ja nie dołożyłem nic i kociołek też pięknie pyka więc nie reklamujcie v3 jako złotego środka

Wstepnie moge powiedziec, ze zaslepienie otworow powietrza antyspalinowego w kolanie zeliwnym palnika Defro Komfort Eko 12kW likwiduje problem wysokiej temperatury rury podajnika, po 2 godzinach pracy kotla max. temperatura rury podajnika to 26 stopni

Edytowane przez wwoytek

Po testach przez cala dobe napisze cos wiecej. Mozliwe, ze trzeba bedzie zostawic tylko jeden maly otwor np. fi 5mm co by dostarczyc od dolu zloza troszeczke powietrza, do tej pory przy trzech otworach proporcje powietrza retora i otwory powietrza antyspalinowego byly bardzo zle. Wiecej, lub taka sama ilosc powietrza dostawala sie pod zloze przez te otwory pow. antyspalinowego i wypalala lej az do slimaka nagrzewajac go, to samo dzialo sie z kolanem mocniej nagrzewalo sie w dolnych partiach i przenosilo wysoka temperature dalej w kierunku zasobnika powodujac alarmy podajnika

post-57283-0-78406500-1457377181_thumb.jpg

post-57283-0-56649900-1457377217_thumb.jpg

post-57283-0-02634700-1457377362_thumb.jpg

Edytowane przez wwoytek

A ja nie dołożyłem nic i kociołek też pięknie pyka więc nie reklamujcie v3 jako złotego środka

Nikt tu nie mówi ze na v2 jest zle ale tak naprawdę v3 lepiej prowadzi kociołek. U Ciebie nie ma takiego poboru jak u niektórych wiec kocioł nie może sie rozbujać. Większość z kolegów paliła na v2 i ci co przestawili się na trójeczkę piszą ze jest lepiej wiec chyba coś w tym jest.

Potwierdzam jest wiecej niz lepiej na v3...

wwoytek na v3 ma największe doświadczenie i ogólnie przerabiał wiele sterów to może co nieco powiedzieć na w/w temat

Tez zauważyłem... Hehe

Ciągle się zastanawiam co to są te impulsy wzrostu temp. Mosfeta w serwisowym przestawiłem na 40 poobserwuje

Edytowane przez Snoopi21898

Ja bymajmniej nie reklamuje v3. Miałem v2 i jestem w 100% pewien, że v3 jest lepszy. To jest inna całkowicie praca kociołka.

I z Tobą się zgodzę "nie jest to złoty środek" , ale bardzo znacząco poprawia jakość i prowadzenie pieca.

Jak kto woli :) jedni v2 drudzy v3 :) wolny wybór

Pozdrawiam ;)

Edytowane przez gilal

to jeszcze napiszcie ile komu spalaja wasze zabawki  groszku bo to jest dosc istotne.ja mam DEU NZ 19 i mam wrazenie ze pali dosc duzo bo przy takich temeraturach ponad 20 kilo.zawor 4D z siolwnikiem powrot 5 stopmi mniej od zadanej kotla wszysko niby ok tylko to spalanie moglo by byc mniejsze...

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Pytałem dziś w Defro o dodatkowe rzeczy, żeby od razu kupić z tym sterownikiem Defro Komfort Eko 12KWTrzeba zmienić wentylator za 270PLN lub turbinkę do pomiaru przepływu za 70PLN. Sterownik 1000PLN. Ceny brutto.

Pytanie teraz czy warto aż tyle dopłacić?

Edytowane przez kammill

Mój 15kW ok 16kg cały czas przy mrozach worka nie przekroczył ale to zależy od domu ocieplenia itp.

A jaki masz teraz sterownik?

Powiem tak paliłem w dwustanie sterownik K1 było oka pokusiłem się na pida dokupiłem czujnik spalin zainstalowałem oprogramowanie tragedia była ,żebym kombinował cuda piec spalał ogromne ilości wróciłem do dwustanu :)

Ale nie darowałem dokupiłem turbinke zainstalowałem v3 i oniemiałem działa bez zarzutów popiół git i spalanie 100kg na 8 dni 136m2 do 22,5c plus 24m2 garaż 17c

wwoytek pamiętam coś pisałeś ze powiekrzyles te otwory rozwiercales na większe miało być lepiej i co nie sprawdziło się ? teraz zaślepileś daj znać pamiętam że zrobiłeś dosuszanie zasobnika i to też może mieć wpływ na spalanie lub temperature w zależności od dopływu powietrza do zasobnika prubowales zdławić przepływ powietrza do zasobnika ?

Nie rozwiercalem gwintowalem aby na trwale zaslepic srubami zmniejsza sie wtedy przeplyw powietrza w kolanie, co doprowadza do wypalania sie zloza od spodu i zar schodzi nisko rozgrzewajac slimak i kolano.

Edytowane przez Ryszard

Snoopi21898 - ja jestem dopiero przed zakupem pieca. Choć ostatnio znów mi ktoś wbił klina i zaproponował RBR 12 kW - tyle, że bardzo mało opinii jest o tym piecu. 

Wpisz w google nazwe kociolka ibedzie opis na czyste ogrzewanie,pozdrawiam.

Edytowane przez Ryszard

Dzięki. Niestety nie potrafię go porównać do Defro - nie miałem po prostu nigdy takiego pieca. 

Tez nie miałem porównania instalator od razu zaproponował mi Defro ale nie żałuje choć zrobiłem juz kilka modyfikacji ale to na plus tylko. Ogólnie zadowolony jestem.

Ale jak już zdecydujesz sie na defro to koniecznie weź już ten z v3 naprawde warto dopłacić żeby pózniej nie kombinować ;)

Dzięki. Niestety nie potrafię go porównać do Defro - nie miałem po prostu nigdy takiego pieca.

Posiadam defro duo uni od wrzesnia 2015r.jestem bardzo z niego zadowolony,tak samo jak moi koledzy z okolicy,jeden polecal drugiemu,jest to firma z dlugim doswiadczeniem w produkcji roznych kociolkow,sa osoby na forum ktorzy maja duze doswiadczenie odnosnie kotlow napewno Ci doradza.