crewix Opublikowano 16 Stycznia 2009 #1 Opublikowano 16 Stycznia 2009 jaki bedzie mniej wiecej koszt instalacji co na dom 150m2(piec 3000zł) i jeszcze drugie pytanie: czy pex stosujemy tylko przy podlogówce?czy ma ktos lub widzial cała instalacje z rur z tworzyw szt.? miedz troche kosztuje :D Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 16 Stycznia 2009 #2 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Witam Mam całość na pex ( 20 kaloryfery) (16 podłogówka) poza obiegiem kotłowym i CCU ( większa cześć pracuje przy braku zasilania na grawitacji ) PS: gdzieś na forum są fotografie mojej instalacji. Pozdrawiam Cytuj
automatyk Opublikowano 16 Stycznia 2009 #3 Opublikowano 16 Stycznia 2009 jaki bedzie mniej wiecej koszt instalacji co na dom 150m2(piec 3000zł) i jeszcze drugie pytanie: czy pex stosujemy tylko przy podlogówce?czy ma ktos lub widzial cała instalacje z rur z tworzyw szt.? miedz troche kosztuje :D przy miedzi nie liczac kotła i porzadnych grzejnikach aluminium lub ewentualnie płytowych miedzy 11-13 tys na pex irozdzielaczu ok 10tys technilogia kotłowni i tak musisz miec na miedzi a najlepiej na stali dopiero za układem mieszajacym mozesz zastosowac pex ,a na ogół i tak do rozdzielacza stosuje sie miedz a na dzien dzisiejszy stal ze wzgledu na duze strednice pozdrawiam Cytuj
himani Opublikowano 16 Stycznia 2009 #4 Opublikowano 16 Stycznia 2009 jaki bedzie mniej wiecej koszt instalacji co na dom 150m2(piec 3000zł) i jeszcze drugie pytanie: czy pex stosujemy tylko przy podlogówce?czy ma ktos lub widzial cała instalacje z rur z tworzyw szt.? miedz troche kosztuje :D Witam, Kotły na paliwo stałe powinny pracować w układzie otwartym,drugą ważną sprawą jest to że w obrębie kotła należy stosować rury ze stali .Średnica rur jest uzależniona od mocy kotła,rozdzielacze można połączyć stalą.Dalsza część może być z tworzyw szt. przy wykonaniu instalacji z miedzi, należy unikać stosowania grzejników z aluminium.Układy CO wykonane ze stali ,miedzi i aluminium to pomyłki instalatorskie.Przy takich rozwiązaniach należy stosować inhibitory korozji ,podnoszą one koszty utrzymania oraz nadają roboty w celu przeprowadzania badania wody na pH.Inhibitor nie zapobiega całkowicie korozji, lecz ją zwalnia.Dobrze mieć zrobioną instalację ,która nie wnosi problemów dla użytkownika. Cytuj
Belial Opublikowano 17 Stycznia 2009 #5 Opublikowano 17 Stycznia 2009 kolego ja mam cała instalacje na miedzi na grzejnikach purmo, chyba stalowych. Rozdzielnia przy piecu czy jak to tam nazwac jest zrobiona po czesci z mosiadzu( wszystkie srubunki, złączki itp) i reszta to miedz. Na dom o powierzchni ok 170m2 wydałem na sam materiał wraz z piecem ktory kosztował 2400zł, 14 300zł. Robocizna fachowcow wyszła ok 3500zł. Troche duzo, ale wziąłem najlepszych zeby fuchy nie odwalili i sie postarali, zrobili wszystko jak sie nalezy. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi